11.8 C
Aigio
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
spot_img

Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ για τις εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών

Οι εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών έρχονται σε μια χρονική στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των γιατρών της Πάτρας, των μαχόμενων γιατρών, που ζουν από την εργασία τους, βιώνουν τη δραματική κατάσταση του χώρου της Υγείας στην περιοχή μας, για την οποία είναι υπεύθυνη η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά διαχρονικά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που άσκησαν την ίδια πολιτική αποδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος, χτυπήματος των δικαιωμάτων των γιατρών και των ασθενών, για χάρη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Τόσα χρόνια συνυπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι η ηγεσία του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και του ΠΙΣ, που είτε απροκάλυπτα είτε και συγκαλυμμένα έβαζαν και βάζουν πλάτη στην εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής.

Μια πολιτική εξυπηρέτησης του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, που καταδίκασε σε υποστελέχωση τα δημόσια νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη προ πανδημίας, που γιγαντώθηκε μπροστά στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, και έφερε τη δημόσια Υγεία σε επικίνδυνη κατάσταση. Επίσης επέβαλε την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό, υλικά, που οδήγησαν σε ασφυκτικές συνθήκες εργασίας και άθλιες συνθήκες νοσηλείας, με αποτέλεσμα να χάνονται συνάνθρωποί μας, που θα μπορούσαν σε διαφορετική κατάσταση να σωθούν.

Έτσι και στην περιοχή μας υπολειτουργούν μονάδες ΠΦΥ, ΚΥ και νοσοκομεία, μισθωτοί γιατροί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα εργάζονται με όρους υπερεκμετάλευσης, εξαντλητικά ωράρια και απαξιωτικές απολαβές, ασθενείς ταλαιπωρούνται, πληρώνουν όλο και περισσότερο από την τσέπη τους, ή δεν έχουν πρόσβαση στην Υγεία. Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα έξοδα, τη φοροληστεία, τους ληστρικούς διαχρονικά νόμους των ασφαλιστικών εισφορών, που εξασφαλίζουν πενιχρές συντάξεις, την ακρίβεια, το «clawback» και το «rebate», που τσακίζει ιδιαίτερα τους μικρούς εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων, με συνέπεια να συνθλίβονται και να κλείνουν ιατρεία. Από την άλλη επιχειρήσεις, μεγάλες κλινικές, θεραπευτήρια κερδοφορούν εκμεταλλευόμενοι τους υγειονομικούς και τους νόμους και τις διευκολύνσεις των κυβερνήσεων. Γι΄ αυτό και το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της περιοχής, το Καραμανδάνειο, λειτουργεί σε οριακή κατάσταση λόγω της έλλειψης τόσων χρόνων γιατρών και λοιπού προσωπικού, αναισθησιολόγων. Ανάλογη είναι η κατάσταση στην παιδοψυχιατρική κλινική, που λειτουργεί υπό ακατάλληλες συνθήκες.

Οι τρομακτικές ελλείψεις αντιμετωπίζονται με μπαλώματα, με ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε είδους ( επικουρικούς, μέσω προγραμμάτων, ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ, με «μπλοκάκι» ), με μετακινήσεις προσωπικού ( παθολόγοι στα νοσοκομεία Πύργου και Αιγίου ), υπερεργασία, υπερεφημέρευση, εξαναγκασμό σε αλλότρια καθήκοντα, αντί να γίνουν άμεσα μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων και μαζικές μόνιμες προσλήψεις. Έτσι συνάδελφοι παραιτούνται λόγω των τραγικών συνθηκών εργασίας, αλλά και των πετσοκομμένων αμοιβών.

Σαν συνέπεια όλων αυτών χιλιάδες ασθενείς περιμένουν για τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις και αναγκαίες θεραπείες στις τεράστιες, ντροπιαστικές λίστες αναμονής, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία τους. Ενώ αντίθετα ο μεγάλος ιδιωτικός τομέας παρέμεινε και παραμένει προκλητικά ανέγγιχτος, θησαυρίζοντας στην πλάτη των εργαζομένων και του λαού, που δεν έχουν άλλη επιλογή για υπηρεσίες Υγείας.

Το «νέο ΕΣΥ» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αποτελείται από τα γνωστά υλικά της εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας και της λειτουργίας των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, με βάση τους νόμους της «αγοράς», με αύξηση των άμεσων και έμμεσων πληρωμών από τον λαό. Έρχεται να βάλει σε εφαρμογή περικοπές κλινών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων με τη λογική της “πληρότητας”, σαν να είναι τα νοσοκομεία ξενοδοχεία, σαν να μη βγήκε κανένα συμπέρασμα από τη διετία της πανδημίας. Όσο για τους εργαζόμενους, το τι σημαίνει “νέο ΕΣΥ” το βλέπουμε ήδη σταδιακά να εφαρμόζεται: Ασφυκτικές συνθήκες δουλειάς, διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, άρση της μονιμότητας. Αυτό είναι το μέλλον που φέρνουν.

Αξίζει να δούμε ορισμένα πρόσφατα στοιχεία ενδεικτικά που φωτίζουν ποιος είναι ο κοινός εχθρός αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών γιατρών και των ασθενών μας:

 • Τα “ποιοτικά” κριτήρια του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ δίνουν άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στις αλυσίδες διαγνωστικών, τις μεγαλοκλινικές και τους ομίλους Υγείας, κλιμακώνοντας την επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.
 • Η επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών και ο “real-time” έλεγχος αποτελούν νέα εργαλεία για την εφαρμογή των νόμων της αγοράς και τη διασφάλιση των κλειστών προϋπολογισμών.
 • Η νομοθέτηση της εισόδου ιδιωτών γιατρών ώστε να συμβάλλονται με το Εθνικό Σύστημα Υγείας καλύπτοντας κενά, αποτελεί ευθεία ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν σκοπεύει να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία με το αναγκαίο προσωπικό.
 • Τα απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία ενεργοποιούν παλαιότερο νόμο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο “ξέχασε” να καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προσαρμογής των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική λειτουργία, προκειμένου να αυξήσουν την αυτοχρηματοδότησή τους μέσα από τις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών.
 • Οι απαράδεκτοι, αναιμικοί “κλειστοί” προϋπολογισμοί και το “clawback” τσακίζει ιδιαίτερα τους μικρούς εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς την ώρα που οι μεγάλοι όμιλοι διατηρούν τεράστια ποσοστά κέρδους. Η δίκαιη απαίτηση των ασθενών μας και του ταξικά προσανατολισμένου εργατικού κινήματος για κάλυψη του συνόλου των υγειονομικών αναγκών αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση, με κατάργηση και των κλειστών προϋπολογισμών για τις υπηρεσίες Υγείας και του “clawback”, απαντάει και στα δίκαια αιτήματα των μικρών αυτοαπασχολούμενων εργαστηριακών γιατρών.
 • Η απαράδεκτη “επιστράτευση” ιδιωτών – αυτοαπασχολούμενων γιατρών την περίοδο της πανδημίας, που η ίδια η ζωή απέδειξε ότι ήταν “μέτρο” αναποτελεσματικό και ώθησε στην περαιτέρω αποδυνάμωση την ανεπαρκή ΠΦΥ, σήμερα οδηγεί στην ομηρία αυτοαπασχολούμενων γιατρών.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη στάση της ηγεσίας των ΙΣΠ/ΠΙΣ (ΝΔ) και απορρίπτουμε την συναινετική των υπολοίπων παρατάξεων

Για την κατάσταση που έχουν περιέλθει το ΕΣΥ, τα νοσοκομεία, η ΠΦΥ, οι υγειονομικοί, ευθύνονται όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, που υπηρετούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες και οι ηγεσίες του ΠΙΣ και των περισσότερων ΙΣ, και του ΙΣ Πάτρας, καθώς και οι παρατάξεις Ι.Α.Σ.Υ (ηγεσία ΙΣΠ), ΔΗ.Π.Ι, και Ε.Σ.Ι, που πρόσκεινται στα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, γιατί συμφωνούν με την διαχρονικά εφαρμοζόμενη πολιτική στην υγεία. Είναι υποκριτικές οι προτάσεις τους για τους υγειονομικούς, πχ για τους μισθούς, τις προσλήψεις, τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, αφού οι ίδιοι υποστηρίζουν την πολιτική που επιβάλει μειωμένους μισθούς, υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, περικοπές, απαγορεύσεις προσλήψεων και περικοπές στις παροχές υγείας. Συμφωνούν στην συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στον κύριο όρο λειτουργίας τους, τη λογική της υγείας εμπόρευμα, της υγείας, που αποφέρει κέρδος, τη λογική «κόστους-οφέλους». Γίνονται έτσι ανίσχυροι, καλόβολοι αντίπαλοι για το σύστημα και τις κυβερνήσεις, γιατί δεν αμφισβητούν και δεν θίγουν τα ιερά και τα όσιά τους, την κινητήρια δύναμή τους, το «κέρδος».

Ευθύνη έχει και η παράταξη Ε.ΜΕ.ΙΣ, που ενώ καταγγέλλει τις κυβερνήσεις για την αντιλαϊκή, αντιυγειονομική πολιτική τους, πρακτικά συνέβαλλε στην αποδυνάμωση της πάλης των υγειονομικών, μπήκε φρένο στις διεκδικήσεις, συντηρώντας τη λογική της ανάθεσης. Δεν οργάνωσε κινητοποιήσεις με ζωντανές συζητήσεις, συνελεύσεις, στους χώρους δουλειάς, καθώς και τη συμπόρευση των υγειονομικών με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα της πόλης.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους ασθενείς μας για την ανάπτυξη των αγώνων.

Αναγκαία περισσότερο από ποτέ είναι η πάλη όλων των υγειονομικών, μαζί με το λαϊκό, εργατικό κίνημα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής στην υγεία, στην κατεύθυνση της υλοποίησης ενός Δημόσιου και δωρεάν, καθολικού, ενιαίου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενου από το κράτος, χωρίς επενδυτές, επιχειρήσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε αυτό το σύστημα θα ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, όλοι οι επιστήμονες και μισθωτοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Με την παραπάνω κατεύθυνση διεκδικούμε άμεσα μέτρα για τους μισθωτούς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς:

Α. Ενίσχυση του συστήματος Υγείας-Πρόνοιας

 • Γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, χωρίς κλειστούς προϋπολογισμούς, με κατάργηση του «clawback» και του «rebate». Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.
 • Κατάργηση της εισφοράς Υγείας για όλος τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους.
 • Όχι στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ». Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο
 • Αυξήσεις στους μισθούς. Άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012. Καταβολή όλων των αναδρομικών. Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος άδειας.
 • Κατάργηση του εκτρώματος που διευθετεί τον εργάσιμο χρόνο στη βάση των ευρωπαϊκών Οδηγιών. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος. 5ήμερο – 6ωρο – 30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.
 • Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, το νοσοκομείο Θώρακος και όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών.
 • Ένταξη των νέων γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, για να μην γίνουν μετανάστες
 • Άρση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, επιστροφή άμεσα των υγειονομικών σε αναστολή, κανείς δεν περισσεύει

Β. Αντιμετώπιση της ακρίβειας, μείωση της φορολογίας

 • Κατάργηση στις Ρήτρες Αναπροσαρμογής, με γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.
 • Επιδότηση ενοικίου για τους νέους ελευθεροεπαγγελματίες.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
 • Μείωση της συνδρομής στον ιατρικό σύλλογο, πρόταση μας, που αρνήθηκε η ηγεσία του συλλόγου μας
 • Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000€ και 5.000€ για κάθε παιδί.

Γ. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική

 • Κατάργηση των νόμων Βρούτση – Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Αυξήσεις στις συντάξεις, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
 • Κατώτατη σύνταξη στο 80% του μισθού.
 • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
 • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στον ιατρικό σύλλογο και τον ΠΙΣ. Να απαλλαγούμε από τις συμβιβασμένες ηγεσίες τους.

Να αλλάξουμε την κατάσταση για τους μαχόμενους γιατρούς.

Ψηφίζουμε την μόνη συνεπή αξιόπιστη δύναμη στο πλευρό των γιατρών και των ασθενών, ψηφίζουμε ΔΗΠΑΚ.

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ

Αβραμοπούλου Ευδοξία
Εσωτερικής Παθολογίας (ΠΓΝΠ)
Αλεξανδροπούλου Βικτωρία (Βίκυ)
Παιδιατρικής ( ΓΝΠΠ Καραμανδάνειο-Διευθύντρια ΕΣΥ)
Αρβανίτη Ανθούλα (Ανθή)
Ειδικευόμενη Παιδιατρικής (ΠΓΝΠ)
Βούρτσης Διονύσιος
Οφθαλμολογίας αυτοαπασχολούμενος
Δάβουλος Χρήστος
Εσωτερικής Παθολογίας (ΠΓΝΠ-Επικουρικός)
Δραγώτης Κωνσταντίνος
Χειρουργικής (ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας-Διευθυντής ΕΣΥ)
Ζανιά Ασημίνα
Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας αυτοαπασχολούμενη
Θεοφιλάτος Αθηναγόρας
Ειδικευόμενος Καρδιολογίας (ΠΓΝΠ)
Κακατσίδης Βασίλειος
Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας αυτοαπασχολούμενος
Κασσάρα Διονυσία – Μαρία
Ειδικευόμενη Εσωτερικής Παθολογίας (ΠΓΝΠ)
Κοχλιάδης Χάρης
Ενδοκρινολογίας αυτοαπασχολούμενος
Κωστούλας Κωνσταντίνος
Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΚΥ Ν. Τομέα Πατρών-επικουρικός)
Λαζαράτος Γεώργιος
Ωτορινολαρυγγολογίας αυτοαπασχολούμενος
Λάτα Ελένη
Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΚΥ Κάτω Αχαίας-Επικουρικός)
Λουριδά Θεώνη
Γαστρεντερολογίας (ΠΓΝΠ)
Μανιάς Όθων
Καρδιολογίας αυτοαπασχολούμενος
Μπρατσιάκου Αδαμαντία
Ειδικευόμενη Νεφρολογίας (ΠΓΝΠ)
Μωρίκη Γεωργία
Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας αυτοαπασχολούμενη
Νιάρου Βασιλική (Βάσια)
Εσωτερικής Παθολογίας (ΠΓΝΠ-Επιμελήτρια Β)
Νταντίνης Κοσμάς
Ουρολογίας αυτοαπασχολούμενος
Παπαγεωργίου Αγγελική
Ειδικευόμενη Καρδιολογίας (ΠΓΝΠ)
Παπαγεωργίου Γεώργιος
Εσωτερικής Παθολογίας αυτοαπασχολούμενος
Ροδοπούλου Γεωργία
Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακ. Ιατρικής αυτοαπασχολούμενη
Σακαρέλλος Παναγιώτης
Εσωτερικής Παθολογίας αυτοαπασχολούμενος
Σταθόπουλος Χρήστος
Καρδιολογίας αυτοαπασχολούμενος
Συροκώστα Ιουλία
Εσωτερικής Παθολογίας (ΠΓΝΠ-Διευθύντρια ΕΣΥ)
Ταγκαλάκη Αναστασία
Παιδιατρικής (ΠΓΝΠ)
Τερζής Ευστάθιος (Στάθης)
Νευρολογίας (ΠΓΝΠ-Διευθυντής ΕΣΥ)
Τουλγαρίδης Θεόδωρος
Καρδιολογίας αυτοαπασχολούμενος
Χρήστου Ανδρέας
Καρδιολογίας (ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας- Διευθυντής ΕΣΥ)

Ψήφο ανατροπής και ελπίδας στη ΔΗΠΑΚ

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα