'
26.8 C
Aigio
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
spot_img

Η συνάντηση της Ζήριας έβγαλε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΖΗΡΙΑΣ, ΚΑΜΑΡΩΝ, ΣΑΛΜΕΝΙΚΟΥ, ΜΥΡΟΒΡΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Η υπόθεση του Χ.Υ.Τ.Α. Παπανικολού όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά ο φάκελος παραμένει ανοικτός και γεμίζει από έγγραφα, αποφάσεις και δικαστικές εκκρεμότητες. Ο φάκελος της Παπανικολού θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο ύστερα από την ομόφωνη απόφαση όλων των προέδρων τοπικών κοινοτήτων που εμπλέκονται στο θέμα και έχουν νόμιμα συμφέροντα, να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της χωροθέτησης και κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. στη θέση “Παπανικολού”. Η συνάντηση των εμπλεκόμενων προέδρων πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα στη Ζήρια και παρέστησαν οι πρόεδροι Ζήριας, Καμαρών, Σαλμενίκου, Μυρόβρυσης, καθώς και ο νομικός εκπρόσωπος των κοινοτήτων κ. Μπάλλιας. Από πλευράς Δήμου παρέστη ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραϊσκος , ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί από Δήμο και Περιφέρεια,για τον περιφερειακό και εθνικό σχεδιασμό, χωρίς πάντως να καταφέρει να πείσει τους Προέδρους ότι η δημοτική αρχή δεν επιδιώκει την κατασκευή του έργου.
Οι πρόεδροι αφού ενημερώθηκαν από τον δικηγόρο για τις δικαστικές πτυχές της υπόθεσης και το διοικητικό στάδιο στο οποίο έχει φθάσει το θέμα, συναποφάσισαν και συμφώνησαν με την πρόταση του δικηγόρου να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως “ύστατη ελπίδα” ανακοπής εξελίξεων που θα αποβούν μοιραίες και καθοριστικές για τα συμφέροντα των πολιτών που εκπροσωπούν οι πρόεδροι.

Στο AIGIO VOICE μίλησε ο πρόεδρος της Ζήριας Βασίλης Γλωσσίδης που υποστήριξε ότι από την στιγμή που άλλαξε η μελέτη και προβλέπει Χ.Υ.Τ.Υ. στη θέση “Παπανικολού”, δηλαδή ένα έργο για τα υπολείμματα στερεών αποβλήτων, οι πρόεδροι των κοινοτήτων δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας ακύρωση της μελέτης της Περιφέρειας και γενικότερα του σχεδιασμού που αποφασίστηκε χωρίς προηγουμένως να έχουν ληφθεί αποφάσεις από το Δήμο Αιγιάλειας.
Ο Πρόεδρος της Ζήριας αναρωτήθηκε “πως άλλαξε η μελέτη χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του Δήμου” ενώ τόνισε ότι “οι πρόεδροι των κοινοτήτων είχαν καταθέσει προσφυγή στην Περιφέρεια, βάζοντας τα επιχειρήματά τους, αλλά η προσφυγή αυτή δεν απαντήθηκε. Δεν μας υπολογίζουν”. Η προσφυγή των Προέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κατατεθεί άμεσα διότι υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίες.


Μιλήσαμε και με τον Σπύρο Νικολακόπουλο που είναι μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Σαλμενίκου, ο οποίος επιβεβαίωσε την ομόθυμη στάση των προέδρων να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της νέας μελέτης του έργου που είναι ενάντια στα συμφέροντα των κατοίκων και έγινε χωρίς να ρωτηθούν οι τοπικές κοινότητες.


Ο πρόεδρος των Καμαρών Παναγιώτης Περλέγκας υπογράμμισε πως οι πρόεδροι θα προσφύγουν στο ΣτΕ κατά της νέας μελέτης και κατά της αδειοδότησης που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ. Πρόκειται για νέα μελέτη που εκπονήθηκε τον Μάρτιο και εγκρίθηκε από το Υπουργείο. Εμείς αποστείλλαμε τις απόψεις μας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Δ.Ε. αλλά προφανώς δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μόνη λύση είναι πλέον η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από την στιγμή που εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου. Η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη. Στο προηγούμενο δικαστήριο δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι γνωμοδοτήσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί. Τώρα υπάρχουν ορισμένα νέα δεδομένα. Βασική προϋπόθεση για να κατασκευαστεί Χ.Υ.Τ.Υ. είναι η ύπαρξη εργοστασίου και όσο γνωρίζουμε τέτοιο εργοστάσιο δεν υπάρχει στην Αχαϊα. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή λειτουργίας στο συγκεκριμένο χώρο.

Τα καινούρια δεδομένα και η αλλαγή της μελέτης
Στην όλη υπόθεση του Χ.Υ.Τ.Α. Παπανικολού, προκύπτουν καινούρια δεδομένα. Το πρώτο και καθοριστικό είναι η “τροποποίηση” της αρχικής μελέτης μετά την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού. Ενώ η αρχική μελέτη ήθελε κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, η νέα μελέτη που εκπονήθηκε αναφέρεται σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Η συγκεκριμένη τροποποίηση αρχικού σχεδιασμού πιθανότατα να είναι βασικό ντοκουμέντο που θα καταθέσει στο ΣτΕ η πλευρά των προέδρων και αυτό γιατί η αναθεώρηση σχεδιασμού και κατάρτιση νέας μελέτης προϋποθέτει σύμφωνη γνώμη του οικείου Δήμου, έστω και γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Άλλο ένα επιχείρημα των τοπικών κοινοτήτων θα είναι ο περιφερειακός σχεδιασμός στη βάση του εθνικού σχεδίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά στον περιφερειακό και εθνικό σχεδιασμό και ύστερα από όσα έχουν μεσολαβήσει από τις καταρχήν αποφάσεις για την Παπανικολού, η επιμονή τόσο στη συγκεκριμένη τοποθεσία όσο και στο αντικείμενο της μελέτης του έργου, κρίνονται πλέον αναγχρονιστικές και ενδεχομένως ανεφάρμοστες και μη συμφέρουσες για την γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, κατά συνέπεια και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που επωμίζεται την αρμοδιότητα όχι μόνο της εκπόνησης μελετών αλλά και της εκταμίευσης πιστώσεων που έχουν διατεθεί αποκλειστικά για την επεξεργασία στερεών αποβλήτων στους τρεις Νομούς.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα