'
16.7 C
Aigio
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img

Εύβοια: Το άγνωστο ρήγμα προβληματίζει, τι σεισμούς μπορεί να δώσει -Λέκκας και Παπαδόπουλος στο iefimerida

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα οι σεισμοί στην Εύβοια, καθώς, όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα άγνωστο ρήγμα, και γι’ αυτό θα πρέπει να παρατηρηθεί και να μελετηθεί η σεισμική ακολουθία της περιοχής από τον Οκτώβριο.

Τόσο ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος όσο και ο πρόεδρος του αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο iefimerida, τονίζουν πως πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη μετασεισμική ακολουθία

Όπως τονίζει, το ρήγμα είναι άγνωστο, αλλά τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια έντονη σεισμική δραστηριότητα στην κεντρική Εύβοια. Αυτή εξελισσόταν ομαλά μέχρι χθες στις 10 το βράδυ. Στη συνέχεια έγινε ένας μεγαλύτερος σεισμός από τον αρχικό, που ήταν της τάξεως των 5 βαθμών, και τώρα παρακολουθούμε ξανά την ίδια διαδικασία. Δηλαδή την αποδρομή του φαινομένου μέσα από μικρότερους σεισμούς. Παραμένουμε σε επιφυλακή, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε κάτι. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η περιοχή δεν έχει δυναμικό για να πάμε σε έναν πολύ μεγάλο σεισμό. Σε αυτό το επίπεδο του σεισμού μπορούμε να τον διαχειριστούμε. Μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Να μην υπάρχει ανησυχία και σιγά-σιγά θα εκτονωθεί η όλη κατάσταση».

«Μπορεί να έχουμε κι άλλον τέτοιον σεισμό αυτού του μεγέθους»
«Μπορεί να έχουμε κι άλλον τέτοιον σεισμό αυτού του μεγέθους. Μεγαλύτερο υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να έχουμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μερικά κτίρια είναι επιβαρυμένα και θέλουν προσοχή. Αυτά που έχουν κάποιες ζημιές. Τα περισσότερα κτίρια δεν μπορούν να επιβαρυνθούν από έναν τέτοιον σεισμό της τάξεως των 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ», αναφέρει ο κ. Λέκκας.

«Άγνωστο αν ο χθεσινός σεισμός το βράδυ είναι ο κύριος ή όχι»
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει πως «η εξέλιξη είναι ότι έχουμε πολλούς σεισμούς. Παραμένει ανοιχτό αν ο χθεσινός σεισμός το βράδυ είναι ο κύριος ή όχι. Από τις 25 Οκτωβρίου έχουμε μια σεισμική ακολουθία στη συγκεκριμένη περιοχή. Πρέπει να αναλύσουμε τα στοιχεία γιατί η σεισμική ακολουθία έχει ξεκινήσει από τότε και πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ακόμα και τους μικρότερους σεισμούς που έχουν γίνει από τότε».

Ξεκαθάρισε, όμως, ο κ. Παπαδόπουλος ότι δεν εννοεί πως θα ακολουθήσει κι άλλος σεισμός, ούτε όμως μπορεί να πει με βεβαιότητα πως δεν θα γίνει άλλος. «Δεν λέω όμως ότι θα γίνει και άλλος σεισμός, αλλά λέω ότι χωρίς να έχουμε καταγεγραμμένο ιστορικό δεν μας παρέχει μια ασφάλεια. Δεν λέω ότι θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός. Μας ανησυχεί ότι υπάρχει μια διέγερση. Μας ανησυχεί αυτό που έχουμε μπροστά μας και μπροστά μας έχουμε μια διέγερση η οποία ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου, άρα έχει μεγάλη αξία να μελετηθούν οι μικροί σεισμοί και να αξιολογήσουμε όλη αυτή την ακολουθία».

Προσθέτει, μάλιστα, πως τα 5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην Εύβοια και ταρακούνησαν και την Αττική «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν είναι ένας προσεισμός ενός μεγαλύτερου που θα γίνει στο μέλλον. Είναι ο κύριος και έληξε η σεισμική ακολουθία; Δεν το γνωρίζουμε. Προς το παρόν δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε τι ήταν. Είναι επιπόλαιο. Πώς βγαίνει μια εκτίμηση για το τι ήταν, χρειάζεται προσοχή».

«Καινούργιο δεδομένο για την επιστήμη αυτό το ρήγμα»
«Το ιδιαίτερο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αυτό το ρήγμα αποτελεί ένα καινούργιο δεδομένο για την επιστήμη. Δεν υπάρχει ρήγμα στην επιφάνεια. Το ρήγμα δεν βλέπει την επιφάνεια, είναι στο βάθος. Βέβαια, ρήγματα υπάρχουν στον θαλάσσιο χώρο, αυτά είναι χαρτογραφημένα, αλλά αυτό το συγκεκριμένο δεν είναι γνωστό. Όπως όλα δείχνουν, δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό» εξήγησε ο σεισμολόγος.

Και προσθέτει: «Οι σεισμοί στην Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο επιφανειακοί, κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε. Το σημαντικό όμως είναι πως δεν γνωρίζουμε πολλά για την περιοχή που έχει ενεργοποιηθεί και δεν υπάρχει καταγεγραμμένο προηγούμενο ιστορικό με ισχυρούς σεισμούς. Αυτό δεν μας παρέχει μια απόλυτη ασφάλεια, γιατί έχουμε πολλά παραδείγματα με περιοχές που επλήγησαν από μεγάλους σεισμούς χωρίς να έχουν καταγεγραμμένο ιστορικό. Παράδειγμα πρώτο το Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 με 6 Ρίχτερ. Ήταν ένας καταστροφικός σεισμός και μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε καταγεγραμμένο ιστορικό στην περιοχή. Δεύτερο παράδειγμα στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 στην Πάρνηθα ο καταστροφικός σεισμός με 143 θύματα. Μέχρι τη στιγμή που έγινε δεν είχαμε ιστορικό».

«Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες»
Κλείνοντας, ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στους κατοίκους των περιοχών που χτυπούν οι σεισμοί, τονίζοντας ότι είναι καθοριστικό να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών. «Οι κάτοικοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες τις οποίες δίνουμε κάθε φορά. Δηλαδή να απομακρύνονται από κτίρια τα οποία ενδεχομένως έχουν κάποιο πρόβλημα. Να μην κυκλοφορούν σε περιοχές όπου υπάρχουν ετοιμόρροπα σπίτια ή κίνδυνος κατολισθήσεων. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Άλλωστε, και οι τοπικές αρχές είναι σε εγρήγορση και ο δήμος και η περιφέρεια, ώστε, αν προκύψει κάτι το ανησυχητικό, να παρέμβουν άμεσα».

Πηγή: iefimerida.grΕύβοια: Το άγνωστο ρήγμα προβληματίζει, τι σεισμούς μπορεί να δώσει -Λέκκας και Παπαδόπουλος στο iefimerida – iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα