Αρκετοί Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας έχουν καταθέσει ενστάσεις σχετικά με τον υπολογισμό του πράσινου ειδικού τέλους που δικαιούνται να λάβουν λόγω της λειτουργίας μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή τους.
Αρχικά, να αναφέρουμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει πως το 60% του τέλους ΑΠΕ επιμερίζεται στους Δήμους που φιλοξενούν τις εν λόγω μονάδες και το 40% στους οικιακούς καταναλωτές.
Συγκεκριμένα, μέσω του νόμου που πέρασε το 2022, προβλέπεται ότι το ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ διατίθεται σε ποσοστό τουλάχιστον 60% για την εκτέλεση περιβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης σε περιοχές εντός των ορίων της Δημοτικής Κοινότητας όπου είναι εγκατεστημένος ο σταθμός και το υπόλοιπο ποσοστό για την εκτέλεση αντίστοιχων δράσεων και έργων στην υπόλοιπη περιφέρεια.
Η ρύθμιση αυτή οδήγησε σε αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση και τοπικούς φορείς να επισημαίνουν ότι συνιστά άδικη μεταφορά πόρων μακριά από τις τοπικές κοινότητες που φιλοξενούν ΑΠΕ.
Σχετική ερώτηση κατέθεσε πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Το κόμμα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην απόδοση του ειδικού τέλους, ιδίως στις περιπτώσεις όπου υπήρξαν ενστάσεις.
Όπως προκύπτει από έγγραφο του ΥΠΕΝ, για το ειδικό τέλος των ετών 2020, 2021 – 2022 και 2023 έχουν υποβληθεί συνολικά 27 ενστάσεις από αρκετούς δήμους της χώρας, καθώς και τρεις περιφέρειες.
Σημειώνεται ότι το ειδικό τέλος 2020 και 2021 – 2022 αφορά στο ειδικό τέλος υπέρ οικιακών καταναλωτών ενώ το ειδικό τέλος 2023 αφορά στο σύνολο του ειδικού τέλους υπέρ ΟΤΑ και υπέρ οικιακών καταναλωτών.
Οι ενστάσεις αφορούν συνολικά ένα ποσό που αγγίζει τα 3,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, οι τοπικές επιτροπές έχουν εξετάσει μόλις δύο από τις περιπτώσεις και εκκρεμούν οι υπόλοιπες.
Στα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε ότι το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε αλλαγή του τέλους ΑΠΕ με στόχο να ενισχυθούν τα οφέλη για τις τοπικές κοινότητες και να αντιμετωπιστούν οι λαϊκές αντιδράσεις που συχνά καθυστερούν τα πράσινα έργα.