'
23.5 C
Aigio
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
spot_img

Κινητοποίηση Εκπαιδευτικών αύριο στην Πάτρα – Αντιδρούν στον προϋπολογισμό 2022

Ρεπορτάζ: του Αχιλλέα Ροδίτη

Ξεσπαθώνουν και οι εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης της Αχαϊας με φόντο τον προϋπολογισμό του 2022 που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή και κατηγορώντας ότι με αυτόν “οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι” και οι “πλούσιοι πλουσιότεροι” καλούν σε μαζική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, “για άλλη μια χρονιά ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει ότι, είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, είτε σε συνθήκες κρίσης, “οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να σηκώνουμε τα βάρη”.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι:

• Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το 95% των φόρων για να βγούν τα “σπασμένα” από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, που αύξησαν περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος. Την ίδια στιγμή μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από το 24%.

Επίσης, ότι την ώρα που η χώρα μετρά χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία και εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία μειώνεται κατά 450 εκατ. ευρώ.

Και ότι τα επιδόματα για τους ανέργους μειώνονται κατά 199 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει, όπως επισημαίνεται, καμία ουσιαστική πρόβλεψη για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές.

“Αντίθετα”, τονίζεται στην ανακοίνωση των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης της Αχαΐας, “αυξάνονται οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 530 εκατ. ευρώ”. Και όλα αυτά, “τη στιγμή που το κύμα ακρίβειας σαρώνει ό,τι έχει απομείνει στην τσέπη όλων των δημοσίων υπαλλήλων”.

Αναφερόμενοι στον δικό τους κλάδο, οι Εκπαιδευτικοί της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαϊας επισημαίνουν ότι δέχθηκαν δραστική μείωση του μισθού τους κατά τη διάρκεια της κρίσης (περικοπή επιδομάτων, αύξηση φορολογίας κλπ.), περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, πάγωμα της διετίας 2016-2017, ενώ αντιδρούν στο ότι δεν προβλέπεται κανένα μέτρο από τον φετινό προϋπολογισμό για την στήριξη όσων εκπαιδευτικών εργάζονται μακριά από την κατοικία τους (επίδομα σίτισης, στέγασης, μεταφορικά κλπ).


“Μπορεί λοιπόν να προβλέπεται ανάπτυξη για φέτος στο 6,9% και του χρόνου στο 4,5%, οι εργαζόμενοι όμως δεν θα έχουν μερίδιο σε αυτή”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Α΄ ΕΛΜΕ του νομού.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης διεκδικούν:

• Αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Ξεπάγωμα των ΜΚ της διετίας 2016 -17. Να αποδοθούν άμεσα τα Μ.Κ. σε όλους τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος, βάσει του οποίου ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.
• Να δοθεί σε όλους τους συναδέλφους, μέχρι τις 23/12/2021, 13ος μισθός (δώρο Χριστουγέννων). Άμεση επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.
• Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000€. Κατάργηση της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης».
• Μέτρα στήριξης για όσους εκπαιδευτικούς εργάζονται μακριά από την κατοικία τους: επίδομα σίτισης, στέγασης και δωρεάν μεταφορικά.
• Κάλυψη εδώ και τώρα όλων των κενών στα σχολεία. Ούτε μια ώρα χαμένη. Άμεση έναρξη του προγράμματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας για όλες τις τάξεις και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.
• Αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών ώστε να καλυφθούν όλες  οι λειτουργικές  ανάγκες των σχολείων με ευθύνη του κράτους.
• Γενναία αύξηση των δαπανών, προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να λειτουργήσουν όλα τα Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων και όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα