'
12.9 C
Aigio
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img

Γιώργος Φραγκονικολόπουλος:Ο Αντιδήμαρχος που σπάει ρεκόρ στις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων

Συνέντευξη στην Αντωνία Ρηγάτου

Είναι Σάββατο πρωί στο ηλιόλουστο Αίγιο. To Aigiovoice.gr συναντά τον Γιώργο Φραγκονικολόπουλο που πηγαίνει βόλτα τον Πέτρο και τον Eρμή στον κήπο στην περιοχή Υψηλών Αλωνίων.
Ο Γιώργος Φραγκονικολόπουλος είναι Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αιγιαλείας από το 2019. Μας σύστησε με τον λευκό σκύλο του τον Πέτρο που τον υιοθέτησε λόγω κακοποίησης και τον Ερμή που τον εγκατέλειψαν.

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά; Τι σας ώθησε σε αυτά;

Η ιδέα γεννήθηκε πριν τις δημοτικές εκλογές του 2019 μετά από προτάσεις που δέχθηκα από  δημοτικές παρατάξεις, ώστε να κατέβω υποψήφιος. Η πρόταση αυτή αποτέλεσε κίνητρο, ώστε να μπορώ προσφέρω στον τόπο μου και να είμαι ενεργός πολίτης στη λύση των προβλημάτων και όχι κριτής και απλός παρατηρητής.

Ο Δήμος Αιγιαλείας σπάει κάθε ρεκόρ στις υιοθεσίες σε όλη τη χώρα. Ποια ιστορία αδέσποτου ζώου έχετε ξεχωρίσει κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Όντως, έχοντας συνάψει μια άριστη συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Αιγιάλειας διοργανώνουμε το τελευταίο χρόνο μέρες υιοθεσίας στην Αθήνα συνεργαζόμενοι με άλλους Δήμους και πραγματοποιούμε μεγάλο αριθμό υιοθεσιών, όχι μόνο υγιών και μικρών σε ηλικία σκύλων, άλλα με προβλήματα και μεγάλων σε ηλικία.

Οι ιστορίες είναι πολλές και όλες ξεχωριστές, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω μία ιστορία.

Η ιστορία είναι ενός γνωστού πρώην αδεσποτάκου από το κέντρο του Αιγίου.
Ζούσε τέσσερα χρόνια στο κέντρο του Αιγίου κάνοντας τις αταξίες του με αποτέλεσμα συχνά να πρέπει να φιλοξενηθεί σε προσωρινούς χώρους.
Από κάποια στιγμή και μετά είχε μάθει τη διαδικασία και πήδαγε μόνος του μέσα στο βανάκι.

Ο Killer πέρασε αρκετό διάστημα στο σπίτι μου και το καλοκαίρι εκείνο στο μαγαζί που διατηρώ πάνω σε καναπέδες και δίπλα στους λουόμενους. Ήταν ένας σκύλος που το έσκαγε συνέχεια, ήθελε να κάνει τη βόλτα του, δεν τα πήγαινε καθόλου καλά με τις γάτες και συνεχώς έδειχνε το ανήσυχο πνεύμα του. Βέβαια, αυτά ανήκουν στο παρελθόν, καθώς ο Killer υιοθετήθηκε, άφησε την εφηβική του συμπεριφορά και πλέον κοιμάται μαζί με τις γάτες σε καναπέδες και κρεβάτια, βγαίνει βόλτα με λουράκι και διατηρεί τη φόρμα του τρέχοντας στον κήπο.


Είστε υποψήφιος στο πλευρό του κ. Καλογερόπουλου στις επόμενες εκλογές. Σε περίπτωση που επανεκλεγείτε , ποιες είναι οι επιδιώξεις σας;

Αυτά τα χρόνια έχω δει από ακραίες κακοποιητικές συμπεριφορές (πυροβολισμοί, τραυματισμοί, φόλες) μέχρι να συμπεριφέρονται στα ζώα σαν ισότιμα μέλη της οικογένειας.

Στόχος μου όλο και περισσότεροι άνθρωποι να συμπεριφέρονται όπως αρμόζει στα ζώα τους. Δεν είναι ανάγκη να συμπαθούμε τα ζώα, αρκεί να τα σεβόμαστε.

Έχοντας εστιάσει στη διαχείριση των αδέσποτων στη θητεία μου, βασικός στόχος είναι να πετύχουμε όσα περισσότερα είναι εφικτό στο τομέα αυτό.

Το σημαντικότερο είναι η δημιουργία ενός αυτοτελούς τμήματος διαχείρισης στο Δήμο, ώστε να είναι πιο ευέλικτη η διαχείριση των αδέσποτων. Ένα τμήμα, που θα ασχολείται με τις υιοθεσίες, την περισυλλογή, τις κτηνιατρικές και φαρμακευτικές ανάγκες των ζώων, σίτιση κα κακοποιήσεις.

Έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του καταφυγίου από το Υπουργείο, επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση του.

«Στοχεύουμε στην δημιουργία σύγχρονου καταφύγιου για τα ζώα»

Στοχεύουμε σε ένα καταφύγιο, το οποίο να πληρεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για την ασφαλή διαβίωση των ζώων, αλλά και σε ένα καταφύγιο το οποίο να είναι επισκέψιμο από εθελοντές, από σχολεία, από πολίτες και να αποτελέσει ένα χώρο αλληλεπίδρασης και ενημέρωσης.

Άλλος ένας στόχος, πολύ σημαντικός είναι η ενημέρωση των πολιτών και η συνειδητοποίηση της υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα. Η μεγαλύτερη πηγή του προβλήματος των αδέσποτων προέρχεται από τους ιδιοκτήτες έχοντας συνέπειες στα ίδια τα ζώα αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Εκτός του πεδίου των αδέσποτων, όντας στην εστίαση στον τομέα της διασκέδασης πάνω από 30 χρόνια, σκοπός είναι η οργάνωση φεστιβάλ μουσικής και λοιπών εκδηλώσεων , οι οποίες θα προσελκύσουν και κόσμο εκτός ευρύτερης περιοχής.

Επίσης, σε αυτές τις εκλογές επιθυμία μου είναι να εκλεγούν νέοι υποψήφιοι στο χώρο των δημοτικών για να δοθεί μια άλλη ώθηση και πνοή στα δημοτικά δρώμενα.

Επαρκούν τα κονδύλια για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στην διαχείριση των αδέσποτων;

Ο Δήμος Αιγιαλείας αποτελείται από  έναν τεράστιο αριθμό αδέσποτων σκύλων και γατιών. Υπολογίζουμε πάνω από 6000 σκύλους και πολλές περισσότερες αδέσποτες γάτες. Επομένως, ο Δήμος μας ανήκει σε έναν από τους δυσκολότερους Δήμους όσον αφορά τη διαχείριση των αδέσποτων.

Χρειάζονται πολύ μεγάλα κονδύλια για να καλυφθούν οι κτηνιατρικές ανάγκες, η στείρωση, η σίτιση και γενικότερα η ευζωία του συνόλου των αδέσποτων στα όρια του Δήμου μας και δυστυχώς τα υπάρχοντα δεν επαρκούν.

Ως Δήμος έχουμε καταθέσει επιχειρησιακό σχέδιο για τις οικονομικές ανάγκες και τη διαχείριση των αδέσποτων στο Υπουργείο, έπειτα από  την αλλαγή του νόμου που μας δίνει αυτό το δικαίωμα και ευελπιστούμε το Υπουργείο να μας χρηματοδοτήσει σύμφωνα με αυτό.

Οι πολίτες ανταποκρίνονται στις πρωτοβουλίες και στις δραστηριότητες του έργου σας για τα αδέσποτα; Αν τους είχατε μπροστά σας τι θα τους λέγατε;

Στα χρόνια της θητείας μου, μπορώ να πω πως οι πολίτες ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Βέβαια υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, ώστε η πλειοψηφία να είναι ενημερωμένη και να τηρούν οι κηδεμόνες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο νόμο σχετικά με την ευζωία των ζώων. Έχουμε ακόμα δρόμο ώστε να σταματήσουν οι εγκαταλείψεις ενήλικων δεσποζώμενων και κουταβιών, οι κακοποιήσεις και πρακτικές που ανήκουν στο παρελθόν.

Θα ήθελα να τονίσω πως ο μεγάλος και ανεξέλεγκτος αριθμός των αδέσποτων έχει δημιουργηθεί από εμάς τους ίδιους, οπότε όσες στειρώσεις και υιοθεσίες εάν γίνουν, το πρόβλημα θα συνεχίζει να υφίσταται, εάν συνεχώς εγκαταλείπονται νέα σκυλιά και κουτάβια. Οι συνέπειες αυτής της πράξης έχουν αντίκτυπο εκτός των ίδιων των σκύλων, του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

«Οι μελλοντικοί κηδεμόνες πρέπει να είναι ενημερωμένοι»

Ακόμα, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή  στους μελλοντικούς κηδεμόνες ζώων, να είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι γι αυτή τους την απόφαση και πλήρως ενημερωμένοι, καθώς είναι μια δέσμευση τουλάχιστον 15 χρόνων και ένα ζώο αποτελεί μέλος της οικογένειας. Δεν αποτελεί ούτε αντικείμενο εργασίας, ούτε εργαλείο στο «χόμπι» μας.

Ας κοιτάξουμε γύρω μας ή σε φιλοζωικές σελίδες, να δούμε πόσα ζώα μας χρειάζονται, πόσα ζώα περιμένουν καρτερικά ακόμα και πολλά χρόνια μια οικογένεια να γίνουν μέλη τουςΑς υιοθετήσουμε ένα αδεσποτάκι και ας μην πάρουμε από το γείτονα μας που τα χαρίζει ή από παράνομες γέννες.  

 

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα