'
11.9 C
Aigio
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
spot_img

Η ανάπτυξη έχει προαπαιτούμενα, δήμαρχο με όραμα και άξιους συνεργάτες

   Μαρία Παπαγεωργίου

Πρώην στέλεχος της  Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης

Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης ΚΙΝΑΛ Αιγιαλείας

Μέλος της πανελλήνιας επιτροπής Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ

Συζητώντας με την Μαρία Παπαγεωργίου καταλαβαίνει κάποιος αμέσως πόσο καλά γνωρίζει τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έναν χώρο που η ίδια υπηρέτησε ως στέλεχος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, καθώς και από την γενέτειρά της το Δήμο Διακοπτού.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο aigio voice βάζει έναν επίλογο στο σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι το σχέδιο ευνόησε το κέντρο του Δήμου και όχι τις δημοτικές ενότητες που θα έπρεπε να έχουν αυτονομία αλλά τελικά υποβαθμίστηκαν.

Αναλυτικά η Συνέντευξη:

-Υπηρετήσατε επί πολλά χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Η Εταιρεία έχει επιτελέσει σπουδαίο έργο στον κοινωνικό και τον οικονομικό τομέα. Σε ποιες περιπτώσεις φαίνονται αυτά τα αποτελέσματα στην Αιγιάλεια?

Είχα την τύχη να εργαστώ στην ΕΕΤΑΑ από τους πρώτους μήνες της σύστασής της και οφείλω να πω ότι βίωσα ένα υπέροχο ταξίδι γνώσεων και εμπειριών που δεν είχα φανταστεί. Η εταιρεία ιδρύθηκε με σκοπό την εξυπηρέτηση της αυτοδιοίκησης σε κάθε επίπεδο και την εκπαίδευση των αιρετών και του προσωπικού των δήμων και κοινοτήτων. Καθώς οι χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης έτρεχαν με γοργούς ρυθμούς προγράμματα ανάπτυξης για την αυτοδιοίκηση και η τεχνολογία εξελισσόταν, υπήρχε μεγάλη ανάγκη εναρμόνισης της χώρας μας με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Σήμερα η ΕΕΤΑΑ ως ενδιάμεσος φορέας του Υπουργείου Εσωτερικών  για την κάλυψη αναγκών της Τ.Α. υλοποιεί το διαδικαστικό και οικονομικό μέρος για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, επίσης το διαδικαστικό μέρος της εισαγωγής των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, προγράμματα επιβράβευσης καλών πρακτικών των δήμων και συμπράξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια. Από τις δράσεις αυτές ωφελούνται όλοι οι δήμοι της χώρας και βεβαίως και ο δήμος Αιγιαλείας. Είναι προφανές ότι κάθε δήμος ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων και δυνατοτήτων διαχείρισης της εκάστοτε δημοτικής αρχής, μπορεί να συμμετέχει και σε περισσότερες δράσεις που εξελίσσουν τον κάθε δήμο.

-Είχαμε όμως πολλές αλλαγές στο μοντέλο Αυτοδιοίκησης. Πόσο επηρέασαν τη λειτουργία της εταιρείας?

Η ΕΕΤΑΑ δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, γιατί ως ενδιάμεσος φορέας του κράτους που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό οφείλει να αναπροσαρμόζει τη λειτουργία της στα δεδομένα κάθε αλλαγής που αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, προς όφελος των δήμων. Τα στελέχη της έχουν μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία και έτσι τα όποια προβλήματα από αλλαγές στην Τ.Α. λύνονται άμεσα.

-Το έργο σας ήταν αθόρυβο μέχρι σήμερα. Δεν έπρεπε να το προβάλλετε σε ευρύτερη κλίμακα?

Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δημοτικά στην γενέτειρά μου, το μόνο που ήθελα ήταν να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορούσα τον τόπο μου. Με δεδομένα την εμπειρία, τις  γνώσεις και την διάθεση προσφοράς ξεκίνησε για μένα ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι. Εν τω μεταξύ προέκυψε ο Καλλικράτης και ξαφνικά βρεθήκαμε με έναν μεγάλο δήμο που αποτελείται από τους έξι πρώην όμορους δήμους. Είχα την χαρά να είμαι η πρώτη αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Αιγιαλείας, με πρόεδρο την Βασιλική Ψυχράμη και στην επόμενη δημοτική αρχή μέλος του ΔΣ, με πρόεδρο την Μαρία Τσουκαλά. Ξεκίνησε ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι για την ανάπτυξη και τον πολιτισμό στο δήμο Αιγιαλείας. Μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις παντού, συνεργασίες με τους πολιτιστικούς και χορευτικούς συλλόγους της περιοχής, χριστουγεννιάτικες γιορτές σε όλες τις ενότητες, ανάδειξη των τοπικών χορωδιών και φιλαρμονικών, λειτουργία κινηματογράφου «Απόλλων», μαθητικό φεστιβάλ, Πάρκο Χριστουγέννων, Οινοξένεια κ.α. Σε ότι αφορά την δική μου συνεισφορά σε όλες αυτές τις δράσεις, με δεδομένη την εμπειρία μου στις δημόσιες σχέσεις και τις επαφές μου, εξασφάλισα την παρουσία σπουδαίων καλλιτεχνών και κατόρθωσα να έχω μεγάλες εταιρείες ως χορηγούς που πλήρωναν απευθείας με κάθε νόμιμη διαδικασία τις δαπάνες πολλών εκδηλώσεων. Ενδεικτικά στην πλατεία της αγοράς και την παραλία Διακοπτού χάρισαν μοναδικές στιγμές: το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Διονύση Παπαγιαννόπουλου, το αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι με το Βασίλη Λέκκα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου με τη Φωτεινή Δάρρα, ο Δημήτρης  Μπάσης, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Στέφανος Κορκολής με τη Σοφία Μανουσάκη και άλλοι πολλοί, προσελκύοντας περίπου 3000 άτομα σε κάθε εκδήλωση. Έγραψα και εισηγήθηκα επίσης στο δήμο την τιμητική διάκριση του πολυβραβευμένου ελληνοαμερικανού  σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, ως τιμής ένεκεν δημότη Αιγιάλειας  και παγκόσμιο πρεσβευτή των οίνων της Αιγιάλειας. Η εκδήλωση παρουσιάστηκε και στο κανάλι του χόλυγουντ και σε πολλά ΜΜΕ.

Επίσης εισηγήθηκα και παρουσίασα στο δήμο και την ΔΗΚΕΠΑ το ετήσιο Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την ανάδειξη του Οδοντωτού Διακοπτού Καλαβρύτων, «Γιορτές του Οδοντωτού» που εγκρίθηκε αμέσως και από τον δήμο Καλαβρύτων και τον ΟΣΕ . Το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε από την παγκόσμια ένωση τουριστικών τρένων και μέσα σε μια τριετία σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση των διασημότερων τουριστικών τρένων του κόσμου. Πολύτιμος συμπαραστάτης στο έργο αυτό και ο σύλλογος «Φίλοι του Οδοντωτού Διακοπτού»

Το έργο μου λοιπόν δεν ήταν αθόρυβο, ήταν διακριτό και σημαντικό και το πιο σπουδαίο, αφορούσε την εξέλιξη της Αιγιάλειας. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τις ικανότητες που έχω, το τι έχω προσφέρει  και με έχουν επαινέσει για την προσφορά μου. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι  που έχουν μάθει να μην αναγνωρίζουν την προσφορά των συνεργατών τους και να παρουσιάζουν τα πάντα ως δικές τους ενέργειες. Αυτό θα είναι πάντα δικό τους πρόβλημα.

-Ο πρώην δήμος Διακοπτού υποβαθμίστηκε από την συνένωση των δήμων? Πρέπει να επιστρέψουμε στο προηγούμενο μοντέλο?

Όχι μόνο ο δήμος Διακοπτού, αλλά και όλοι οι πρώην δήμοι υποβαθμίστηκαν με τη συνένωση. Το νομοσχέδιο αν και έταξε αυτονομία στις δημοτικές ενότητες και επιστροφή μέρους των εσόδων  για αναπτυξιακά έργα, ποτέ δεν τα ψήφισε με υπουργικές αποφάσεις. Τα χρήματα μεταφέρθηκαν από τα ταμεία των πρώην δήμων στο ταμείο του Αιγίου, ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε στο Αίγιο, το ίδιο έγινε και με τα μηχανήματα και άρχισε η φτώχεια των παγίων για τον πρόεδρο κάθε κοινότητας. Τα προβλήματα τεράστια και η εγκατάλειψη είναι ορατή παντού. Παρ, όλα αυτά δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε στην αυτονομία των πρώην δήμων. Εκείνο που κατά την άποψή μου χρειάζεται είναι να θεσπιστεί με νόμο η επιστροφή ικανού μέρους των εσόδων από κάθε ενότητα και να σχεδιάζεται πρόγραμμα ανάπτυξης της κάθε περιοχής  που θα δεσμεύει την δημοτική αρχή να το υλοποιεί. Προαπαιτούμενο για όλα αυτά, δήμαρχος με όραμα,  αγάπη για όλες τις ενότητες και άξιοι συνεργάτες.

-Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά τι συναισθήματα σας προκάλεσε?

Πολύ μεγάλη λύπη .Δεν της άξιζε αυτό το τέλος. Ήταν μεγάλη αγωνίστρια και έβαλε σε πρώτο πλάνο την επιβίωση του ΚΙΝΑΛ. Την πολέμησαν, την απαξίωσαν, δεν σεβάστηκαν τον αγώνα της πολλοί από αυτούς, που τώρα λυπούνται για την απώλεια της. Υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα, με μεγάλη εσωτερική δύναμη που δεν επέτρεψε σε κανέναν να την λυπηθεί. Έτσι πρέπει να την θυμόμαστε και να τιμούμε τον αγώνα της.

-Υγεία είναι η ιδανική ευχή για τη νέα χρονιά. Αρκεί όμως  για να φέρει και την ευτυχία?

Ναι η υγεία είναι η ιδανική ευχή για κάθε νέα χρονιά. Χωρίς υγεία δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα στη ζωή σου.

Η ευτυχία είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό, που όμως έχει να κάνει με την ψυχολογική κατάσταση κάθε ανθρώπου. Αν είσαι άνθρωπος αισιόδοξος, αν είσαι ευγνώμων για  αυτά που έχεις, αν το περιβάλλον σου είναι υποστηρικτικό, αν νιώθεις πως σε αγαπούν, αν εσύ έχεις καλή επικοινωνία με τους συνανθρώπους σου, αν αγαπάς τον εαυτό σου, αν κάνεις όνειρα και πιστεύεις πως το καλό είναι κάπου δίπλα σου, τότε σίγουρα θα είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. ‘Ισως όχι κάθε ημέρα, αλλά τις περισσότερες φορές ΝΑΙ!!

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα