19.6 C
Aigio
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
spot_img

Λιβύη: Επιχείρηση επαναπατρισμού των Στρατιωτικών Γιατρών που τραυματίστηκαν

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση αποστολής στην Λιβύη μεταγωγικού C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με 2 ομάδες νοσηλευτών με ειδική χειρουργική ομάδα για τον επαναπατρισμό των Στρατιωτικών Γιατρών που τραυματίστηκαν σε τροχαίο, λίγη ώρα αφότου είχε προσγειωθεί η ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr όλα έγιναν περίπου στις 16.00 ώρα Ελλάδος.

Το πούλμαν που μετέφερε 16 άτομα της ελληνικής αποστολής μαζί με 3 μεταφραστές του υπουργείου Εξωτερικών, συγκρούστηκε μετωπικά με αγροτικό αυτοκίνητο, που κινείτο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολικά 10 τραυματίες. Από αυτούς ωστόσο οι 2 έχουν κατάγματα, χωρίς όμως να συντρέχει η παραμικρή ανησυχία για τη ζωή τους. Οι υπόλοιποι 8 έχουν ελαφρά τραύματα και δεν χρήζουν νοσηλείας.

Στην φωτογραφία φαίνονται όλοι όσοι συμμετέχουν στην αποστολή και ενεπλάκησαν στο τροχαίο ατύχημα:

Λίγο πριν τις 9.00 το βράδυ της Κυριακής, αναχώρησε από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, στο οποίο επέβαιναν 2 ομάδες νοσηλευτών με ειδική χειρουργική ομάδα.

Παράλληλα, υπό τις οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών που έχει και το πρόσταγμα της αποστολής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Ανατολική Λιβύη, είναι σε εξέλιξη η μεταφοράς του συνόλου της αποστολής στην Βεγγάζη.

Εκεί θα κριθεί εάν θα τερματιστεί η Ελληνική αποστολή με την υπάρχουσα σύνθεση και θα επιστρέψουν όλοι πίσω ή αν θα συνεχίσουν ορισμένοι με κάποιες επιπλέον προσθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούσαν στρατιωτικές πηγές στο enikos.gr, θα πρέπει πρώτα να έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση των «δύο» πριν αποφασιστεί ο επαναπατρισμός τους.

Παράλληλα, σύγχυση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Λίβυου υπουργού Υγείας, που επικαλούνται το Reuters και το BBC σύμφωνα με την οποία 4 Έλληνες στρατιωτικοί γιατροί είναι νεκροί.

Η πληροφορία διαψεύδεται με κατηγορηματικό τρόπο τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από το ΓΕΕΘΑ που εξέδωσαν νωρίτερα σχετικές ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα».

Ενώ από τη μεριά του το ΓΕΕΘΑ διευκρίνιζε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής».

Η αποστολή

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, με εντολή του Γ. Γεραπετρίτη, την αποστολή συνόδευσε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, Πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος, για να παράσχει διπλωματική αρωγή στην επιχείρηση.

Το μεταγωγικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο El Beida la Abraq της πόλης Bayda, στην Ανατολική Λιβύη.

Στην αποστολή των ΕΔ στην Λιβύη, συμμετέχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ), καθώς και υγειονομικό προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να παρέχει Α΄ Βοήθειες και υγειονομική κάλυψη Πεδίου Μάχης και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Επιπλέον του προαναφερόμενου προσωπικού το οποίο πρόκειται να παρέχει την απαιτούμενη υγειονομική υποστήριξη καθ’όλη την διάρκεια της αποστολής, η συνδρομή των ΕΔ συνίσταται και στην διάθεση 2 τόνων εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης, και 1 τόνου φαρμακευτικού υλικού. Την διαδικασία αναχώρησης της αποστολής επέβλεψε ο Διοικητής της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.

πηγή

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα