'
15 C
Aigio
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Δυο γυναίκες, ένα όραμα για το κέντρο της Γης

ΣΠΑΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ – ΑΡΒΕΛΕΡ

Στα ομηρικά χρόνια οι Δελφοί ονομάζονταν Πυθώ. Το κέντρο της γης ή όπως αποκαλεί τους Δελφούς η συγγραφέας Κική Δημουλά στο βιβλίο της, Γας Ομφαλός.

Η ίδρυση της Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών στους Δελφούς, αποτελεί ένα μεγάλο όραμα ζωής για την ακαδημαϊκό Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ που ζει μόνιμα στο Παρίσι. Το όραμα της Δελφικής Ακαδημίας, την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα καθώς και την συνάντηση των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων των κρατών – μελών της Ευρώπης στην Ελλάδα, είχε την ιδιαίτερη τιμή να συζητήσει η βουλευτής Αχαϊας Χριστίνα Αλεξοπούλου με την διακεκριμένη Ελληνίδα Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.

Οι Δελφοί ήταν για τον Όμηρο η Πυθώ. Σήμερα οι Δελφοί χρειάζονται πειθώ για να πραγματοποιηθεί αυτό το υψίστης σημασίας όραμα της κας. Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Η συζήτηση ανάμεσα στις κ.κ. Αρβελέρ και Αλεξοπούλου πραγματοποιήθηκε μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων επικαιρότητας, επικεντρώνοντας στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.

Η κα Αρβελέρ εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, τονίζοντας προς την κα Αλεξοπούλου πως ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων στην Αθήνα είναι ένα δίκαιο αίτημα, ενώ παράλληλα συμφώνησε με τη θέση της Αχαιής Βουλευτού πως το συγκεκριμένο αίτημα συνδέεται με τις έννοιες του Πολιτισμού και της Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, η Ελληνίδα Πανεπιστημιακός επισήμανε προς την κα Αλεξοπούλου το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας πρωτοβουλία για την προώθηση του σχετικού αιτήματος σε συνεργασία με το αντίστοιχο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η κ.α Αρβελέρ έθεσε επίσης το θέμα της Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών, η ίδρυση της οποίας αποτέλεσε ένα μεγάλο όραμα της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρότι στο παρελθόν είχε καταθέσει σειρά προτάσεων και σχετικών φακέλων προς τις ελληνικές κυβερνήσεις για την προώθηση της συγκεκριμένης ιδέας, ουδέποτε εισακούσθηκε και ζήτησε από την κα Αλεξοπούλου να πρωτοστατήσει ως μέλος της ελληνικής Βουλής και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ώστε να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα διεπιστημονικά σεμινάρια, συνέδρια και οι διαλέξεις ανωτάτου επιπέδου στους χώρους των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Αρβελέρ πρότεινε στη Βουλευτή και την ιδέα για τη σύγκλιση όλων των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ε.Ε., με σημείο συνάντησης τη χώρα μας, προκειμένου να συζητηθεί μία ευρεία ατζέντα θεμάτων που άπτονται των τρεχουσών και μελλοντικών πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών εξελίξεων στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Η εποικοδομητική συνάντηση της κυρίας Αλεξοπούλου με τη σπουδαία Ελληνίδα Βυζαντινολόγο ιστορικό και πρώτη γυναίκα Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, ολοκληρώθηκε με τη Βουλευτή Αχαΐας να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς την κυρία Αρβελέρ για το ανεκτίμητο και πολυεπίπεδο έργο της, καθώς και για την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά της, επαναλαμβάνοντας την αμέριστη στήριξή της στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα