15.1 C
Aigio
Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή – Πώς θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας (BINTEO)

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, τα ξημερώματα, είναι προγραμματισμένη η νέα αλλαγή ώρας, προκειμένου η χειμερινή ώρα να επιστρέψει στα ρολόγια. Στις 04:00 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών πηγαίνουν μία ώρα πίσω, προκειμένου να δείξουν 03:00. Είναι η δεύτερη φορά εντός του 2024 που αλλάζει η ώρα. Η προηγούμενη ήταν τον Μάρτιο, με τη θερινή να κάνει «πρεμιέρα» στα ρολόγια.

Προσοχή! Όσες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, η αλλαγή ώρας γίνεται αυτόματα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που τα ρολόγια είναι αναλογικά (π.χ. ένα ρολόι στο κομοδίνο του δωματίου ή ένα ρολόι στο ταμπλό του αυτοκινήτου), η ώρα αλλάζει χειροκίνητα, πηγαίνοντας πίσω τους δείκτες ή αλλάζοντας τους αριθμούς στο ταμπλό.

Για το θέμα που προκύπτει κάθε χρόνο τέτοια περίοδο με την αλλαγή ώρας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας: «Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της E.E. 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».

Γιατί η ώρα συνεχίζει να αλλάζει σε Ευρώπη και Ελλάδα

Το 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει να σταματήσουν τα «μπρος πίσω» στα ρολόγια, αρχής γενομένης από το 2021. Ωστόσο, η αλλαγή ώρας στην Ευρώπη δύο φορές τον χρόνο συνεχίζεται, με τους κατοίκους στην Ελλάδα να γυρνούν τους δείκτες στα ρολόγια τους μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, ήτοι στις 27/10 τα ξημερώματα. Ωστόσο, η πανδημία κορονοϊού έβαλε στον πάγο την εφαρμογή του μέτρου.

Ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη συζήτηση να έχει αναβληθεί επ’ αόριστον τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε πρώτη φορά, πιλοτικά από τις 6 Ιουλίου του 1932 μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Εκείνη τη χρονιά τα ρολόγια είχαν πάει μία ώρα μπροστά.

Το ζήτημα της αλλαγής ώρας έχει επικριθεί από αρκετούς, που εστιάζουν σε επιστημονικές έρευνες που τη συνδέουν με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου. Όπως επίσης, δίνουν έμφαση και στις διαταραχές ύπνου που προκαλούνται. Παράλληλα, υπογραμμίζουν με νόημα ότι δεν υπάρχει πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας -βασικό επιχείρημα από τους θιασώτες που θέλουν η ώρα να αλλάζει στα ρολόγια.

powergame.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα