'
22.3 C
Aigio
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
spot_img

Αίγιο: Είκοσι Δύο και μία


ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ – ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

    Στις 8 Οκτώβρη του 2023 θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Χονδρικά δηλαδή, απομένει το 2022 και άλλη μια χρονιά. 

Η νέα προσφυγή στις κάλπες θα αποτελέσει ένα “ξήλωμα” της απλής αναλογικής. Η εκλογή θα γίνει με ποσοστό 43% συν μία ψήφο. Επίσης, θα εφαρμοστεί “κόφτης εισόδου” με ποσοστό 3% για το Δημοτικό Συμβούλιο και μικρότερο όριο για την εκλογή δημοτικού συμβούλου.
Αν και η υγειονομική κρίση έχει επικεντρώσει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας, οι εκλογές αποτελούν πάντοτε ένα υψηλό πεδίο κοινωνικού ενδιαφέροντος, τόσο για τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν όσο και για τις προεκλογικές τους εξαγγελίες.
Η στρατηγική του νυν δημάρχου οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα περί νέας καθόδου στις επόμενες δημοτικές. Η εκλογική νομοθεσία που θα ισχύσει επιβάλλει ευρύτερες συνεργασίες σε επίπεδο προσώπων καθώς και συμμαχίες στο δεύτερο γύρο που θα αυξήσουν τις πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας και επανεκλογής. Με δεδομένο ότι έσπασαν οι γέφυρες με την παράταξη της Ψυχράμη,το επιτελείο της Αν. Λόντου θα πρέπει να αναπληρώσει τα κενά υποψηφίων που δεν εκλέχθηκαν και ταυτόχρονα να πείσει τους δημότες για καθυστερήσεις στο δημοτικό έργο, εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν και κοινωνικές εκρήξεις που προκάλεσαν κορυφαίες επιλογές. Πολιτικό χρώμα δεν θα επιδιώξει ο δήμαρχος, ωστόσο οι αποχρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ δεν θα μπορέσουν να λείψουν ούτε από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Ο νυν επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης είναι ο γρίφος των εκλογών. Γνωρίζοντας ότι χωρίς γερές συμμαχίες δεν πας στο δεύτερο γύρο, ο Γούτος περιμένει να αποκρυσταλλωθεί το δημοτικό τοπίο και να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους οι άλλοι υποψήφιοι και κυρίως ο νυν δήμαρχος. Βάσιμα μπορεί να ελπίζει στο πολιτικό κόστος της δημοτικής αρχής, όμως από μόνο του -το πολιτικό κόστος- δεν αρκεί για να οδηγήσει με σιγουριά στο β’ γύρο. Πλεονέκτημα είναι η μεγάλη διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον υποστηριχθεί πολιτικά η παράταξη. Θα χρειαστούν όμως, ευρύτερες συνεργασίες, νέα πρόσωπα που θα “φρεσκάρουν” την παράταξη από παραδοσιακούς μηχανισμούς και ένα διευρυμένο πεδίο αναφοράς προγραμματικών θέσεων.
Το σχεδόν 20% στις τελευταίες εκλογές καθιστά επιβεβλημένη την εκ νέου υποψηφιότητα της Ψυχράμη. Αν και η συμμαχία β’ γύρου με τον Καλογερόπουλο δεν άρεσε σε ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος, η αρχηγός της Ποιοτικής Αιγιάλειας δεν μπορεί να αφήσει αυτό το υψηλό ποσοστό να πάει χαμένο.
Η απαγκίστρωση από την Αριστερά-εκλογικά τουλάχιστον- αποδείχθηκε σωστή επιλογή για τον Τάκη Παπακωνσταντινόπουλο. Αύξησε το ποσοστό του αφήνοντας πίσω το παραδοσιακό ΚΚΕ που άλλοτε αποτελούσε “βαρίδι” όχι τόσο για τον ίδιο όσο και τους ψηφοφόρους. Για την ώρα πάντως, είναι ερωτηματικό αν θα επιχειρήσει και νέα κάθοδο στις επόμενες δημοτικές.
Η Αριστερά ήθελε κάτι παραπάνω στο Δήμο Αιγιάλειας. Με την “άτυπη διάσπαση” σε δύο ψηφοδέλτια δεν μπορούσε να το πετύχει και αρκέστηκε σε μια εκπροσώπηση που της δίνει την δυνατότητα να έχει φωνή και θέση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα ξαναμπεί στη “μάχη” των επόμενων δημοτικών εκλογών, άγνωστο ακόμα όμως με ποιο πρόσωπο στην αρχηγία.
Η Αριστερά παραδοσιακά κατέρχεται αυτόνομα και χωρίς συμμαχίες στις δημοτικές.
Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος δεν αποτελεί αυτό που αποκαλούμε ως “γρίφο” των εκλογών. Η υποψηφιότητά του κατά τις προηγούμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οφείλεται σε μια προσωπική επιθυμία να ασχολείται ενεργά με τα κοινά και να διαγράψει αυτοδιοικητική -ίσως και πολιτική- σταδιοδρομία. Το δημοτικό αξίωμα που σήμερα κατέχει ίσως ανατρέψει ορισμένα δεδομένα και η προσέγγιση με την παράταξη του νυν δημάρου να μεταφραστεί σε κοινή κάθοδο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις αντιδημαρχίες της νέας χρονιάς, από τις εύθραυστες ισορροπίες στη διοίκηση του Δήμου και ίσως ακόμα από τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα