19.3 C
Aigio
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Δημητρακόπουλος στο iefimerida: «Η Καϊλή είναι αθώα» -Οι ημέρες της στη φυλακή, καμία επικοινωνία με τον Τζόρτζι

Αποτελεί, αναμφίβολα, το πρόσωπο των ημερών. Ο έμπειρος ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, έχοντας αναλάβει την υπεράσπιση της Εύας Καϊλή, είναι πρώτο θέμα σε εγχώρια αλλά και διεθνή ΜΜΕ.

Γόνος δικηγορικής οικογένειας, με καταγωγή από τη Ζάτουνα Πελοποννήσου, έχει στο παλμαρέ του πάμπολλες υποθέσεις με άφθονη δημοσιότητα: Από του Πέτρου Φιλιππίδη, μέχρι των Θάνου-Κεντέρη, της Αρετής Τσοχατζοπούλου, του Λ. Λαυρεντιάδη, του Β. Ρέστη. Όλες στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Με την Καϊλή όμως η φήμη του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Ασφαλώς, λόγω πείρας, γνώριζε ότι η «επίζηλη» (με νομικούς φυσικά όρους) θέση αυτή εμπεριέχει περαιτέρω καταξίωση, αλλά και κινδύνους. Παρ’ όλα αυτά, «βούτηξε στα βαθιά».

ADVERTISING

Σε ένα διάλειμμα του φόρτου εργασίας του, αργά χθες τα μεσάνυχτα, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος «αναδύθηκε» από τις δικογραφίες του. Και με «μια ανάσα» μίλησε στο iefimerida.gr για όλα.

Διαμηνύει ότι η Εύα Καϊλή είναι αθώα και θα παλέψει να το αποδείξει. Μάλιστα, σημειώνει ότι «η πολιτική της πορεία θα τελειώσει μόνο αν καταδικασθεί».

Επιμένει ότι προδόθηκε από τον σύντροφό της και πατέρα του 22 μηνών παιδιού τους, Φραντσέσκο Τζόρτζι, και πως δεν γνώριζε τίποτα για τις συναλλαγές του. Αποκαλύπτει δε ότι δεν έχει μιλήσει μαζί του από την ημέρα που συνελήφθησαν αμφότεροι.

Περιγράφει την καθημερινή ζωή της Εύας Καϊλή στις φυλακές και αποκαλύπτει ότι στο διπλανό κελί είναι κρατούμενη μια μάνα που έχει καταδικαστεί ως ένοχη για το ότι άφησε να καούν τα τρία παιδιά της. «Αντιλαμβάνεστε πώς αισθάνεται» λέει.

Εξηγεί γιατί δεν έκανε με τον έτερο συνήγορο της Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλο, ένσταση στην απόφαση για προφυλάκισή της. Ενώ επιμένει ότι ο Βέλγος ανακριτής τούς αντέτεινε το «φαιδρό επιχείρημα», όπως το χαρακτηρίζει, ότι θα έλθουν άνθρωποι από το Κατάρ για να την αρπάξουν. «Όχι μόνο το είπε, αλλά ισχυρίστηκε ότι έτσι έχει συμβεί και με τον Αμερικανό Edward Snowden, γεγονός ανακριβές, γιατί αυτός πήγε στη Ρωσία με το αεροπλάνο της γραμμής μόνος του, χωρίς να έχει απαχθεί από ξένους πράκτορες».

Ο κ. Δημητρακόπουλος τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη επιστροφής στην Ελλάδα της Εύας Καϊλή πριν την απόφαση του δικαστηρίου. Τονίζει δε ότι δεν της πρότεινε να συνεργαστεί με τις Αρχές. «Όταν μου δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι αθώα, τότε θα ήμουν άθλιος αν της πρότεινα να δηλώσει ένοχη για να βγει γρήγορα από τη φυλακή» υπογραμμίζει.

Τέλος, ο κ. Δημητρακόπουλος απαντά για τα περίφημα γαλλικά του, που έγιναν viral. «Ομολογώ δημόσια ότι το μεγαλύτερο μέρος αγόρευσής μου ήταν η ανάγνωση ενός νομικού κείμενου που εγώ είχα συντάξει στα ελληνικά, αφού είχα μελετήσει το σύνολο της δικογραφίας με τη βοήθεια συνεργάτιδός μου που το μετέφρασε στα γαλλικά» λέει και αυτοσαρκάζεται για το περίφημο… Κορωπί. «Ο σχολιασμός της απόφασης του ανακριτού έγινε σε σωστά γαλλικά αλλά με πελοποννησιακή προφορά και, για να ακριβολογήσω, με ζατουνίτικη. Πράγματι στη λέξη “corrumpue” δεν τόνισα επαρκώς τη λήγουσα, έχουν δίκιο λοιπόν όσοι με σταυρώνουν» παραδέχεται.

Για να καταλήξει όμως με νόημα: «Όταν κάποια στιγμή μιλήσει η Εύα Καϊλή και δοθεί στη δημοσιότητα η γραπτή μου αγωνιώδης επικοινωνία με τον Αντρέ Ριζόπουλο, γιατί αυτή είναι μια ιστορική ποινική διαδικασία κατά τον ευρωπαϊκό Τύπο, τότε ίσως καταδειχθεί ότι υπάρχει κάτι υπέρτερο της προφοράς της γαλλικής γλώσσας ακόμα και στο δικαστήριο των Βρυξελλών…».


Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Μιχάλη Δημητρακόπουλου στο iefimerida.gr:

Ξεκινώ με μια ανθρώπινη παρατήρηση: Όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης, η πολιτική καριέρα της Εύας Καϊλή μοιάζει να έχει τελειώσει. Έχει συμβιβαστεί με αυτό;
Η Εύα Καϊλή είναι αθώα και θα πολεμήσει να το αποδείξει. Η πολιτική της πορεία θα τελειώσει μόνο αν καταδικασθεί, κατά την άποψή μου.

Άλλοι είπαν «Η Καϊλή τα είχε όλα: δημοσιότητα, καριέρα, εξουσία, ομορφιά, νιάτα, χρήματα. Γιατί έπρεπε να μπλέξει σε αυτό;». Τι απαντάτε;

Στη ζωή, όσο και να έχεις διακριθεί, μόνος σου δεν μπορείς να ζήσεις. Προδόθηκε από τον πιο κοντινό της άνθρωπο, τον πατέρα της 22 μηνών κόρης της.

Πώς είναι ψυχολογικά η πελάτισσά σας; Πώς περνούν οι ημέρες στη φυλακή του Χάρεν; Είναι δίπλα με εγκληματίες κοινού ποινικού δικαίου ή «λευκών κολάρων»; 

Η φυλακή είναι οδυνηρή εμπειρία για τον άνθρωπο. Για την Εύα Καϊλή όμως είναι καθημερινό μαρτύριο όταν νιώθει ότι το μωρό της είναι μόνο με τον ασθενή παππού της. Δίπλα της είναι μια μάνα που έχει καταδικαστεί ότι άφησε να καούν τα τρία παιδιά της… Αντιλαμβάνεστε πώς αισθάνεται.

Με ποιους έχει μιλήσει από την ημέρα της σύλληψής της εκτός από εσάς, τους συνηγόρους της και τον πατέρα της; Με τον σύντροφό της επικοινώνησε;

Ο μόνος με τον οποίο επικοινωνεί στις φυλακές είναι ο πατέρας της και εμείς οι δικηγόροι της. Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει ακόμα επικοινωνήσει με τον σύντροφό της.

Σκέφτεται να πάρει το παιδί της στη φυλακή μέχρι την αποφυλάκισή της; 

Δεν γνωρίζω τις προθέσεις της στο ερώτημα που μου θέτετε, αν δηλαδή θα επιδιώξει να επιτρέψουν την παραμονή του παιδιού της στη φυλακή.

Αφού λέτε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για δύο από τις τρεις κατηγορίες εναντίον της (παρά μόνο η εύρεση χρημάτων σπίτι της), γιατί δεν ασκήσατε έφεση στην απόφαση προφυλάκισής της; 

Και ο συνάδελφός μου και εγώ είμαστε πολλά χρόνια στα ακροατήρια. Αν το Εφετείο απορρίψει το αίτημα αποφυλάκισης, τότε οι πιθανότητες οι δικαστές του Πρωτοδικείου να αφήσουν ελεύθερη την κυρία Καϊλή σε νέα αίτησή μας ελαχιστοποιούνται.

Κάποιοι αμφισβήτησαν αν πράγματι στην ακρόαση της Εύας Καϊλή οι δικαστές επέσεισαν τον κίνδυνο να απαχθεί από μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ. Τι ακριβώς ελέχθη; 

Ο εισαγγελέας στην πρότασή του προς τη δικαστή (μονομελές Πρωτοδικείο), για να στοιχειοθετήσει ότι υπάρχει κίνδυνος διαφυγής από τη χώρα της κυρίας Καϊλή, είπε ότι θα έλθουν άνθρωποι από το Κατάρ για να την αρπάξουν. Το επιχείρημα αυτό είναι τόσο φαιδρό, που δικαίως οι συμπολίτες μας δυσπιστούν ότι το είπε. Όχι μόνο το είπε, αλλά ισχυρίστηκε πως έτσι έχει συμβεί και με τον Αμερικανό Edward Snowden, γεγονός ανακριβές, γιατί αυτός πήγε στη Ρωσία με το αεροπλάνο της γραμμής μόνος του, χωρίς να έχει απαχθεί από ξένους πράκτορες. Εκεί σχολίασα ότι σε λίγο οι Καταριανοί θα στείλουν στρατεύματα στις Βρυξέλλες για να αρπάξουν την Εύα Καϊλή!

Πότε θα ασκήσετε νέο αίτημα αποφυλάκισης; Και εάν αποφυλακιστεί, θα παραμείνει στο Βέλγιο ή θα επιστρέψει στην Ελλάδα; 

Προς τις 22 Ιανουαρίου πιθανότατα θα τεθεί θέμα αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης της Εύας Καϊλή με κατ’ οίκον περιορισμό αυτής. Η Εύα Καϊλή θα δώσει τη μάχη της στο δικαστήριο για την αθωότητά της, δεν υπάρχει καμία σκέψη επιστροφής στην Ελλάδα πριν την απόφαση του δικαστηρίου.

Εάν κριθεί ένοχη, θα ζητήσετε να εκτίσει την ποινή της στην Ελλάδα ή στο Βέλγιο;

Όταν πας να δώσεις μια μάχη στο δικαστήριο, ποτέ δεν σκέφτεσαι την καταδικαστική απόφαση και τον τρόπο έκτισης της ποινής. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, αλλά δεν είμαστε και ηττοπαθείς.

Επί της ουσίας της υπόθεσης: Η στάση της κυρίας Καϊλή έναντι του Κατάρ (με την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο με την ψηφοφορία όπου συμμετείχε ενώ δεν ήταν μέλος της εν λόγω επιτροπής, με το ταξίδι στο Κατάρ), είχε προκαλέσει αίσθηση πριν ακόμη αποκαλυφθεί το Qatargate. Πώς μπορεί να πείσει ότι δεν είχε σχέση με αυτό; 

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ηγεσία δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν θεσμικά συναντήσει την ηγεσία του Κατάρ και είναι κεντρική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ να ενισχυθούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη το φυσικό αέριο του Κατάρ. Είναι αφελής ο ισχυρισμός ότι Εύα Καϊλή, μια απλή ευρωβουλευτής χωρίς καμία εκτελεστική εξουσία, μπορούσε να έχει προσωπική ατζέντα με το Κατάρ.

«Όταν η Καϊλή μού δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι αθώα, τότε θα ήμουν άθλιος αν της πρότεινα να δηλώσει ένοχη, για να βγει γρήγορα από τη φυλακή»
Η επίσκεψή της στο Κατάρ ήταν υπό την καθοδήγηση και αυστηρή επιτήρηση του Γραφείου της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίας Ρομπέρτα Μέτσολα. Η ψήφος στη μία και μοναδική ψηφοφορία που αφορούσε το Κατάρ της κ. Καϊλή αφορούσε την κατάργηση της visa προς την Ευρώπη των πολιτών του Κατάρ. Σε αυτή την ψηφοφορία ψήφισαν υπέρ του Κατάρ 70-30 οι ευρωβουλευτές, άρα δεν είχε καμία αξία η ψήφος της κυρίας Καϊλή.

Τι ισχύει με το οικόπεδο στην Πάρο που ελέγχεται για ξέπλυμα χρήματος; 

Το οικόπεδο στην Πάρο είναι δηλωμένο στο πόθεν έσχες της Εύας Καϊλή, η πληρωμή του τιμήματος έγινε διατραπεζικά. Απόλυτα καθαρή αγοραπωλησία.

Ο διεθνής Τύπος αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή έχει δώσει ονόματα στις βελγικές αρχές. Ποιους έχει κατονομάσει;

Η Εύα Καϊλή δεν γνωρίζει αν ο σύντροφός της είχε επιλήψιμες συναναστροφές, άρα δεν είναι σε θέση να κατονομάσει τυχόν συνεργούς του συντρόφου της, εφόσον δικαστικά αποδειχθεί η ενοχή του. Υπάρχει για όλους τους κατηγορούμενους το τεκμήριο αθωότητας.

Η συνεργασία με τις Αρχές εκτιμάτε ότι θα βοηθήσει στην ακροαματική διαδικασία; Τη συμβουλεύσατε εσείς να το πράξει; 

Αν η κυρία Καϊλή μού είχε πει ότι είναι ένοχη, τότε ναι, θα τη συμβούλευα να συνεργαστεί με τις Αρχές. Όταν όμως μου δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι αθώα, τότε θα ήμουν άθλιος αν της πρότεινα να δηλώσει ένοχη, για να βγει γρήγορα από τη φυλακή. Πιο απλά, δεν της πρότεινα να συνεργαστεί με τις Αρχές γιατί δεν συμμετέχει και δεν γνωρίζει τίποτα για τις κατηγορίες που αποδίδονται στον σύντροφό της.

Πότε θα ξεκινήσει η δίκη της Εύας Καϊλή και πότε αναμένεται να τελειώσει; 

Ούτε ο ανακριτής της υπόθεσης δεν γνωρίζει το πότε θα ξεκινήσει αυτή η δίκη, ούτε ποια θα είναι η διάρκειά της.

«Πράγματι στη λέξη “corrumpue” δεν τόνισα επαρκώς τη λήγουσα, έχουν δίκιο λοιπόν όσοι με σταυρώνουν»
Είδα ότι αυτοσαρκαστήκατε με ανάρτησή σας για τα γαλλικά που έγιναν viral. Ενοχληθήκατε ωστόσο;

Να ξεκαθαρίσω κάτι: Έχω «γνώθι σαυτόν», είμαι Έλληνας δικηγόρος και όχι Βέλγος. Στο δικαστήριο αγόρευσα στα γαλλικά γιατί ο μεταφραστής είναι μόνο για τον κατηγορούμενο. Ομολογώ δημόσια ότι το μεγαλύτερο μέρος αγόρευσής μου ήταν η ανάγνωση ενός νομικού κείμενου που εγώ είχα συντάξει στα ελληνικά, αφού είχα μελετήσει το σύνολο της δικογραφίας. Με βοήθησε πάρα πολύ η γαλλομαθής συνεργάτις μου Χρυσούλα Κανέλλου στην απόδοση του ελληνικού κειμένου στα γαλλικά.

Ο σχολιασμός όμως στην προφορική τοποθέτηση του ανακριτού και στην πρόταση του εισαγγελέως έγινε από εμένα εκτός κειμένου, σε σωστά γαλλικά αλλά με πελοποννησιακή προφορά και, για να ακριβολογήσω, με ζατουνίτικη. Πράγματι στη λέξη «corrumpue» δεν τόνισα επαρκώς τη λήγουσα, έχουν δίκιο λοιπόν όσοι με σταυρώνουν. Όταν όμως κάποια στιγμή μιλήσει η Εύα Καϊλή και δοθεί στη δημοσιότητα η γραπτή μου αγωνιώδης επικοινωνία με τον Αντρέ Ριζόπουλο, γιατί αυτή είναι μια ιστορική ποινική διαδικασία κατά τον ευρωπαϊκό Τύπο, τότε ίσως καταδειχθεί ότι υπάρχει κάτι υπέρτερο της προφοράς της γαλλικής γλώσσας ακόμα και στο δικαστήριο των Βρυξελλών…

Πηγή: iefimerida.grΔημητρακόπουλος στο iefimerida: «Η Καϊλή είναι αθώα» -Οι ημέρες της στη φυλακή, καμία επικοινωνία με τον Τζόρτζι – iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα