15.2 C
Aigio
Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img

«Φως» από Μητσοτάκη για τους αγρότες – Μέσω ενίσχυσης στο αγροτικό πετρέλαιο


Μήνυμα αποκλιμάκωσης της έντασης στέλνει η κυβέρνηση στους αγρότες, οι οποίοι, βεβαίως, συστηματοποιούν τις κινητοποιήσεις τους. Προς τούτο, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακούει τα αιτήματα των αγροτών και ανακοίνωσε ότι το ποσό της πρώτης αρωγής για τους αγρότες της Θεσσαλίας ανεβαίνει ως τις 5.000 και τις 10.000 ευρώ (ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών), με δεδομένες τις τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί. Ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr, ενώ μετά το αίτημα θα γίνεται με γρήγορες διαδικασίες η διασταύρωση με τη συνδρομή των οικείων περιφερειών.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, είναι άκρως πιθανό να διασταυρωθεί με αγρότες κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας, με αφορμή τα εγκαίνια του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία, στα οποία θα δώσει το παρών. Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στη διασταύρωση Λευκάδα-Βόνιτσα πριν την άφιξη του πρωθυπουργού, ενώ αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να μιλήσει σε φίλους και στελέχη της ΝΔ σε καφέ στην πόλη της Βόνιτσας. Με αυτό το δεδομένο, διόλου δεν αποκλείεται κάποιοι αγρότες να επιδιώξουν μια συνάντηση ή έστω μια συνομιλία μαζί του.

Το εν λόγω σενάριο είναι εν γνώσει του πρωθυπουργικού επιτελείου, με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να αναφέρει στο protothema.gr ότι, εφόσον τεθεί το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν θα φοβηθεί τον διάλογο και θα δώσει στους αγρότες τις απαντήσεις του εφ’ όλης της ύλης. Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει την οδό της χαμηλής έντασης, ενώ μονίμως απευθύνει προσκλητήριο διαλόγου στους διαμαρτυρόμενους αγρότες. Στο κυβερνητικό επιτελείο, σημειωτέον, αναζητούνται μονίμως μέτρα ανακούφισης των ζητημάτων που ανακύπτουν. Το protothema.gr, άλλωστε, έχει αναφέρει και στις αρχές της εβδομάδας το γεγονός ότι στο οικονομικό επιτελείο διερευνάται το ενδεχόμενο κίνησης στήριξης για το αγροτικό πετρέλαιο. Και ο κ. Μητσοτάκης χθες άνοιξε χθες «παράθυρο» για την πιθανότητα επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες και για το 2024, λέγοντας ότι θα εξεταστούν οι δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, δεν θέλει να περάσει η εικόνα ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κινήσεις στήριξης των αγροτών. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός τόνισε χθες ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει τη φορολογία, έχει μειώσει τον ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, ενώ έχει απορροφήσει και σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού αγροτικού ρεύματος. Σε αυτό το πνεύμα, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει και να ακούει τα αγροτικά αιτήματα.

Στη Σύνοδο Κορυφής

Μάλιστα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, θα πέσει στο τραπέζι εκ νέου η Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς οι αγροτικές κινητοποιήσεις αποτελούν πολιτικό πρόβλημα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό γίνεται ίσως στη χειρότερη δυνατή στιγμή, πριν από τις ευρωεκλογές.

Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή θα δώσει απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης, αλλά και πιο συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση.

Γαλάζιες «γκρίνιες» στον κάμπο

Οι συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποίησεις και οι πιέσεις που ασκούν και οι αγρότες στους βουλευτές της ΝΔ έφεραν χθες τον βουλευτή Λάρισας και πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο να «ανοίξει πυρ» εις βάρος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, έστω και χωρίς να τον κατονομάσει. «Ο αναβρασμός που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον αγροτικό κόσμο, μετά τις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία, καταδεικνύει ότι οι εύκολοι αφορισμοί για υποκινούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών του κάμπου είναι αστείοι και τους εξοργίζουν ακόμη περισσότερο», υπογράμμισε σε δήλωσή του στην εφημερίδα Manifesto ο γαλάζιος βουλευτής. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αυγενάκης έχει εδώ και μέρες χαρακτηρίσει «κομματικά υποκινούμενες» μεγάλο μέρος των αγροτικών κινητοποιήσεων, φωτογραφίζοντας το ΚΚΕ ως «υποκινητή».

Ο κ. Χαρακόπουλος είναι ο πρώτος γαλάζιος βουλευτές που εκδηλώθηκε, αλλά δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί. Η Θεσσαλία, βεβαίως, είναι μια περιφέρεια με πολλούς υπουργούς και υφυπουργούς, συνεπώς οι τόνοι είναι σχετικά χαμηλοί. Πλην όμως, τα παράπονα των αγροτών έχουν φτάσει σε αρκετά βουλευτικά γραφεία.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα