'
19 C
Aigio
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img

Αμεσες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους μετά 14 χρόνια

Ονομαστικές αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έπειτα από 14 χρόνια σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ηδη ο ανασχεδιασμός του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων έχει ξεκινήσει και οι πρώτες ανακοινώσεις – διαβουλεύσεις αναμένεται να λάβουν χώρα τον Μάρτιο του 2023, με στόχο το τελικό σχέδιο νόμου να πάει στη Βουλή για ψήφιση τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπολογιστεί κονδύλι για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το σχετικό ποσό έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο του 2024, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τους θεσμούς. Το κονδύλι των 500 εκατ. ευρώ επαναλαμβάνεται και στα επόμενα έτη, σημειώνει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι με την αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν οι αποδοχές των χαμηλόμισθων, ενώ ταυτόχρονα θα συμπεριληφθούν πρόσθετες αμοιβές για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης.


Από την 1.1.2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν λοιπόν αυξημένες τις αποδοχές τους. Οι αυξήσεις θα αφορούν και τα ειδικά μισθολόγια (σώματα ασφαλείας) που στα χρόνια των μνημονίων είδαν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και να καταργούνται ταυτόχρονα τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της ΑΔΕΔΥ, ο μέσος μεικτός μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στο ποσό των 1.078 ευρώ (περίπου 865 ευρώ καθαρά), ενώ ο μέσος μηνιαίος μεικτός μισθός του δημοσίου υπαλλήλου στη Δανία είναι 5.741 ευρώ, στη Σουηδία 5.361 ευρώ, στη Φινλανδία και τη Νορβηγία 5.000 ευρώ, στο Λουξεμβούργο 4.500 ευρώ, στη Γερμανία 4.464 ευρώ, στην Ιταλία 4.400 ευρώ, στην Ιρλανδία 3.988 ευρώ, στη Γαλλία 3.236 ευρώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο 3.159 ευρώ, στην Κύπρο 2.656 ευρώ, στην Ισπανία 2.380 ευρώ, στην Αυστρία 2.177 ευρώ. Ωστόσο, στις ανωτέρω χώρες το κόστος στέγασης και παρεχόμενων υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Κατά την περίοδο 2008-2020 ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 25,6%, ενώ αντίθετα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 21,4% και στην Ε.Ε. κατά 23,8%. Η μεγάλη μείωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα ξεχωρίζει ακόμη και σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που τους επιβλήθηκαν προγράμματα οικονομικής προσαρμογής. Πάντα για την περίοδο 2008-2020, η Κύπρος εμφανίζει αύξηση κατά 6,3%, η Πορτογαλία κατά 5,2%, ενώ μόνον η Ιρλανδία εμφανίζει μείωση κατά 6,5%.

Το ποσό που θα δοθεί έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο του 2024 και έχει ήδη εγκριθεί από τους θεσμούς.

Έμμεσες αυξήσεις

Ο προϋπολογισμός του 2023 που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή προβλέπει αύξηση των μισθών ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων στο Δημόσιο (π.χ. μπόνους, νέο ειδικό μισθολόγιο ιατρών ΕΣΥ).

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις νέες μισθολογικές παρεμβάσεις που εισήγαγε ο ν.4940/2022 και αφορούν το σύστημα κινήτρων επίτευξης στόχων και ανταμοιβής υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, την αναμόρφωση από το 2023 του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και την πλήρη εφαρμογή των μισθολογικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Με βάση τον σχεδιασμό, από την 1η Ιανουαρίου αναπροσαρμόζεται το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10%. Επίσης καταργείται από το νέο έτος η εισφορά αλληλεγγύης, όπου θα έχουν όφελος περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι (και οι συνταξιούχοι) θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Το ετήσιο όφελος για τους φορολογουμένους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα. Για παράδειγμα, για έναν δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως των 132 ευρώ ετησίως.

Παράλληλα καταργείται και η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αφορά 600.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Τι αλλάζει στη φορολογία
Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη σύνταξη ενός νέου προγράμματος στοχευμένου στη μεσαία τάξη, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων. Στις προθέσεις της είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και του φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ εξετάζονται και αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες μισθωτών και επαγγελματιών. Ειδικότερα:

  1. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος βρίσκεται στο τραπέζι, με ένα από τα σενάρια να προβλέπει μείωσή του για τις φορολογικές δηλώσεις του 2024 και πλήρη κατάργηση για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2025. Το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν σήμερα οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις ξεκινάει από 400 ευρώ και φθάνει έως 1.000 ευρώ τον χρόνο. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει απευθύνει συστάσεις στην κυβέρνηση για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Στην τελευταία έκθεσή της για την αξιολόγηση του προγράμματος σταθερότητας για την Ελλάδα, τονίζει ότι το συγκεκριμένο τέλος οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από την κατάργησή του ανέρχεται στα 350 εκατ.
  2. Αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Η κυβέρνηση επιθυμεί να επανεξετάσει το φορολογικό πλαίσιο της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα σε σύγκριση με διεθνείς πρακτικές, με στόχευση την απλοποίηση και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η στόχευση αυτή θεωρείται κρίσιμη, καθώς παρά τη βελτιούμενη τάση, στην Ελλάδα καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη κενό εσόδων από ΦΠΑ.

πηγη: iefimerida.gr – Προκόπης Χατζηνικολάου

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα