31.3 C
Aigio
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025

Η παράνομη μετανάστευση θα αντιμετωπιστεί με πολιτικές και όχι με κραυγές

ΑΠΟΨΗ

του 

Άγγελου Τσιγκρή

ο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης θα πρέπει να βρεθεί στο κέντρο της πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα πάταξης της λαθρομετανάστευσης και ελέγχου της νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και να προωθήσει σε επίπεδο ΕΕ μια συνολική πρόταση αντιμετώπιση του φαινομένου που θα βασίζεται στα τέσσερα παρακάτω σημεία:

1.Εναρμόνιση του δικαίου που ρυθμίζει το άσυλο και καθορισμός του καθεστώτος των προσφύγων.
2.Καταπολέμηση των δικτύων που διακινούν παράνομους μετανάστες.
3.Ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4.Συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Από την άλλη μεριά, πρέπει να υποστηριχθεί σθεναρά η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Φρούρησης Συνόρων. Η χώρα μας αποτελεί το πλέον νευραλγικό, από άποψη γεωγραφικής θέσης, εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα ελληνικά χερσαία, αλλά κατά κύριο λόγο από τα θαλάσσια, ελληνικά σύνορα διακινείται το μεγαλύτερο ποσοστό των λαθρομεταναστών προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά λαμβάνει χώρα και το μεγαλύτερο κομμάτι του λαθρεμπορίου νόμιμων ή παράνομων ουσιών.

Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να προωθηθεί και μια σειρά επιπρόσθετων μέτρων για μια κοινή Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Πολιτική, βασικοί άξονες της οποίας θα πρέπει να είναι:

1.H μείωση της αναπτυξιακής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν παράνομους μετανάστες.
2.Η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
3.Η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων,
4.Η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ._

____________________

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει βουλευτής Αχαΐας, γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ, στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη και στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ. 

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement - spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα