27.2 C
Aigio
Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025

Εκτός λίστας χρηματοδότησης ο ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας – Δεν είχε καταθέσει ισολογισμό και δεν είχε επαρκώς στελεχωθεί σε συγκεκριμένες ειδικότητες

Εκτός πιστοποίησης του Κλάδου Αποβλήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), βρίσκονται οι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και Αχαΐας (ΣΥΔΙΣΑ).

Η εξέλιξη πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία και σαφώς απαιτείται απάντηση εκ μέρους τόσο του προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ της Αχαΐας κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλου, όσο όμως και του αντιπροέδρου του δηλαδή του αντιδημάρχου της Αιγιαλείας Νίκου Καραΐσκου.

Διότι ο λόγος που συνέβη ό,τι συνέβη αφορά σε… μη κατάθεση ισολογισμού και σε μη κάλυψη της ελάχιστης στελέχωσης με συγκεκριμένες ειδικότητες. Τι αλήθεια συνέβη και καθυστέρησαν ή αμέλησαν μια τέτοια τυπική υποχρέωση;

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Συγκεκριμένα:

-Η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη πιστοποιήσει 10 από τους 14, εφτά εκ των οποίων των το 2024 («Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.», «Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας», «Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε.», «Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε. (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.)», «Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου Α.Ε.», «Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου – ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ» και «Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανώνυμη Εταιρεία (ΟΤΑ) (ΔΕΣΙΔΑ Α.Ε. (ΟΤΑ))») και τρεις το πρώτο τετράμηνο του 2025 (Φο.Δ.Σ.Α. της Πελοποννήσου, των Ιονίων Νήσων και τη ΔΙΑΜΑΑΘ (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης).

-Δύο ακόμη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο πιστοποίησης (Φο.Δ.Σ.Α. Ηπείρου και ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. -Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης) οι οποίοι έχουν εκκρεμότητες που περιορίζονται σε τυπικά ζητήματα.

-Ωστόσο, δεν πιστοποιήθηκαν ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) και ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.  (Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Ν. Αχαΐας.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΒΗ

Σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις, οι δύο φορείς είχαν το ίδιο πρόβλημα: …δεν είχαν δημοσιεύσει ισολογισμό για το 2023, ενώ δεν κάλυπταν τις ελάχιστες απαιτήσεις στελέχωσης σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Έτσι, οι δύο φορείς έχασαν την ευκαιρία για φέτος και έτσι δεν θα μπορούν να λάβουν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις μέσα στο 2025. «Η πιστοποίηση των ΦΟΔΣΑ ήταν απολύτως απαραίτητη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν φορείς με τρία άτομα προσωπικό και να καλούνται να διαχειρίζονται έργα εκατομμυρίων», λέει ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, αντιπρόεδρος του κλάδου αποβλήτων της ΡΑΑΕΥ. «Οι ΦΟΔΣΑ κλήθηκαν να αποδείξουν ότι πληρούν μια σειρά από ποιοτικές, ποσοτικές και οικονομικές προϋποθέσεις, και σε αρκετές περιπτώσεις η αξιολόγηση αυτή αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για να λυθούν εκκρεμότητες ετών: για παράδειγμα, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου έκανε ενέργειες και προσέλαβε προσωπικό. Οι αξιολογήσεις αυτές θα γίνουν πιο αυστηρές την επόμενη χρονιά: θα συσχετισθούν με τα οριστικά σχέδια ανακύκλωσης, που έπρεπε να κατατεθούν στο υπουργείο μέχρι τον Μάρτιο, αλλά και την αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδίων για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ), διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο».

Οσο για την Αττική και την Αχαΐα, ο κ. Αραβώσης επισημαίνει ότι το κύριο πρόβλημα ήταν οι ισολογισμοί. «Δεν είναι δυνατόν να λάβουν διαχειριστική επάρκεια φορείς που έχουν τόσο σοβαρή εκκρεμότητα», επισημαίνει. Να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση της επάρκειας των φορέων είχε ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που την τελευταία διετία ασκεί σοβαρή πίεση στη χώρα μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Αισιοδοξία για το 2025
Από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι δύο φορείς θα πιστοποιηθούν μέσα στο 2025. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι στις αρχές Απριλίου έγινε νομοθετική ρύθμιση (ν. 5193/2025, άρθρο 235) ειδικά για τον ΕΔΣΝΑ, ώστε να διακανονισθούν τα χρέη του: καλύφθηκαν 35 εκατ. ευρώ για το 2022 και ακόμη 35 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί μέρος της οφειλής για το 2023-2024. Η «Κ» ζήτησε τη θέση του προέδρου του ΕΔΣΝΑ (και αντιπεριφερειάρχη Αττικής) Χαράλαμπου Σιάτρα, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Υπενθυμίζεται ότι οι επτά φορείς που έλαβαν την πιστοποίηση στις αρχές του έτους είναι οι: ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε., Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε. (ΠΑΔΥΘ Α.Ε.), ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε., Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου – ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. και Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανώνυμη Εταιρεία (ΔΕΣΙΔΑ Α.Ε.).

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement - spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα