21.8 C
Aigio
Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025

«Έρχεται» νέος ΚΟΚ: Στη φυλακή οι μεθυσμένοι οδηγοί – Οι ποινές και τα πρόστιμα

Στη φυλακή θα οδηγούνται πλέον σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μήνα, όσοι οδηγούν μεθυσμένοι.

Στο επίκεντρο του νέου Κώδικα βρίσκονται οι ασυνείδητοι οδηγοί που επιδεικνύουν επικίνδυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά στον δρόμο, ειδικά όταν αυτή καταλήγει σε τραγωδία.Συγκεκριμένα:

Για θανατηφόρα τροχαία: Ο δράστης θα διώκεται για κακούργημα με κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ σε περιπτώσεις με πολλαπλά θύματα η ποινή μπορεί να φτάσει έως και τα ισόβια.
Για εγκατάλειψη θύματος: Προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για διάστημα 6 έως 9 μηνών.
Για μέθη, υπερβολική ταχύτητα και «κόντρες»: Η ποινή φτάνει έως 1 έτος φυλάκιση, με αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας, ενώ αν υπάρξει πρόκληση σωματικών βλαβών, οι ποινές εκτοξεύονται έως και 10 χρόνια κάθειρξη.
Για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη (κόκκινο): Εκτός από την αφαίρεση του διπλώματος, επιβάλλεται και πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Ο νέος ΚΟΚ κατατάσσει πλέον τις παραβάσεις σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητάς τους:

  • Χαμηλή
  • Μεσαία
  • Υψηλή
  • Υψηλή με ιδιαίτερες επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια

Παράλληλα, θεσπίζεται νέο όριο ταχύτητας εντός πόλης, με τη μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα να πέφτει από τα 50 στα 30 χλμ/ώρα, με στόχο την προστασία των πεζών και των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου.

Για τις σοβαρές παραβάσεις, όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα και παραβίαση φωτεινού σηματοδότη, οι κυρώσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές:

Πρόστιμα έως 1.500 ευρώ
Αφαίρεση διπλώματος για μήνες
Ακόμα και φυλάκιση

Περισσότεροι έλεγχοι με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», το υπουργείο επενδύει στην τεχνολογία για τη βελτίωση των ελέγχων.

«Η Τροχαία δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέχρι το καλοκαίρι, θα έχουν τοποθετηθεί 388 κάμερες στην Αττική, με στόχο ο αριθμός να φτάσει τις 2.000 κάμερες πανελλαδικά, ενώ 500 κάμερες θα τοποθετηθούν εν κινήσει σε λεωφορεία, για την επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων.

Οι κάμερες αυτές θα ελέγχουν παραβάσεις όπως: Υπέρβαση ορίου ταχύτητας, παράβαση κόκκινου, χρήση κινητού τηλεφώνου και μη χρήση κράνους.

Οι παραβάσεις θα βεβαιώνονται αυτόματα και ψηφιακά, και θα αποστέλλονται μέσω της πλατφόρμας gov.gr στους πολίτες.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement - spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα