14.6 C
Aigio
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img

Ε.Α.Σ.: Η ομηρία έγινε απόλυση στο Αίγιο. Στην Αθήνα οι συμβάσεις ανανεώθηκαν

Η εργασιακή ομηρία 36 εργαζομένων στα Ε.Α.Σ. Αιγίου μετατράπηκε σε απόλυση, μόλις μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Οι συμβάσεις των 36 έληγαν τέλος του χρόνου, όμως λύθηκαν προχθές με το αιτιολογικό ότι “δεν υπάρχει παραγωγική διαδικασία στο εργοστάσιο”.

Στο πλαίσιο της βιομηχανικής συνεργασίας, απολύονται 36 εργαζόμενοι.

Η πολύ δυσάρεστη είδηση έπρεπε να διασταυρωθεί από όλες τις αξιόπιστες πηγές. Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Αίγιο Γιώργο Σαζακλή ο οποίος είπε: Οι 36 εργαζόμενοι των οποίων λύονται οι συμβάσεις είναι χρήσιμοι στο εργοστάσιο. Η τεχνογνωσία έχει περάσει σ’ αυτούς και καλύπτουν σημαντικές ανάγκες στο εργοστάσιο. Εμείς θέλουμε μόνιμες θέσεις εργασίας και έχουμε κάνει πολλές ενέργειες μέχρι σήμερα. Καταφέραμε να υπογράψουμε Συλλογική Σύμβαση με την εταιρεία και περιμένουμε να υλοποιηθεί. Η εταιρεία υποσχέθηκε πως όταν βγει παραγγελία θα επαναπροσληφθούν οι 36 εργαζόμενοι. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχει ομηρία με τέτοιες συμβάσεις εργασίας, εμείς ζητάμε μόνιμες θέσεις. Αυτήν την στιγμή είμαστε 80 μόνιμοι και η πορεία είναι φθίνουσα. 

Onex: Η ελληνική πολυεθνική υπερδύναμη

Αποτελεί μία από τις εταιρείες που αναπτύχθηκαν εν μέσω κρίσης με καθαρά εξωστρεφή χαρακτήρα. Ο λόγος για την Onex που ξεκίνησε με προσωπικό που δεν ξεπερνούσε τα τέσσερα άτομα και σήμερα εκτός από την έδρα της στο Χαλάνδρι, διαθέτει γραφείο στις Βρυξέλλες και πολύ σύντομα στην Ουάσινγκτον.

Η εταιρεία αρχικά δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο των συστημάτων ασφαλείας και πλέον, εμφανίζει ισχυρή παρουσία στους τομείς των αμυντικών συστημάτων, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας και της νανοτεχνολογίας. Μάλιστα, πρόσφατα η Onex διακρίθηκε ως μία από τις 100 κορυφαίες εταιρείες της Ευρώπης. Στο πρόσφατο παρελθόν, η εταιρεία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να επενδύσει το ποσό-μαμούθ των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία με στόχο την ανάπτυξη αυτής.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει ανακοινώσει την επένδυση περίπου 50 εκατ. δολαρίων στην Κρήτη, στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών σε συνεργασία με την Lockheed Martin. Η επένδυση θα αφορά την εφαρμογή καινοτόμων για την Ελλάδα συστημάτων τηλεματικής. Το έργο όταν λάβει τη σχετική άδεια με τη διαδικασία fast track θα ξεκινήσει να υλοποιείται το Σεπτέμβριο, αφορά στην ανάπτυξη βιώσιμων εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας ανοιχτής θαλάσσης δορυφορικού ελέγχου στην περιοχή βόρεια της Κρήτης, κοντά στην Σητεία.

Η επένδυση σε πρώτη φάση έχει βάθος 3ετίας, το επιχειρηματικό όμως πλάνο της ΟΝΕΧ προβλέπει σε δεύτερη φάση την ίδρυση και ανάπτυξη μιας μεγαλύτερης εταιρείας νέου τύπου ανοιχτής θαλάσσης ιχθυοφάρμας στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Ελλάδα. Τα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται σε 890 εκατ. δολάρια σε βάθος 3ετίας ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 100 νέες θέσεις εργασίας (επιστήμονες, βιολόγοι, μηχανικοί κτλ).

«Μετά την πενταετία θα υπερδεκαπλασιαστούν οι επενδύσεις. Θέλουμε την Ελλάδα στο κέντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας. Θα φέρουμε στην Ελλάδα, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, τεχνολογία του αμερικανικού κολοσσού Lokheed Martin, πετυχαίνοντας μία υψηλή ποιότητα ψαριού» αναφέρει ο επικεφαλής της Onex.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα επαληθεύτηκαν δυστυχώς. Καμία πολιτική παρέμβαση δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τις απολύσεις 36 εργαζομένων στο εργοστάσιο των Ε.Α.Σ. Αιγίου παραμονές γιορτών.

Οι συμβάσεις με τον ιδιώτη εργολάβο λύονται εξαιτίας έλλειψης παραγόμενου έργου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ήταν αυτό που δεν έδωσε την εντολή για ανανέωση των συμβάσεων σε 36 εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 4 χρόνια εργασίας από τον περασμένο Οκτώβρη. Η είδηση δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο εργοστάσιο, αφού λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενο ότι θα συμβεί.

Το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί από τη νέα χρονιά καθώς η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει το ΕΘΝΙΚΟ ΟΠΛΟ για τα Ε.Α.Σ., ενώ εκκρεμούν και οι συμβάσεις για 1.300 minimi, 500 κομμάτια από το ΤΑΚ και η αναβάθμιση του G3.

Μετά την απόλυση των 36 εργαζομένων, στο εργοστάσιο του Αιγίου μένουν οι μόνιμοι που τον προσεχή Μάρτιο θα γίνουν μόλις 68 λόγω απολύσεων. Συνεπώς και θέσεις εργασίας θα χρειαστούν και παραγόμενο έργο θα υπάρξει εάν κυρωθούν από τη Βουλή οι παραπάνω συμβάσεις.

Οι 36 εργαζόμενοι που δεν είδαν τις συμβάσεις τους να ανανεώνονται, αρχικά μπήκαν με 8μηνη σύμβαση, στη συνέχεια με 2ετή σύμβαση και ακολούθως με 3μηνες συμβάσεις.

Η απόφαση για το Αίγιο ήταν ειλημμένη και έπρεπε να εκτελεστεί, τονίζουν πηγές στο aigiovoice.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα