Σε συνεργασία με την εταιρεία HelloFresh, επιστήμονες παρουσίασαν πέντε καινοτόμα, φιλικά προς το περιβάλλον πιάτα με φαγητό που εκτιμάται ότι θα μπουν στο καθημερινό μας μενού έως το 2050.
Σύμφωνα με την Daily Mail, αυτά τα πιάτα χαρακτηρίζονται από χαμηλή περιεκτικότητα σε τυρί και πλήρη απουσία κρέατος, δύο συστατικά που συνδέονται με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.
Οι νέες διατροφικές επιλογές
Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται stir fry με νουντλς από φύκια kelp, κεφτέδες από μανιτάρια και σόργο, μακαρόνια από πρωτεΐνη σόγιας και ramen με τέμπε – ένα ζυμωμένο προϊόν σόγιας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτά τα τρόφιμα θα γίνουν σταδιακά μέρος της καθημερινής μας διατροφής, καθώς πολλά από τα συστατικά τους έχουν χαμηλές εκπομπές ρύπων και μπορούν να αντέξουν σε υψηλές θερμοκρασίες, καθιστώντας τα ιδανικά για ένα μέλλον με αυξημένη κλιματική μεταβλητότητα.
Τα φυτά του μέλλοντος
Οι καλλιέργειες που θα κυριαρχήσουν στο μενού του μέλλοντος χωρίζονται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες: τοπικές γηγενείς καλλιέργειες, φυτά που απορροφούν αέρια του θερμοκηπίου, ανθεκτικά σιτηρά από τις Άνδεις και την Αφρική και «εξωτικά» τρόφιμα που μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν τοπικά. Αυτά περιλαμβάνουν δέντρα όπως οι καρυδιές, τα εσπεριδοειδή και οι ελιές, καθώς και μύδια και στρείδια που απορροφούν άνθρακα από το περιβάλλον τους. Σημαντική θέση θα έχουν επίσης τα φύκια και οι βρώσιμοι κάκτοι, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ήδη σε παραδοσιακά πιάτα, όπως τα tacos και οι μαρμελάδες.
Αναβίωση αρχαίων καλλιεργειών
Ορισμένα από τα τρόφιμα του μέλλοντος προέρχονται από αρχαίες καλλιέργειες που καλλιεργούνται εδώ και αιώνες στις Άνδεις και την Αφρική, όπως ο περουβιανός αμάραντος (κιβίτσα), το κανίχουα, το τεφ και το φόνιο. Αυτά τα δημητριακά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες και αναμένεται να γίνουν τα νέα «σούπερ τρόφιμα» των επόμενων δεκαετιών.
Οι τάσεις που θα διαμορφώσουν τη διατροφή του 2050
Η HelloFresh προβλέπει ότι μέχρι το 2050, η διατροφή μας θα διαμορφωθεί από την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες. Η διαχείριση των αποθεμάτων στο σπίτι θα γίνεται μέσω συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, που θα παραγγέλνουν αυτόματα τα απαραίτητα τρόφιμα με βάση τις προσωπικές μας διατροφικές ανάγκες. Παράλληλα, η αστική γεωργία θα ενισχυθεί, με τα λαχανικά να καλλιεργούνται ακόμη και σε αστικά διαμερίσματα, ενώ οι συσκευασίες τροφίμων θα αποκτήσουν τεχνολογία blockchain για την παρακολούθηση του αποτυπώματος άνθρακα.