21.8 C
Aigio
Κυριακή, 4 Μαΐου, 2025

Εκδήλωση Ιστορικής Μνήμης & Ταυτότητας: «Το Χωριό Γρηγόρη Αιγιαλείας στον Χώρο και τον Χρόνο μέσα από Γραπτές Πηγές»-(ΦΩΤΟ)

Με εξαιρετική επιτυχία και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου 3 Μαΐου 2025 στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο, η ιστορική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Γρηγόρι Αιγίου «Ο Άγιος Γρηγόριος» και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-τμήμα Γ.Α.Κ. Αιγιαλείας, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και του Δήμου Αιγιαλείας.

         Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Αιδεσιμότατου π. Βασιλείου Πετρόπουλου εκπροσώπου του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος μετέφερε τις πατρικές ευχές και την ευλογία του Ποιμενάρχη μας, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες του Συλλόγου για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου.

Έμφαση στην Ιστορία και την Ονοματολογία του Χωριού

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Γρηγόρης Φαρμακόπουλος, αναφέρθηκε συγκινημένος στην πρόταση του αείμνηστου Δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου, η οποία αποτέλεσε τη βάση για τη σημερινή εκδήλωση. Τόνισε την καθοριστική υποστήριξη του νυν Δημάρχου Παναγιώτη Ανδριόπουλου, που έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του, αναγνωρίζοντας τον συμβολισμό της πρωτοβουλίας αυτής.

Ο Πρόεδρος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές, επιστημονικούς συνεργάτες και υποστηρικτές, και αναφέρθηκε στην ουσία της εκδήλωσης: την ανάδειξη της ιστορίας του χωριού αλλά και της αλήθειας γύρω από την πραγματική ιστορική ονομασία του χωριού ως «Άγιος Γρηγόριος», η οποία αποτυπώνεται τεκμηριωμένα σε αρχειακές πηγές από τον 15ο αιώνα και χρησιμοποιούνταν επί αιώνες.

Επιστημονικές Παρουσιάσεις – Μαρτυρία Ιστορικής Αλήθειας

Η Μαρία Βασιλικιώτου, Υπ. Διδάκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου, και ερευνήτρια σε τουρκικά και ελληνικά αρχεία, παρουσίασε μέσα από διαδικτυακή σύνδεση με την Άγκυρα, τον τρόπο με τον οποίο συλλέχθηκαν και μεταφράσθηκαν τα οθωμανικά έγγραφα μέσα από το αρχείο του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη. Επισήμανε τις δυσκολίες που υπάρχουν κατά τη μετάφραση από το οθωμανικά στα Τουρκικά.

Ο Γεώργιος Γεωργόπουλος, ιστορικός του Τμήματος Γ.Α.Κ. Αιγιαλείας, αναφέρθηκε στο ρόλο και το σκοπό των Γ.Α.Κ., και στη συνέχεια παρουσίασε την έρευνά του για το χωριό Γρηγόρη Αιγιαλείας από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα μέσα από οθωμανικές και Ενετικές απογραφές. Παρουσίασε συγκλονιστικά στοιχεία από τις απογραφές του 1463, του 1515, του 1583, του 1700 και του 1715, σχετικά με τον πληθυσμό του χωριού Γρηγόρη, το όνομα του χωριού το οποίο σε όλες τις απογραφές ήταν «Άγιος Γρηγόριος», (εκτός της Ενετικής), τα σπίτια, τις ασχολίες, την οικονομία, τις μετακινήσεις του πληθυσμού, τις καλλιέργειες, ονόματα των κατοίκων, τους φόρους, την εθνολογική καταγωγή. Παρουσίασε χάρτες της εποχής εκείνης, και ανέλυσε τα στοιχεία των απογραφών μέσα από στατιστικούς πίνακες που δημιουργήθηκαν για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα δεδομένα τεκμηριώνουν την μακραίωνη παρουσία του χωριού Γρηγόρη στην περιοχή. Παρουσίασε σχετικά στοιχεία για την Βοστίτσα και άλλες περιοχές. Η εμβληματική αυτή έρευνα φώτισε μια περίοδο τριών αιώνων που μέχρι πρότινος καλυπτόταν από άγνοια.

       Για την ανωτέρω έρευνα, πέρα από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύλλογος, χρησιμοποιήθηκαν επίσης η έρευνα του καθηγητή Λιακόπουλου για το πρώτο οθωμανικό κατάστιχο στην Πελοπόννησο, το βιβλίο του καθηγητή Kayapinar Levent με το ίδιο θέμα, το βιβλίο του αείμνηστου Δημάρχου Αιγίου Γεωργίου Παναγόπουλου και του Κωνσταντίνου Ντόκου για το Ενετικό Κτηματολόγιο της Βοστίτσας.

       Ο κος Γεωργόπουλος συνεχάρη το Σύλλογο του μικρού χωριού Γρηγόρη που κατόρθωσε να φτάσει, όπως ανέφερε, στα βάθη της Τουρκίας, στην Άγκυρα και να αποκτήσει τόσο σημαντικά ιστορικά στοιχεία.

 Συντονισμός & Συζήτηση

Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία ο Μαρίνος Σκανδάμης, Δρ. Νομικής και δικηγόρος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της έρευνας και στην ανάγκη διεύρυνσής της, εξήρε τη σημασία της ιστορικής και θρησκευτικής αλήθειας σχετικά με το όνομα του χωριού και την ανάγκη αποκατάστασης της ονομασίας που θεωρείται αυτονόητο, αλλά και τη δύναμη της συλλογικής μνήμης.

Στην ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε, αρκετοί υπέβαλαν ερωτήσεις, ζήτησαν πληροφορίες και για άλλες περιοχές. Κυριάρχησε το αίτημα για  την επαναφορά του ονόματος του χωριού σε «Άγιος Γρηγόριος», ένα ζήτημα που τέθηκε με τεκμηριωμένο τρόπο από δεκάδες παρευρισκόμενους, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για αίτημα ταυτότητας, όχι απλώς αλλαγής ονόματος.

Η κα. Βάνα Μπεντεβή, πρόεδρος της ΙΛΕΑ, ανέφερε εύστοχα πως «Γρηγόρι» γραμματικά δεν σημαίνει τίποτα, ενώ το «Άγιος Γρηγόριος» εμπεριέχει ιστορία, τιμή και πνευματική αξία. Στο ίδιο πνεύμα, παρατέθηκαν και λόγια του π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδη: «Το “Γρηγόρι” ή “ο Γρηγόρης” είναι κενό περιεχομένου και χαμηλού επιπέδου. Ο Άγιος να βοηθήσει να γίνει σύμφωνα με την επιθυμία σας».

Συμπεράσματα – Μία Επιστροφή στην Ιστορική Αυθεντικότητα

Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε σταθμό στη σύγχρονη ιστορία του χωριού Γρηγόρη, δίνοντας βήμα στην ιστορική μνήμη και στην επιστημονική αλήθεια να ενωθούν με τη λαϊκή βούληση.

Η αποκάλυψη των αυθεντικών οθωμανικών και ενετικών πηγών, που διατηρούν την ονομασία «Άγιος Γρηγόριος»  επί αιώνες, ενίσχυσε το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της πολιτιστικής ταυτότητας του χωριού.

Το 80% των κατοίκων ήδη από το 2023 έχει ζητήσει γραπτώς την επαναφορά του ονόματος. Η Πολιτεία, ο Δήμος, η Εκκλησία και όλοι όσοι αγαπούν το χωριό και την ιστορία της Αιγιάλειας καλούνται να συμβάλουν ουσιαστικά και υπεύθυνα στην επίσημη μετονομασία του χωριού σε «Άγιος Γρηγόριος».

Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου κλείνοντας την εκδήλωση:

«Το όνομα δεν είναι τύπος, είναι τιμή. Είναι ρίζα. Και είναι και ευθύνη. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης.»

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, ενώ πλήθος κόσμου παρακολούθησε από τους διαδρόμους, τις σκάλες και από οθόνη στο ισόγειο του αρχοντικού Παναγιωτόπουλου. Η βραδιά αυτή δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση – ήταν ένα κάλεσμα επιστροφής στην αυθεντικότητα, στο όνομα, στην ιστορία και στο ήθος ενός τόπου.

Η εκδήλωση αυτή θα έχει άμεσα αποτελέσματα σύντομα!

       Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αιδεσιμότατος π. Βασίλειος Πετρόπουλος εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου, ο Βουλευτής Παναγιωτόπουλος Ανδρέας, η εκπρόσωπος του Υφυπουργού Πολιτισμού Φωτήλα Ιάσωνα, Ζαγκρίλη Παναγιώτα, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Κατσανιώτη Ανδρέα, Πατσόπουλος Άρης, η εκπρόσωπος της πολιτευτή Παυλοπούλου Παναγιώτας, Κάρμα Μαρία, η Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιάλειας (ΙΛΕΑ), Μπεντεβή Βάνα, η πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Βερίνο, Σπυριδούλα Ρούβαλη, η Γραμματέας του Ελληνικού Συλλόγου Ορειβασίας Χιονοδρομίας και Αναρρίχησης Αιγιαλείας (ΕΣΟΧΑΑ),  Σολδάτου Αδαμαντία, η Πρόεδρος του Συλλόγου Λόγγου, Ρουγκάλα Μέλπω, ο πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος Μιχαλόπουλος Θεόδωρος, ο Τζιλιλής Ανδρέας Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σχολικός Σύμβουλος Κλάγκος Κωνσταντίνος, ο Ζουρόπουλος Φάνης δημοσιογράφος της εφημερίδας το Βήμα της Αιγιάλειας, άλλοι δημοσιογράφοι, κάτοικοι του χωριού και πολύς κόσμος.



Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement - spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα