13.1 C
Aigio
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Οι μισοί Έλληνες θα ξοδέψουν λιγότερα από 100 € για τα Χριστούγεννα!

Ρεπορτάζ: Του Αχιλλέα Ροδίτη

Προπαραμονή Χριστουγέννων σήμερα και δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το εορταστικό τραπέζι έγινε πιο ακριβό από ποτέ, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών να μην μπορούν παρά να εξασφαλίσουν τα απολύτως αυτονόητα!

Μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ για την απόκτηση λίγων και συγκεκριμένων αγαθών, είναι ενδεικτική.

ΚΟΝΤΑ 30 € ΓΙΑ 7 ΠΡΟΪΟΝΤΑ!

Πληρώσαμε 27,51 € για μόλις επτά προϊόντα. Συγκεκριμένα όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που τραβήξαμε απ’ τα ψώνια μας, πληρώσαμε το παραπάνω χρηματικό ποσό για:

  • Τρεις χυμούς,
  • μία coca cola,
  • ένα μαλακτικό ρούχων,
  • προτηγανισμένες πατάτες κι ένα ρολό κοτόπουλου , που αντιστοιχούσαν για μόλις ένα γεύμα!

Σημειωτέον, ότι το ρολό κοτόπουλου είχε έκπτωση 14,20% και το μαλακτικό ήταν σε προσφορά 50%, δηλαδή, το αγοράσαμε στη μισή τιμή. Παρ’ όλα αυτά «έφυγε» ένα 30αρι απ’ το πορτοφόλι, μόνο και μόνο για αυτά τα λιγοστά είδη.

Που δεν εξασφάλιζαν παρά μόνο ένα μικρό γεύμα για τρία άτομα, ένα ζευγάρι με ένα ή το πολύ δύο παιδιά, καθώς και τον χυμό για το πολύ δύο με τρεις μέρες. Και το μαλακτικό, που για μια 3μελή ή 4μελή οικογένεια δεν διαρκεί για πάνω από δύο εβδομάδες, με αυστηρά περιορισμένη χρήση.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα παραπάνω προϊόντα ήταν επιμελώς διαλεγμένα κατόπιν επιλογής μεταξύ των φθηνότερων ανά είδος.

“ΧΡΥΣΟ” ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ

Η παρατήρηση στις τιμές στα ράφια, μας έπεισαν ότι το κύμα ανατιμήσεων έχει κάνει αισθητά την εμφάνιση του.

Τομάτες έφτασαν στα 3 ευρώ το κιλό και τα μαρούλια επίσης αυξήθηκαν ανάλογα! Με τις τιμές που σε πολλές περιπτώσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Καφέδες espresso μηχανής, από 3,45 και 4,50 ευρώ το πακέτο, εκτοξεύτηκαν πάνω από τα 5 ευρώ κατά μέσο όρο, με την χαμηλότερη τιμή (σε προσφορά καταστήματος) να την εντοπίζουμε όχι κάτω από 4,40 ευρώ το πακέτο.

Αυξήσεις από 2% έως 15% είτε αναμένονται είτε έχουν ήδη γίνει σε γάλα, δημητριακά, ζυμαρικά, τοματοειδή (σάλτσες), αλλά και σε κατεψυγμένα λαχανικά και άλλα πακέτα προπαρασκευασμένου φαγητού. Ειδικά μάλιστα στην τελευταία κατηγορία προϊόντων, οι τιμές του εκτοξεύτηκαν από τα 3,50 και 4 ευρώ το πακέτο σε τιμές πάνω από 6 ευρώ έκαστο!

Όλα αυτά θα αυξήσουν το οικονομικό βάρος στο καλάθι της νοικοκυράς, το οποίο πλέον γίνεται πιο δυσβάσταχτο και πιο φτωχικό ή αλλιώς «χρυσό».

ΕΩΣ 100 € ΘΑ ΞΟΔΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Έξι στους δέκα καταναλωτές θα δαπανήσουν για τα Χριστούγεννα λιγότερα χρήματα απ’ ότι πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος. Το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές τα Χριστούγεννα προσδιορίζεται στα 146 ευρώ κατά κεφαλήν.

Το 15% εκτιμάται πως δεν θα δαπανήσει τίποτα,

το 14% έως 50 ευρώ,

το 23% έως 100 ευρώ,

το 25% έως 200 ευρώ και

μόλις το 17% έως 500 ευρώ και το 7% πάνω από 500 ευρώ.

Κατά μέσο όρο, ποσοστό 52% των Ελλήνων θα ξοδέψει λιγότερα από 100 ευρώ για τα φετινά Χριστούγεννα.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΑΦΙ

Η ενεργειακή κρίση έφερε την ακρίβεια ξανά στο προσκήνιο, μετά την πολυετή οικονομική κρίση που βίωσαν οι Έλληνες, στρέφοντας ξανά το ενδιαφέρον στην πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ο οποίος μάλιστα τον περασμένο μήνα κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο, κατά 4,8%. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις του τελευταίου χρόνου εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στα καύσιμα, τις μεταφορές, την στέγαση και στα είδη διατροφής. Οι τιμές για μια σειρά από τα βασικότερα αγαθά, αυξήθηκαν αντιστοίχως ως εξής:

  • Ελαιόλαδο    +18,5%
  • Πατάτες     +11,9%
  • Πουλερικά     +5,6%
  • Ψωμί         + 4,3%
  • Ζυμαρικά     + 3,9%
  • Καφές     +3,9%

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα