– Ο κ. Βασίλης Γκλαβάς διευκρινίζει ότι όταν μιλάμε για ολοκλήρωση του έργου Ροδοδάφνη-Ρίο μιλάμε μόνο για σημάνσεις, στάσεις κ.α., αλλά όχι για τον διάδρομο που θα «πατήσει» το τρένο και αποτελεί ξεχωριστή εργολαβία… Και επίσης, εξηγεί πώς θα περάσει η μη υπογειοποιημένη διάβαση από την πόλη της Πάτρας
του Αχιλλέα Ροδίτη
Προ ημερών έγινε γνωστό ότι μέσα στο 2026 θα γίνει η ολοκλήρωση της εργολαβίας Ροδοδάφνη- Ρίο, έργο που εξελίσσεται με ταχείς ρυθµούς και µε στόχο η νέα διπλή σιδηροδροµική γραµµή να φτάσει στα όρια του αστικού ιστού της Πάτρας µέσα στο επόµενο έτος. Όμως οι «Φίλοι Προαστιακού Σιδηροδρόμου» της Πάτρας διευκρινίζουν κάτι που εγείρει ερωτήματα σε σχέση με το αν αυτή η ολοκλήρωση συνεπάγεται και άφιξη του τρένου κατά τον ίδιο χρόνο. Διότι αυτό που λέει και εξηγεί ο διαχειριστής της ομάδας κ. Βασίλης Γκλαβάς είναι ότι «ναι μεν προχωράει το έργο από την Ροδοδάφνη μέχρι το Ρίο, αλλά υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια την οποία δεν την αναφέρει κανένας και αυτή αλλάζει πολλά δεδομένα».
Αυτό που γνωστοποιεί λοιπόν ο κ. Γκλαβάς είναι ότι: «το φυσικό αντικείμενο της τρέχουσας εργολαβίας για την οποία ομιλούν και αναφέρουν πως θα ολοκληρωθεί, και πράγματι προχωρά με γοργούς ρυθμούς, αφορά το στρώσιμο γραμμών, την κατασκευή στάσεων και σταθμών, την εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης και την εγκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης και ασφάλειας. Δεν αφορά όμως την κατασκευή του διαδρόμου». Και καταλήγει: «Συνεπώς, χωρίς διάδρομο, δεν μπορεί να έρθει το τρένο»!
Ο κ. Γλαβάς αποκαλύπτει ότι για την κατασκευή του διαδρόμου πρέπει να υπάρξει άλλη εργολαβία, ένα ξεχωριστό έργο δηλαδή. Διότι είναι το έργο που κατασκευαζόταν αλλά σταμάτησε, στο κομμάτι Ρίου – Αραχωβιτίκων. Όντως, στο τµήµα από τα Αραχωβίτικα έως και το Ρίο οι εργασίες έχουν καθυστερήσει, καθώς υπήρξαν δικαστικές εµπλοκές µετά την οριστική διάλυση της εργολαβίας της GD Infrastrutture (όµιλος Εµφιετζόγλου). «Είναι εν ολίγοις η προηγούμενη εργολαβία που έτρεχε και διαλύθηκε, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί ο διάδρομος», σημειώνει. Και τονίζει ότι «όσο ο διάδρομος είναι ημιτελής δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για ολοκλήρωσή του».
ΤΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: “Θα είναι ήπια διέλευση, δεν θα… διχοτομήσει την πόλη”
Ο κ. Γκλαβάς μπήκε και στο σκέλος της συζήτησης που αφορά στις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής της Πάτρας, η οποία δεν δέχεται να έρθει τρένο στην πόλη χωρίς υπογειοποίηση.
Διαφωνεί κάθετα με τις αιτιάσεις, ότι θα διχοτομηθεί η πόλη, λέγοντας πως «αν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο όλοι θα ήταν απέναντι. «Όμως δεν τίθεται θέμα διχοτόμησης. Η σιδηροδρομική γραμμή μπορεί να περάσει με ήπια μορφή ώστε να ενταχτεί στον αστικό ιστό της πόλης. Με παράλληλες αναπλάσεις. Που σημαίνει δεν θα γίνει ένα έργο τσιμεντοποίησης, όπως κάποιοι νομίζουν, που θα διαταράξει την πόλη και την εικόνα και φυσιογνωμία της, ίσα ίσα που θα την καλλωπίσει σε έναν βαθμό».
Υπενθυμίζει ο κ. Γκλαβάς τη θέση που έχουν εκφράσει οι «Φίλοι Προαστιακού», ότι η υπογειοποίηση μήκους 9 χλμ περίπου δεν είναι ρεαλιστική και επιλέξιμη, αντίθετα, είναι πολύ πιο δύσκολη τεχνικά λόγω άμεσης γειτνίασης με την θάλασσα και τον υδροφόρο ορίζοντα, κάτι που προϋποθέτει τεχνικά δύσκολα και πολύπλοκα έργα που η ΕΕ έχει απαντήσει οριστικά ότι δεν προτίθεται να τη χρηματοδοτήσει. Θα κόστιζε όσο και το βασικό έργο στο Μετρό Θεσσαλονίκης (300 εκατ. € /χλμ)». Και τάσσονται ανοιχτά υπέρ της λύσης που υποδείχθηκε από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης σε συνεργασία με το ΕΜΠ και την Πολυτεχνική Σχολή Πατρών και προβλέπει την όπως περιγράφει παραπάνω…
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ