23.4 C
Aigio
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Δυτική Αχαΐα σε έκτακτη ανάγκη μέχρι τον Μάιο

Σπύρος Μυλωνάς: Η επανεκκίνηση θα κοστίσει 7 εκατομμύρια

            Έως τον Μάιο θα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας. Ο Δήμαρχος του Δήμου Σπύρος Μυλωνάς σε συνέντευξη με αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση των ειδικών καταστάσεων, επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός και εντελώς διαφορετική αντίληψη στην διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων. Όταν μέσα σε μια ώρα πέφτουν 120 τόνοι νερού ανά στρέμμα τότε κανένας δεν μπορεί να είναι έτοιμος.

Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται στο οδικό δίκτυο, στις κατοικίες, τις επιχειρήσεις και τις καλλιέργειες ανέρχονται κατ΄ εκτίμηση στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΣΠΥΡΟΥ Ν. ΜΥΛΩΝΑ ΣΤΟ «Aigiovoice.gr»

-Μπορείτε να μας περιγράψετε την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα Ιανουάριος του 2022  ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας:

«Οι πληγές που άνοιξαν οι πλημμύρες που σημειώθηκαν τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου στο Δήμο μας είναι ανοιχτές. Η εικόνα, εντελώς συνοπτικά έχει ως εξής: Το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές με συνέπεια να υπάρχει μεγάλος αριθμός καλλιεργητών χωρίς πρόσβαση στα κτήματά τους αλλά και κτηνοτρόφων δίχως πρόσβαση στα ποιμνιοστάσιά τους. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι πλημμύρες κατάστρεψαν γεφυρίδια και μικρά τεχνικά έργα και αυτή η κατάσταση αφορά το σύνολο του Δήμου. Ταυτόχρονα έχουμε εκατοντάδες καταγεγραμμένες περιπτώσεις καταστροφών σε εποχικές καλλιέργειες, σε κατοικίες και οικοσκευές, σε καταστήματα και τον εξοπλισμό τους, ακόμα και σε ζωϊκό κεφάλαιο. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια εικόνα εξαιρετικά δύσκολη και η ανάταξή της δεν θα είναι περίπατος».

-Ζητήθηκε από εσάς η κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

«Πράγματι, ζητήθηκε από εμάς και εγκρίθηκε από τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.  Ο Δήμος μας είναι σε έκτακτη ανάγκη μέχρι τέλη Μαίου».

-Ποιός είναι ο βαθμός της ικανοποίησής σας από την ετοιμότητα της κρατικής μηχανής και τη συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας;

«Από τις καταστροφικές πλημμύρες που ζήσαμε αποκομίσαμε μια μεγάλη εμπειρία. Όταν σε μία ώρα πέφτουν 120 τόνοι νερού ανά στρέμμα, και έχεις συνεχείς έντονες βροχοπτώσεις για πολλές ημέρες,  κανείς δεν μπορεί να είναι έτοιμος. Οι δυνατότητες που διατηρούν ο Δήμος, η Περιφέρεια και η κρατική μηχανή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις. Ενόψει των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός αλλά και μια εντελώς διαφορετική αντίληψη στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων».

-Η πολιτεία χρηματοδοτεί το Δήμο με έκτακτες πιστώσεις. Πόσο επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες;

«Για την ώρα έχει ανακοινωθεί μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 350.000 ευρώ. Το κονδύλι αυτό θα μας επιτρέψει να καλύψουμε τις δαπάνες  των μηχανημάτων που εργάστηκαν στη διάρκεια της πλημμύρας εκτρέποντας τεράστιους όγκους νερού, δημιουργώντας πρόχειρα αναχώματα και σώζωντας ανθρώπους και περιουσίες. Από εκεί και πέρα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών στο αγροτικό οδικό δίκτυο και η πρώτη μας εκτίμηση ανεφέρει ότι απαιτούνται παρεμβάσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ για μια στοιχειώδη ανάταξη του δικτύου. Το ίδιο ισχύει και για τις ζημιές σε καλλιέργειες, κατοικίες και επιχειρήσεις, ζημιές που εκτιμάται ότι είναι της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ. Για όλα αυτά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ενήμερη ενώ εμείς από την πλευρά μας ασκούμε τις μέγιστες δυνατές πιέσεις».

-Υπήρξε συνεργασία σας με τους βουλευτές του νομού; Πίεσαν για την ικανοποίηση των αιτημάτων σας;

«Οι βουλευτές είναι ενήμεροι, πολλοί επισκέφθηκαν και τις πληγείσες περιοχές, απόκτησαν προσωπική αντίληψη της καταστροφής και αναλόγως δραστηριοποιήθηκαν, ο καθένας με βάση το ρόλο και τις δυνατότητές του».

-Το ζητούμενο στο μέλλον είναι να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις. Θα ληφθούν προληπτικά μέτρα από την πλευρά του Δήμου;

«Εάν μιλάμε για φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, αντιλαμβάνεστε ότι η αντιμετώπισή τους ξεπερνάει τα όρια και τις δυνατότητες του Δήμου. Ωστόσο ο Δήμος υποχρεούται να είναι δίπλα στους δημότες και αυτό ακριβώς κάνουμε με κάθε τρόπο. Από τη φετινή καταστροφική εμπειρία αντλήσαμε διδάγματα, ξέρουμε καλύτερα ποιες πρέπει να είναι οι παρεμβάσεις μας και σε ποιο χρόνο πρέπει να εκδηλώνονται. Διατηρούμε μια πλήρη εικόνα των αναγκαίων επεμβάσεων και τη δυνατότητα να τις ασκήσουμε και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που διεκδικούμε συγκεκριμένες και κοστολογημένες χρηματοδοτήσεις για να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα