'
11.8 C
Aigio
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img

Λοιπή νοσηρότητα φέρνει νέα πανδημία

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΡΙΟ Ο ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΒΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ AIGIO VOICE

Τον Φεβρουάριο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών είχε προειδοποιήσει την ελληνική πολιτεία για σοβαρές επιπτώσεις στη λοιπή νοσηρότητα και θνητότητα από τη μετατροπή του Ε.Σ.Υ. σε Σύστημα μιας νόσου. Με επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας, η Ομοσπονδία αποκάλυψε τότε ότι χιλιάδες επισκέψεις στα τακτικά και προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται και παράλληλα με την πανδημία εξελίσσονται και άλλες πανδημίες μη μεταδοτικών ασθενειών που στοιχίζουν τη ζωή χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ανθρώπων, με καρδιαγγειακά, διαβήτη, νεοπλασίες κ.α. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει ότι θα έχουμε αύξηση θανάτων από καρκίνο λόγω καθυστερημένης διάγνωσης και υποθεραπείας ογκολογικών ασθενών.
Ο κ. Χρήστος Δάβουλος είναι Παθολόγος στο Νοσοκομείο του Ρίου. Η οργανική του θέση είναι στην Παθολογική Κλινική, ωστόσο εργάζεται παράλληλα στις κλινικές covid, προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς με ύποπτα κρούσματα, στα Επείγοντα, δέχεται ασθενείς στα Τακτικά Ιατρεία, εκτελεί χρέη συνοδού γιατρού σε διακομιδές ενώ πηγαίνει και στο Νοσοκομείο του Πύργου όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Η υπερεργασία αποτελεί αιτία πρόκλησης ατυχημάτων για τους υγειονομικούς και ο κ. Δάβουλος μας υπενθύμισε τον θάνατο νοσηλεύτριας που έφυγε από το Νοσοκομείο και έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα καθώς και τον τραυματισμό ενός ακόμη υγειονομικού που κατευθυνόταν στον Πύργο. “Η κατάσταση είναι δραματική” δηλώνει ο κ. Δάβουλος στο AIGIO VOICE: Σήμερα (23 Νοεμβρίου) έχουμε 16 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, σε θαλάμους. Η ΜΕΘ είναι πλήρης καθημερινά. Έχουμε 5 κλινικές covid και μία κλινική υπόπτων κρουσμάτων. Το ίδιο δραματική είναι η κατάσταση στον Αγ. Ανδρέα, στο Καραμανδάνειο και στο Αίγιο ενώ θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει το Νοσημάτων Θώρακος που παραμένει τρία χρόνια κλειστό. Η μείωση κλινών κατά 90 κρεβάτια λιγότερα, επιδείνωσε την κατάσταση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διασπορά και εντός Νοσοκομείου. Σε λίγο θα γίνουμε Ιταλία και θα διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει”.
Επίταξη ιατρών
Ο Παθολόγος κ. Δάβουλος υπογραμμίζει το σοβαρό πρόβλημα της υπερεργασίας των γιατρών και δηλώνει σύμφωνος με τις επιτάξεις: Ο ιδιωτικός τομέας που έχει “θησαυρίσει” με την πανδημία πρέπει να επιταχθεί χωρίς προϋποθέσεις.
Το ποσοστό εμβολιασμένων στην Αχαϊα βρίσκεται περίπου στο 60-65%, όμως ο εμβολιασμός δεν αρκεί αφού και πάλι ο ιός μεταδίδεται. Τι πρέπει να γίνει: Καθολικός εμβολιασμός.
Να προσληφθούν γιατροί εργασίας.
Μέτρα οριζόντιας ιχνηλάτησης.
Αυστηρά μέτρα προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης γιατί δυστυχώς έχει περάσει η διασπορά στα παιδιά.
Πολύ σημαντικό όμως είναι να αντιμετωπιστεί ένας υπαρκτός κίνδυνος που λέγεται “Λοιπή νοσηρότητα”. Πρόκειται πλέον για ένα διεθνές πρόβλημα. Αρκεί να αναφέρω το παράδειγμα της μείωσης κατά 90% στις διαγνώσεις κακοηθών εντέρων λόγω μετατόπισης όλου του ενδιαφέροντος στον covid.
Το RNA είναι πολύ προηγμένο
“Τεράστια επιτυχία”χαρακτηρίζει το εμβόλιο ο κ. Δάβουλος ενώ υπογραμμίζει ότι “το RNA εμβόλιο είναι πολύ προηγμένο, αν όμως εφαρμοστεί με την κατάλληλη φαρμακο-επαγρύπνηση και με γιατρούς εργασίας.
Βιολογικός παράγοντας κινδύνου
Ο Παθολόγος επισημαίνει άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα που είναι “η ταυτόχρονη νοσηλεία ασθενών covid και no covid που αποτελεί βιολογικό παράγοντα κινδύνου. Μόνο να σας πω ότι το εξεταστήριο covid χωρίζεται από τα επείγοντα με παραβάν.
Απαιτείται δέσμη μέτρων σε επίπεδο κοινωνίας, συνδυασμός μέτρων και επίταξη γιατρών από Ολύμπιο και όλες τις άλλες κλινικές και θεραπευτήρια. Αλλιώς πάμε να γίνουμε Ιταλία”.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα