'
33.5 C
Aigio
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
spot_img

“Έκτρωμα” χαρακτηρίζει το σ/ν για την Ψυχική Υγεία, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Στη διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα, σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής!

Με το γνωστό θράσος που τους διακρίνει μέσα στο κατακαλόκαιρο, νομίζοντας  ότι θα πιάσουν στον ύπνο εργαζόμενους, ασθενείς και τις οικογένειές τους και με τις γνωστές fast track διαδικασίες η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Υγείας καταργούν και διαλύουν τις δημοσιές δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Ειδικότερα την Παρασκευή αναρτήθηκε προς διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με αντικείμενο «την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, που ξεκίνησε εδώ και 30 χρόνια με τον ν. 2716/1999», δηλαδή την ιδιωτικοποίηση και πλήρη εμπορευματοποίηση των δωρεάν υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας  καταγγέλλει το νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα, που καταργεί τα δύο από τα τρία εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ) της χώρας, αφήνοντας πρόσφορο έδαφος στην ανάπτυξη ιδιωτικών  κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Επιπρόσθετα  καταργεί  όλους τους  εγκεκριμένους  φορείς   πρόληψης    και θεραπείας  που λειτουργούν, πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ, Διάπλους κ.λπ.) και τους συνενώνει στον ΕΟΠΑΕ, ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους.

Οι επιπτώσεις για ασθενείς οικονομικά και κοινωνικά πιο αδύναμους  ή και  ανασφάλιστους  θα είναι τεράστιες αφού δεν θα μπορούν  να ανταπεξέλθουν οικονομικά με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την πρόσβαση  στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας,  και οι χρόνιοι ασθενείς να μεταφέρονται σε χώρους «αποθήκες ψυχών». Δεν είναι άλλωστε λίγα τα πρόσφατα παραδείγματα, όπου ασθενείς που φιλοξενούνται σε ΜΚΟ επιστρέφουν πίσω στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Γι αυτούς αυτό είναι αποασυλοποίηση!

 Όσον αφορά τους θεραπευόμενους στον τομέα των εξαρτήσεων και πάλι στόχος τίθεται η «μείωση της βλάβης» και η ενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη» και της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του και όχι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου.

Άρα επί της ουσίας δε δίνεται καμία λύση στα  τόσα σοβαρά ζητήματα που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, θέτοντας στο περιθώριο και μακριά από την βασική κάλυψη των αναγκών τους ανθρώπους ευάλωτους  που έχουν ανάγκη από πραγματική βοήθεια και έχει χρέος να κάνει μια κοινωνία που θέτει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο και όχι το κέρδος! Δεν επιτρέπεται σε μια εποχή που οι δυνατότητες της επιστήμης είναι τεράστιες να μην αξιοποιούνται για τις λαϊκές ανάγκες και άνθρωποι που χρήζουν βοήθειας  να  αφήνονται στην τύχη τους  και  να καθίστανται  παρίες.

To Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας   καλεί όλα τα σωματεία και τον λαό της πόλης στην  πλατιά σύσκεψη που διοργανώνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας την Πέμπτη 11/07/2024 στις 19:30 στον Πολυχώρο της «Ιχθυόσκαλας» με θέμα τον συντονισμό της δράσης μας απέναντι στο σχέδιο νόμου έκτρωμα, που καταργεί και διαλύει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

                          Θα μας βρουν απέναντί τους! Το σχέδιο νόμου θα μείνει στα χαρτιά!

                        Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα