30.1 C
Aigio
Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025

Επιστολή Πελετίδη σε Μητσοτάκη: Κρίσιμα ζητήματα, διαχρονικές διεκδικήσεις

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη απέστειλε χθες ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης για κρίσιμα ζητήματα της Πάτρας, τα οποία αποτελούν διαχρονικές διεκδικήσεις του Δήμου αλλά και των φορέων της πόλης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Όπως γνωρίζετε, η πόλη της Πάτρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομών και ανάπτυξης, για τα οποία η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν έχουν δώσει λύσεις. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, ακόμα και εσείς προσωπικά δεν έχετε μέχρι σήμερα αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους. Σας απευθύνω αυτή την επιστολή, ζητώντας την άμεση παρέμβασή σας, διότι τα αιτήματα της πόλης μας είναι δίκαια, ώριμα και κρίσιμα για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Τα βασικά ζητήματα που εκκρεμούν είναι τα εξής:

  1. Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Δήμου. Από το 2011-αποδίδονται μόλις τα 2/5 από τις θεσμοθετημένες λειτουργικές δαπάνες των Δήμων (ΚΑΠ), όταν παράλληλα έχουν μεταφερθεί στους Δήμους μια σειρά αρμοδιότητες. Τα παρακρατηθέντα των Δήμων είναι 6,2 δις ευρώ μόνο για φέτος (περίπου 67 εκατομμύρια ευρώ για τον Δήμο Πατρέων), το προσωπικό συνεχώς μειώνεται, την ώρα που νέες αρμοδιότητες μεταφέρονται από το κεντρικό κράτος, υποβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς τους δημότες και φορτώνοντας νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. Κατάσταση που θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα.

Θεωρούμε πως τα παρακρατηθέντα των Δήμων πρέπει να τους αποδοθούν, με δεδομένο ότι με  αυτά οι Δήμοι μπορούν να υλοποιήσουν σημαντικά έργα για την κάλυψη βασικών αναγκών των δημοτών.

Ταυτόχρονα η απαγόρευση των προσλήψεων στο δημόσιο, έχει οδηγήσει τις υπηρεσίες σε αδυναμία υλοποίησης όλων των αιτημάτων που κατά χιλιάδες φτάνουν στο Δήμο.  Την 1/1/2011 ο Δήμος Πατρέων είχε 1495 άτομα, 974 δημοσίου δικαίου και 521 ΙΔΑΧ και σήμερα 913, 670 δημοσίου δικαίου και 243 ΙΔΑΧ, δηλαδή 582 λιγότερους εργαζόμενους που λείπουν από κάθε Υπηρεσία, με το προσωπικό να έχει μέσο όρο ηλικίας άνω των 55 ετών.

Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης όπου στα πλαίσια ακόμα και του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων ουδέποτε εφαρμόστηκαν αφού στα πλαίσια των εγκυκλίων του ΥΠΕΣ για τον προγραμματισμό αιτηθήκαμε με αποφάσεις οργάνων, όπως προβλέπεται, και σε εν δυνάμει 331 συνταξιοδοτήσεις για τα έτη 2019-2025, από το ΥΠΕΣ εγκρίθηκαν μόνο 20 και προσλήφθηκαν 4.

Επίσης στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού δημόσιας διοίκησης έτους 2026, έχουμε υποβάλει αίτημα για 38 θέσεις, όσες και οι συνολικές εκτιμώμενες αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού τρέχοντος έτους.

Θεωρούμε ότι είναι άμεση ανάγκη προγραμματισμού προσλήψεων, μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου.

  1. Νέο διυλιστήριο νερού – επάρκεια υδροδότησης πόλης. Ο Δήμος Πατρέων και η ΔΕΥΑΠ έχουν ολοκληρώσει πλήρως τη μελέτη για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού (διυλιστήριο) που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση του νερού από φράγμα Πείρου Παραπείρου. Το έργο αυτό, προϋπολογισμού ~21,5 εκατ. ευρώ, είναι ώριμο μελετητικά και ζωτικής σημασίας, διότι θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα επαρκές, καθαρό νερό για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας. Στις 9/5/2024 υποβάλαμε επίσημη επιστολή αίτημα χρηματοδότησης προς τον αρμόδιο τότε Υπουργό κ. Θ. Σκυλακάκη, στην οποία εκθέσαμε αναλυτικά τα στοιχεία της μελέτης, όμως δεν είχαμε καμία ανταπόκριση. Έκτοτε, έχουμε επανυποβάλει το αίτημα και έχουμε τονίσει ότι πρόκειται για έργο ύψιστης σημασίας, αλλά δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ενδιαφέρον ή δέσμευση χρηματοδότησης από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, παρατηρούμε σωρηδόν ικανοποίηση αιτημάτων μεγάλων επενδυτών για τα επιχειρηματικά τους σχέδια, την ώρα που βασικές ανάγκες του λαού (όπως η ύδρευση) αφήνονται στο περιθώριο. Ζητάμε να εγκριθεί άμεσα η χρηματοδότηση του νέου διυλιστηρίου νερού, ένα έργο που θα θωρακίσει υδρευτικά την Πάτρα για τις επόμενες δεκαετίες, αντί να κινδυνεύουμε στο μέλλον με ανεπάρκεια νερού.
  2. Έργα αντιστήριξης και Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Πατρέων: Ο Δήμος μας αντιμετωπίζει επείγοντα προβλήματα εξαιτίας φυσικών φαινομένων, όπως οι κατολισθήσεις σε διάφορες περιοχές που απειλούν την ανθρώπινη ζωή, αλλά και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Τα αναγκαία αυτά έργα αντιστήριξης είναι επείγοντα έργα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Ο Δήμος μας προχώρησε σε μελέτες και προσπαθεί να τα αποκαταστήσει με βάση τις αντοχές του δημοτικού προϋπολογισμού, που λόγω της υποχρηματοδότησης είναι ισχνές. Απευθυνθήκαμε στο αρμόδιο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για χρηματοδότηση, χωρίς ανταπόκριση μέχρι σήμερα και ζητάμε τη δική σας παρέμβαση προκειμένου για την επίλυσή του θέματος.
  3. Υπογειοποίηση σιδηροδρομικής γραμμής: Η διέλευση του νέου σιδηροδρόμου μέσα από τον πυκνοδομημένο ιστό της Πάτρας πρέπει να γίνει υπόγεια (από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι), κύρια για να μηδενιστούν ζητήματα ασφαλούς διέλευσης, και να πάψει ο αποκλεισμός της πόλης από τη θάλασσα, να μην διχοτομείται η πόλη μας, να αποκτήσει μια γραμμική ζώνη αναβαθμισμένη περιβαλλοντικά, να έχει ένα γραμμικό πάρκο.

Μετά από πολυετείς αγώνες, το αίτημα της υπογειοποίησης έγινε αποδεκτό από την πολιτεία, όμως δεν έχουν προχωρήσει οι ενέργειες υλοποίησης του έργου, παρά την προσωπική σας δέσμευση προεκλογικά. Η καθυστέρηση αυτή είναι αδικαιολόγητη και κρατά την πόλη μας διαιρεμένη, στερώντας από τους Πατρινούς πολύτιμους ελεύθερους χώρους και ασφαλείς μετακινήσεις, την στιγμή μάλιστα που τα ατυχήματα, αλλά και οι βλάβες στον Προαστιακό είναι καθημερινά. Είναι άμεσα απαιτητή η τάχιστη προώθηση του έργου της υπογειοποίησης, σύμφωνα και με τις αρχικές δεσμεύσεις. Η όποια λύση δοθεί δεν πρέπει να διχοτομεί τον αστικό ιστό.

  1. Παράδοση του Βόρειου (παλαιού) Λιμένα στην τοπική κοινωνία: Ένα μεγάλο τμήμα της χερσαίας ζώνης του παλαιού βόρειου λιμένα παραμένει υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ/ΟΛΠΑ και δεν έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Πατρέων. Η περιοχή αυτή – οι παλιές λιμενικές εγκαταστάσεις στο βόρειο λιμάνι είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης προς όφελος των δημοτών μας. Ο Δήμος μας εκπονεί την τελική μελέτη εφαρμογής για την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου, έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ, ωστόσο θεωρούμε αδιανόητο να εξαιρείται από τον σχεδιασμό το κομμάτι της χερσαίας ζώνης του Βόρειου Λιμανιού επειδή δεν μας έχει αποδοθεί. Ζητούμε τον αποχαρακτηρισμό και την παραχώρηση της έκτασης αυτής στον Δήμο Πατρέων, ώστε να σχεδιαστεί ενιαία με το υπόλοιπο τμήμα του παραλιακού μετώπου. Μόνο έτσι θα μπορέσει η πόλη να αποκτήσει ενιαίο θαλάσσιο μέτωπο με ελεύθερους, κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής, προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών, αντί να θυσιαστεί η περιοχή σε αποσπασματικές εμπορικές εκμεταλλεύσεις.

Δυστυχώς ακόμα και το αίτημά μας προς τον ΟΣΕ, να μελετήσουμε το τμήμα ιδιοκτησίας του που καταλαμβάνει η υπέργεια σιδηροδρομική γραμμή και που προβλέπεται να υπογειοποιηθεί, δεν έγινε δεκτή από τον ΟΣΕ, γεγονός που προκαλεί εμπόδια και καθυστερήσεις στο έργο ανάπλασης της παραλιακής ζώνης.

  1. Νομιμοποίηση της υφιστάμενης Μαρίνας σκαφών (μικρών σκαφών). Η υπάρχουσα δημοτική μαρίνα της Πάτρας (χωρητικότητας ~600 σκαφών) εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς την επίσημη άδεια τουριστικού λιμένα, καθώς εκκρεμεί η νομιμοποίηση των εγκαταστάσεών της από το Υπουργείο Οικονομικών. Ο Δήμος έχει υποβάλει πλήρη φάκελο μελέτης και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εδώ και μήνες (Ιούλιος 2023), όμως αναμένουμε ακόμη την απόφαση νομιμοποίησης από τον αρμόδιο Υπουργό. Η καθυστέρηση αυτή κρατά τη δημοτική μαρίνα σε καθεστώς αβεβαιότητας, παρότι εξυπηρετεί εκατοντάδες ιδιοκτήτες μικρών σκαφών και ναυταθλητικά σωματεία της περιοχής. Την ίδια στιγμή, αντιπαραβάλλουμε την άμεση ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν επιχειρηματικά σχέδια εκατομμυριούχων με χαρακτηριστικό παράδειγμα, τη νέα «Patradise Mega Yacht Marina» που σχεδιάζεται στη λιμενική ζώνη. Για το έργο αυτό – που απευθύνεται σε κατόχους μεγάλων πολυτελών σκαφών -η κυβέρνηση ενέκρινε αστραπιαία χρηματοδότηση 12,4 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης 7 και προχώρησε τη διαδικασία αδειοδότησης με ταχύ ρυθμό. Είναι σωστό να δίνεται προτεραιότητα σε μία μαρίνα για μεγάλες θαλαμηγούς (πρότζεκτ που αφορά λίγους εκατομμυριούχους επενδυτές), ενώ η δημοτική μαρίνα που αφορά τον λαό της Πάτρας να μένει μπλοκαρισμένη σε μια «βολική», για κάποιους, γραφειοκρατία; Ζητάμε να επιταχύνετε τις διαδικασίες νομιμοποίησης και χρηματοδότησης της υφιστάμενης μαρίνας, ώστε να μπορέσουμε να την εκσυγχρονίσουμε και να την αξιοποιήσουμε πλήρως προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αντί να απαξιώνεται.
  2. Αντικατάσταση ταρτάν Παμπελοποννησιακού Σταδίου: Στον τομέα του αθλητισμού, αντιμετωπίζουμε την παντελή αδιαφορία του κεντρικού κράτους και του αρμόδιου Υφυπουργείου Αθλητισμού ως προς μια επείγουσα ανάγκη, αυτής του ταρτάν (συνθετικός τάπητας στίβου) του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, το οποίο έχει συμπληρώσει 20 χρόνια έντονης χρήσης και έχει φθαρεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί. Ήδη έχουμε ενημερώσει εγκαίρως το Υπουργείο (με επίσημες επιστολές μας στις 28/3/2022 και στις 27/3/2024) για την επικίνδυνη φθορά του ταρτάν και την ανάγκη χρηματοδότησης νέου τάπητα το Επισημάναμε δε ότι λήγει η πιστοποίηση του υπάρχοντος στίβου, γεγονός που σημαίνει πως από φέτος δεν θα μπορούν να διεξάγονται εθνικοί ή διεθνείς αγώνες στο στάδιο το Παρόλα αυτά, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από την πολιτεία για να στηρίξει το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, ένα ολυμπιακό ακίνητο που από το 2008 μας έχει παραχωρηθεί προς χρήση αλλά ποτέ δεν χρηματοδοτήθηκε όπως όφειλε για τη συντήρησή του.

Ο Δήμος, με ίδιους πόρους, κρατάει το στάδιο ανοιχτό και λειτουργικό για τη νεολαία και τους συλλόγους, όμως είναι αδύνατον να αντικαταστήσουμε το ταρτάν χωρίς κρατική στήριξη. Το στάδιο κινδυνεύει να απαξιωθεί και να μην μπορεί να λειτουργήσει (ούτε προπονήσεις, ούτε αγώνες) αν δεν γίνει το έργο αυτό. Θεωρούμε δεδομένο ότι τόσο εσείς, όσο και ο Υπουργός Αθλητισμού, αντιλαμβάνεστε τον ρόλο που διαδραματίζει το μεγαλύτερο στάδιο της Δυτικής Ελλάδας και επομένως την απαίτησής μας για άμεση χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων.

  1. Κτιριακό πρόβλημα Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Αχαΐας. Στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα φοιτούν 113 μαθητές-τριες με ιδιαίτερες ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του, η οποία αν μη τι άλλο υποστηρίζει και προάγει τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και εξασφαλίζει την ισότητα στην εκπαίδευση, ώστε όλοι/ες οι μαθητές/τριες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και φυσιολογικές συνθήκες σχολικής καθημερινότητας.

Η συγκεκριμένη σχολική μονάδα στεγάζεται σε κτίριο ιδιοκτησίας του Ν.Π.Δ.Δ – Ε.Ι.Κ (Εθνικού Ιδρύματος Κωφών) που είχε παραχωρηθεί  δυνάμει συμφωνητικού χρησιδανείου από 28-08—2011 και για το οποίο, σύμφωνα με την αριθ. Η.Π 38760/28-07-2021 (αριθ. πρωτ. 2238/Φ14/22-07-2021) Εξώδικη Όχληση-Διαμαρτυρία-Δήλωση καταγγέλθηκε ζητήθηκε η απόδοσή του.

Η απόδοση των χώρων, η οποία έχει ανασταλεί, θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα σε μεγάλο αριθμό μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και κυρίως των οικογενειών τους οι οποίοι βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα. Ζητήθηκε με συνεχή αιτήματα του Δήμου Πατρέων η παραχώρηση από το Ε.Ι.Κ επιπλέον χώρων του 1ου ορόφου του υπάρχοντος κτιρίου  με την υποχρέωση του Δήμου Πατρέων  να προβεί στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, επισκευών, σύνταξης μελετών κλπ.,  ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις διδακτηρίου, για τις οποίες ποτέ δεν λάβαμε απάντηση.

Η συγκεκριμένη σχολική μονάδα βρίσκεται σε έναν τεράστιο οικοδομικό συγκρότημα ιδιοκτησίας του Ε.Ι.Κ. στο οποίο λειτουργούν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών-Βαρήκοων και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών-Βαρήκοων. Ζητάμε την παραχώρησή του και την αξιοποίηση του από το Δήμο για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και κοινωνικών του αναγκών, και την παρέμβασή σας στην κατεύθυνση αυτή για την ικανοποίηση του καθόλα δίκαιου αιτήματος του Δήμου Πατρέων, της σχολικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και πρωτίστως των μαθητών/τριών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) Αχαΐας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όλα τα παραπάνω αιτήματα της Πάτρας είναι δίκαια, ώριμα και απολύτως αναγκαία. Δεν αποτελούν πολυτέλειες ή παράλογες απαιτήσεις, αλλά βασικές υποδομές και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, καμία κυβέρνηση – ούτε η δική σας – δεν έδωσε λύσεις σε αυτά τα ζητήματα, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement - spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα