'
22.3 C
Aigio
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
spot_img

Μητσοτάκης: Η σημερινή Ελλάδα είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε -Μέρκελ: Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου από το Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις κοινές τους δηλώσεις με αναφορά στην παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας, αμέσως μετά τις διευρυμένες συναντήσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος διήνυσε «μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της Γερμανίας».

Κυριάκος Μητσοτάκης
«Δεν είναι η πρώτη μας επαφή, είναι ωστόσο ξεχωριστή γιατί είναι η τελευταία. Ως ο 8ος Ελληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή Άνγκελα, θα τολμήσω μια σύντομη ανασκόπηση.

»Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία. Δεν είναι αποικία κράτους, είναι ένα σύγχρονο κράτος που σχεδιάζει το αύριο. Το αναγνωρίζουν και οι δικοί σας επιχειρηματίες. Ετσι εξηγείται η αύξηση των εισαγωγών, το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις, η εξαγορά startups από Γερμανούς και ο υπερδιπλάσιος αριθμός Γερμανών τουριστών.

»Η Ελλάδα και η ΕΕ δοκιμάστηκαν από δύσκολες αποφάσεις, που μετατράπηκαν σε λαϊκισμό. Άλλωστε και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Ελληνες. Ούτε η τυφλή ευρωπαϊκή λιτότητα ούτε τα φθηνά συνθήματα άντεξαν. Η ΕΕ απέδειξε ότι οι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν στη σωστή πλευρά, ενώ η Ελλάδα ωρίμασε.

»Σε όλα αυτό το διάστημα, η Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική στις οριακές στιγμές. Όπως το 2015, όταν απέναντι από κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε το Grexit. Το βάρος των πολιτικών αποφάσεων κρίνεται στη ζυγαριά της αναγκαιότητας. Και έτσι η ΕΕ των αυστηρών δημοσιονομικών πλαισίων εξελίχθηκε στην ΕΕ της κοινής υγειονομικής άμυνας και του Ταμείου Ανάκαμψης. Όλα αυτά έχουν το βάρος και της δικής σας στάσης. Καθώς η ΕΕ προχωρά με ομοφωνία, αυτό γίνεται με συμφωνίες. Ήταν γενναία η αλλαγή στάσης της καγκελαρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είδε την αναγκαιότητα στήριξης των πιο αδύναμων οικονομικών για να αντιμετωπίσουν την κρίση, που δεν είχαν καμία ευθύνη.

»Η μάχη κατά του Covid είχε και χρώμα ελληνικό. Η Ελλάδα μπήκε πρώτη στη μάχη κατά της πανδημίας, εισηγήθηκε το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, ενώ πέτυχε με μεταρρυθμίσεις να επαναφέρει τη δική της οικονομία σε τροχιά προόδου. Δεν ήταν εύκολος δρόμος, καθώς την ίδια περίοδο είχαμε εξωτερικές προκλήσεις, και ανοιχτές κρίσεις, όπως με την επιθετικότητα των γειτόνων μας πέρυσι το καλοκαίρι, κάτι που διαρκεί με στόχο την Ευρώπη και τη Δύση.

»Εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας (σ.σ.: με την Τουρκία). Φοβάμαι όμως ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία.

»Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους και το αποδεικνύει, υπογράφοντας συμφωνίες συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη. Δεν ανεχόμαστε ούτε απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων μας. Τα ζητήματα αυτά θα απασχολήσουν και τη νέα ηγεσία της Γερμανίας. Μαζί της προσδοκώ να διευρύνω τις σχέσεις μας. Θέλω να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον μιας νέας, ανεξάρτητης και ισχυρής Ευρώπης.

»Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα. Αυτό είναι παρακαταθήκη και για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να αποτελέσουν το πρόπλασμα μιας ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας. Βαθαίνοντας τη δημοκρατία και περιορίζοντας τις ανισότητες.

»Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα και για τη Γερμανία. Θα βαδίσουμε σε αυτό οπλισμένοι με το ρήμα της καγκελαρίου “προσπαθώ, προσπάθησα” και την εμπειρία της εποχής της, μιας περιόδου με κυματισμούς, που κατέληγε όμως σε ήρεμα νερά. Σας αποχαιρετώ με σεβασμό, η Αθήνα σάς περιμένει πάντα ως φίλη».

Οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Κυριάκο, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τόσο φιλόξενη υποδοχή σε αυτή την τελευταία μου επίσημη επίσκεψη. Και αν ερμηνεύσω ελεύθερα τον Goethe, δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή μου στην Ελλάδα. Όποιος έχει κάποια ιδέα περί πολιτισμού και ποιότητας ζωής δεν μπορεί παρά να τα πηγαίνει καλά με την Ελλάδα. Αυτό είναι σαφές.

Έφτασα χθες, την ημέρα του «Όχι», που είναι ένα παράδειγμα της ξεκάθαρης στάσης της Ελλάδας σε δύσκολες ιστορικές στιγμές και έχουμε επίγνωση ότι ειδικά το 2021, που βρίσκεται στο επίκεντρο γιατί συμβολίζει τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για την Ελευθερία, ότι η υπεράσπιση αξιών εδώ στην Ελλάδα παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Το 2021 είναι επίσης η επέτειος των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και αποδεικνύεται ότι πρέπει πάντα να έχουμε το βλέμμα στην Ιστορία όταν θέλουμε σήμερα να ασκήσουμε πολιτική.

Πράγματι, οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν αρκετά ζωντανές και πέρασαν από διάφορες φάσεις. Η δυσκολότερη ήταν η φάση που αφορούσε τη σταθερότητα του ευρώ και έχω πει πολλές φορές ότι εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση πόσο πολλά ζητήσαμε και με πόσο μεγάλες προκλήσεις, για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ήταν συνδεδεμένο το θέμα του ευρώ.

Αλλά στο τέλος καταφέραμε να βρούμε μία κοινή πορεία, στην οποία η Ελλάδα δεν είναι μόνο μέλος της ΕΕ, εδώ και 40 χρόνια, αλλά και μέλος του ευρώ. Και μόλις που είχαμε ολοκληρώσει αυτή τη φάση, ήρθε για την Ελλάδα η μεγάλη πρόκληση με τους πρόσφυγες από τη Συρία που ξεκίνησε το 2015.

Αλλά και εδώ, πιστεύω, δείξαμε ότι έχουμε κοινή ευθύνη και μπορούμε να εργαστούμε μαζί και πιστεύω ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, αυτό που αποφασίσαμε τότε, είναι ένα παράδειγμα για το ότι θα πρέπει να προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, αλλά -σε αυτή την περίπτωση- να συνεργαζόμαστε και με την Τουρκία.

Γνωρίζω το μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ακριβώς όταν πρόκειται για τη συνεργασία με τη γείτονα, την Τουρκία, και συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικότατα ότι φυσικά θα πρέπει να ισχύει το Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και ότι παρόλα αυτά είναι απαραίτητο να προσπαθούμε τα πιο δύσκολα ζητήματα να τα λύνουμε με διάλογο, ακόμα και αν ιστορικά αυτό παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι φανταζόμαστε.

Για να επανέλθω στις διμερείς μας σχέσεις, στην περίοδο της πανδημίας φάνηκε ότι συνεργαστήκαμε στενά και σε ευρωπαϊκό και σε διμερές επίπεδο. Ήμουν απόλυτα πεπεισμένη για αυτό, για αυτό ακριβώς στήριξα ολόψυχα και το Recovery Plan και το πρόγραμμα Next Generation EU. Αυτή η πανδημία ήταν πολύ μεγάλη ατυχία για όλους μας, αλλά ιδιαιτερα για τις χώρες που διήλθαν μια μακρά περίοδο μεταρρυθμίσεων και περικοπών δαπανών.

Το επιτάσσει η δικαιοσύνη και η συνοχή και η λειτουργικότητα της εσωτερικής αγοράς, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις για το μέλλον. Γιατί δεν θα αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η προστασία του κλίματος, η βιώσιμη βιοποικιλότητα, αν δεν υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον στον μετασχηματισμό της οικονομίας, την ενεργειακή ασφάλεια και την κινητικότητα.

Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία να συζητήσω με νέους ανθρώπους στο Ινστιτούτο Goethe και είμαι πολύ ευτυχής που έγινε αυτό, που καταφέραμε να ιδρύσουμε άλλωστε και το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Είναι σημαντικό που υπάρχουν εδώ προγράμματα, όχι μόνο για νέους ακαδημαϊκούς αλλά για όλους τους τομείς της κοινωνίας, ούτως ώστε οι λαοί μας να μπορούν να γνωριστούν καλύτερα.

Θέλω να αναφέρω εδώ την Ελληνογερμανική Συνέλευση που επίσης δρομολόγησε συνεργασία σε τοπικό επίπεδο, και εδώ μπορούν Έλληνες και Γερμανοί να γνωριστούν καλύτερα, εκτός βέβαια από την καταπληκτική εμπειρία που απολαμβάνουν απόλυτα οι Γερμανοί ως τουρίστες στην Ελλάδα.

Ελπίζω, και όχι απλώς ελπίζω, το θεωρώ δεδομένο, ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας θα εξελιχθούν καλά και με τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας και ότι θα συνεργαστούν στενά και στην ΕΕ. Ευτυχώς είμαστε ενωμένοι και το επιβεβαιώσαμε και στην επέτειο των 50 χρόνων από τις Συνθήκες της Ρώμης και όλα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα.

Θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω για την συνεργασία, γιατί η ελληνική οπτική στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, λόγω της κατάστασης στη Μεσόγειο, λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία, λόγω της Λιβύης και όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζετε, είναι εντελώς διαφορετική και μπορούμε να μάθουμε πολλά ο ένας απ’ τον άλλον. Ευχαριστώ για τις πολλές ειλικρινείς συζητήσεις, με τις οποίες τις περισσότερες φορές βρήκαμε και λύσεις.

Ερωτήσεις-Απαντήσεις
Ερώτηση: Κυρία Μέρκελ, είπατε πριν από λίγες εβδομάδες ότι μια από τις πιο δύσκολες στιγμές ήταν η Ελλάδα. Ότι ζητήσατε πολλά. Τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά;

Μέρκελ: Νομίζω ότι τότε ήμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ από το σπεκουλάρισμα απ’ έξω και αυτό έπληξε τις χώρες που είχαν μεγαλύτερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Εγώ δεσμεύτηκα πάντα στη διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Βέβαια, ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Ελληνες, από την άλλη όμως υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ως δυνατές. Στη σημερινή εποχή οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμες όπως στο παρελθόν. Είμαστε μια ήπειρος που έχει έναν γηράσκοντα πληθυσμό, έχουν μεγάλη υπερχρέωση και μας επιτρέπεται μεγαλύτερη ελαστικότητα, και αυτή η συζήτηση που είχα με τον κ. Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ της καινοτομίας και εκεί μπορούμε να βρούμε κεφάλαια. Αλλά δεν πρέπει να είμαστε ευάλωτοι στις αγορές. Η ευελιξία του συμφώνου δεν είναι καθορισμένη. Δείξαμε και με το Ταμείο Ανάκαμψης ότι μπορούμε να βρούμε τις λύσεις. Τα επόμενα χρόνια μπορούμε να δουλέψουμε στην καινοτομία.

Μητσοτάκης: Εποικοδομητική θα είναι η συνεργασία με τον διάδοχο της κυρίας Μέρκελ και θα συμπεριλαμβάνει τη συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία είναι μία συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η συγκυρία της πανδημίας γέννησε και το Ταμείο Ανάκαμψης, παρακαταθήκη για το μέλλον. Θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς και τυπικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Δεν θα ξεχάσουμε όμως τι σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία και η αξιοπιστία μας θα δοκιμάζεται στη βάσανο των αγορών. Η Ελλάδα θα μπορεί από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν θα επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος.

Ερώτηση: Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας είναι πολύ χειρότερες από το 2005, το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Αν ο Σολτς είναι ο επόμενος καγκελάριος, τι θα του συνιστούσατε;

Μέρκελ: Αν κάνει κάποιος μια αναδρομή, όταν εγώ έγινα καγκελάριος, μετά από μακρά συζήτηση συμφώνησα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Εγώ ήμουν σκεπτική. Ξέρετε, είχα μια επικριτική στάση για τις δυνατότητες της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος. Η εικόνα έχει αλλάξει σήμερα. Η Τουρκία ως γείτονας και μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να χαίρει μιας σχέσης όπου θα έχουμε αντίστοιχο σεβασμό, αλλά θα πρέπει να τηρούνται και ανθρώπινα δικαιώματα. Έχω συζητήσει και με τον Κύπριο πρόεδρο και με τον Έλληνα πρωθυπουργό και, ξέρετε, πρέπει να υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. Παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητος ο διάλογος. Τηρώντας τους κανόνες, θα μπορέσουν η Ευρώπη και η Τουρκία να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις τους, όταν θα επιλύσουμε τα προβλήματα.

Μητσοτάκης: Αυτό που θα ζητήσω από τον διάδοχο της Μέρκελ είναι να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου για την Τουρκία. Η Τουρκία έχει δύο επιλογές: Η πρώτη είναι συνεργασία, αμοιβαία ωφέλιμη. Ο δεύτερος δρόμος είναι ο πιο σκληρός. Θα υπάρξουν κυρώσεις για την Τουρκία από την ευρωπαϊκή πλευρά. Θα υπάρξουν συνέπειες. Η δική μου πόρτα είναι ανοιχτή για διάλογο -αλλά ειλικρινή διάλογο. Δεν μπορεί η Τουρκία να στέλνει στον ΟΗΕ επιστολή και να αμφισβητεί επί της ουσίας την εθνική μας κυριαρχία και εμείς να κάνουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα. Και κλιμακώνει η Τουρκία τις εντάσεις στο θέμα της Κύπρου. Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να δεχθεί έναν νέο διαμεσολαβητή. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για έναν διάλογο ειλικρινή και για σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού. Όπως υπογράψαμε με Ιταλία και Αίγυπτο ΑΟΖ, θα μπορούσαμε να το κάνουμε και με την Τουρκία, αρκεί να μειωθούν οι εντάσεις.

Ερώτηση προς Μέρκελ: Πώς απαντάτε σε όσους λένε ότι κρατάτε ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία; Θεωρείτε ότι η ΕΕ πρέπει να σταθεροποιήσει τη στάση της; Προς Μητσοτάκη: Είστε ευχαριστημένος με τη στάση της Ευρώπης, ποια είναι τα όρια που βάζετε;

Μητσοτάκης: Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι και ευρωπαϊκά, και τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο αφορούν την ΕΕ, όπως το μεταναστευτικό. Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Δεν θα ήταν ωφέλιμη για κανένα. Τα όρια όμως έχουν τεθεί με σαφήνεια, και ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας, αλλά πρώτη θα υπερασπιστεί κυριαρχικά δικαιώματα, σε περίπτωση που αυτά παραβιάζονται.

Μέρκελ: Κατά πρώτον, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι τα περισσότερα προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας είναι προβλήματα μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Και στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει ενότητα. Εχουμε αλληλεξάρτηση, έχω πολλά για να την κριτικάρω, αλλά φιλοξενεί 3,5 εκατ. πρόσφυγες και σε αυτό στηρίζεται η συμφωνία μας. Θα πρέπει να στηρίξουμε την Τουρκία στο σημείο αυτό, συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της, γιατί δεν θέλουμε τους διακινητές να το χρησιμοποιούν ως εργαλείο.

Ερώτηση: Τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλές κρίσεις με το μεταναστευτικό, η Ελλάδα επηρεάστηκε, επλήγη. Πιστεύετε ότι θα πρέπει η ΕΕ να φροντίσει για αυτούς τους ανθρώπους, θα υπάρξει βιωσιμότητα; Κάποιες χώρες τους φιλοξενούν και κάποιες απλά πληρώνουν.

Μέρκελ: Δεν πρέπει να κάνουμε διαχωρισμό, η ΕΕ έχει ευθύνη για χρήματα που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Η ευθύνη δεν μπορεί να δημιουργηθεί και να καταλήξουμε να στηρίζουμε λαθρεμπόρους και να φτάνουν σε εμάς άτομα με οικονομική δυνατότητα και όχι πρόσφυγες. Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα είναι ότι είναι τόσοι οι παράνομοι μετανάστες που δεν είμαστε σε θέση, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τα άτομα που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Η φύλαξη των συνόρων είναι υπόθεση κάποιων χωρών και η Ελλάδα έκανε σωστά τη δουλειά της όταν ασκήθηκε πίεση και είπα ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους ανθρώπους για να πιέσει. Ως ΕΕ, δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην υπάρχει το πρόβλημα. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, δεν φθάσαμε ακόμη σε αυτό το σημείο.

Μητσοτάκης: Επισημαίνω ότι δεν έχουμε μία κοινή θέση (σ.σ.: εντός ΕΕ) στο θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου. Η Γερμανία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης. Άλλες χώρες ήταν το πρόβλημα. Πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορούμε να δεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς. Και τώρα πάει να γίνει το ίδιο. Τότε ήμασταν μόνοι μας. Η Τουρκία θα έπρεπε υπό προϋποθέσεις να είναι σύμμαχός μας, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα, όπως στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Εχουμε πλήρη γνώση τι συμβαίνει στο Αιγαίο. Η Τουρκία μπορεί να σταματάει τις βάρκες πριν ξεκινήσουν από την Τουρκία. Προσβλέπουμε στη συνεννόηση. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Σηκώνουμε πολύ μεγάλο βάρος οι χώρες που είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης και πρέπει να μας βοηθήσει περισσότερο η Ευρώπη -και όχι μόνο τεχνολογικά. Είναι προϋπόθεση η φύλαξη των συνόρων για να προφυλάξουμε το Σένγκεν.

Συνάντηση Μέρκελ – Σακελλαροπούλου
Νωρίτερα, η κυρία Μέρκελ είχε γίνει δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πριν έχει τη διευρυμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επί τάπητος βρέθηκαν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ζήτημα γεωπολιτικής διάστασης, τη σημασία του οποίου -ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης- ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Πηγή: iefimerida.grΜητσοτάκης: Η σημερινή Ελλάδα είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε -Μέρκελ: Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα