22.3 C
Aigio
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025

Αιχμηρή παρέμβαση Κ. Πελετίδη προς κυβερνητικούς στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέφερε τα εξής:

«Ευχαριστούμε για την πρόσκληση στο Περιφερειακό Συνέδριο της Πελοποννήσου που για 13 χρόνια φέρνει για συζήτηση το θέμα της ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Ένα θέμα που δεν έχει ουδέτερα χαρακτηριστικά, αλλά κάθε κοινωνική τάξη το βλέπει από τη δική της σκοπιά. Αξίζει να δούμε το περιβάλλον το πολιτικό-οικονομικό- κοινωνικό μέσα στο οποίο γίνεται ο διάλογος. Και να δούμε απ’ αυτό πώς επηρεάζεται η ζωή του πατραϊκού λαού.

1ον. Οι πολεμικές προετοιμασίες «καλά κρατούν» η χώρα μας εμπλέκεται τόσο στην κούρσα των εξοπλισμών, όσο και στα μέτωπα που είναι ανοιχτά, η πολεμική μας αεροπορία έφτασε μέχρι την Ινδία για ασκήσεις, το πολεμικό Ναυτικό στην Ερυθρά θάλασσα και ταξιδεύει μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, ισχυρή  παρουσία στην Ουκρανία. Οι στρατιωτικές μας δαπάνες αγγίζουν το 3% του ΑΕΠ. Απο 3,039 δισ. το 2014,έφτασαν τα 7,126 δις ευρώ το 2024, με 8,054 το 2023. Η πολιτική αυτή έχει συνέπειες, για την ζωή μας, αλλά και στο επίπεδο της οικονομίας ότι πηγαίνει για κανόνια, λείπει από το φαΐ,  πλούτος στις πολυεθνικές του πολέμου, φτώχια για τους λαούς, και τον πατραϊκό λαό. 

2ον. Η Ακρίβεια «καλά κρατεί», ο πληθωρισμός μπορεί, από το 9,3% του 2022 να κατέβηκε στο 4%, αλλά συνεχίζει να τρώει το εισόδημα των παραγωγών του πλούτου. Οι μισθοί εξαντλούνται πολύ πιο πριν τελειώσει ο μήνας.

3ον. Όλα τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πλούσιοι γίνονται  πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Γίνεται τεράστια συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, της σημερινής, αλλά και των χθεσινών. Τα καθαρά κέρδη των 150 εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών έφτασαν τα 11,5 δισ.  καθαρά κέρδη. Τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων έφτασαν στον ουρανό, αντιστοιχούν στο 1/3 του ΑΕΠ, όταν την περίοδο 2015-2019 αντιστοιχούσαν περίπου στο 1/4. Η ανάπτυξή τους τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

4ον. Η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων συνεχίζεται με πλεονάσματα δισεκατομμυρίων, οι Δήμοι και ο Δήμος μας όμως βογκούν από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη εργαζομένων, οι προσλήψεις στους δήμους δεν είναι θέσεις εργασίας; Χοντρό το δούλεμα, δεν αντέχεται από τους εργαζόμενους, δεν αντέχεται από τον κοινό νου.

Με βάση τα παραπάνω ο πατραϊκός λαός, δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον και όταν ακούει για ανάπτυξη «φτύνει τον κόρφο του», και αναρωτιέται πόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα αύριο.

Γι’ αυτό αγωνίζεται για ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζεται και αναζητά την δική του κυριαρχία, αυτός να κάνει κουμάντο, δεν θέλει να συμφιλιωθεί με τα κέρδη των ομίλων, όπως του λένε οι διαμορφωτές της στάσης του. Ονειρεύεται ζωή για αυτόν που χτίζει και κινεί τα πάντα, για το μέλλον των παιδιών του.

Αυτοί που μιλάνε για ανάπτυξη στην πόλη μας, αχαλίνωτοι από την κυριαρχία του κεφαλαίου και την κυβερνητική πολιτική, και που μιλούν για δημοκρατία και για δημοκρατικό διάλογο, δεν σέβονται καν, τις συλλογικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των φορέων της πόλης, που διαχρονικά ζητούν τον αποχαρακτηρισμό της χερσαίας ζώνης του Βόρειου Λιμένα και την παραχώρηση στο Δήμο, όπως και την υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίο έως το νέο λιμάνι (γενικό πολεοδομικό του 2011, Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου).

Ο Δήμος μας έχει ξεκινήσει την οριστική μελέτη εφαρμογής για το έργο που αφορά την «Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας», η μελέτη και το έργο θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Θεωρούμε αδιανόητο, να υπάρχουν τμήματα, όπως αυτό της Χερσαίας Ζώνης του Βόρειου Λιμένα που εξαιρούνται, λόγω παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ, από την σχεδιαστική επαναπροσέγγιση του χώρου ώστε να αποτελέσει, και η έκταση αυτή, ενιαίο σύνολο με την ευρύτερη περιοχή ανάπλασης, που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης και των επισκεπτών σε ελεύθερους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, με πάρκα, πράσινο, παιδότοπους, ψυχαγωγία, πολιτιστικές, μορφωτικές, αθλητικές δραστηριότητες κ.λπ., αλλά και τον ειδικό σχεδιασμό για άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα στο παραλιακό μέτωπο, και διχοτομώντας βίαια την πόλη, διέρχεται επίγεια η παλιά σιδηροδρομική γραμμή που κατασκευάστηκε πριν από 140 χρόνια. Η νέα διπλή γραμμή του σιδηροδρόμου είναι αναγκαία και σύσσωμος ο πατραϊκός λαός διεκδικεί την υπογειοποίησή της, από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι, ώστε να πάψει η διαίρεση του πυκνοδομημένου τμήματος της πόλης με τη θάλασσα, καθώς και πολλών παραλιών εντός του πολεοδομικού ιστού. Έχουμε ήδη τη θετική παρέμβασή του πρωθυπουργού για τα 5,2 χιλιόμετρα της υπόγειας διέλευσης και την κατασκευή γραμμικού πάρκου στην επιφάνεια του. Γεγονός μεγάλης περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής και συνολικά της πόλης.

Το ζήτημα αυτό είναι καίριας σημασίας, αφού επιπλέον θα μπορεί να λειτουργεί προαστιακός σιδηρόδρομος για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών μετακίνησης από και προς το Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Κύριοι  της Κυβέρνησης, που βρίσκεστε σήμερα εδώ, η Πάτρα είναι η 3η πόλη της Ελλάδας και  περιμένει από τον πρωθυπουργό, να πει όταν έρθει στην Πάτρα, ότι είπε στην Κρήτη για τον ΒΟΑΚ στις 9 Μάη, ότι «το μεγάλο έργο αποτελούσε δέσμευση του»,  όπως το είπε για το τρένο στην Πάτρα πριν τις εκλογές.

Όπως είπε στην Κρήτη, το έργο έχει τεχνικές δυσκολίες, αποτελείτε από 43 κόμβους,  23 σήραγγες, 89 γέφυρες, δείγμα της τεράστιας δυσκολίας, αλλά με τεράστια σημασία για την Κρήτη.

Το ίδιο λέμε κι εμείς. Τα έργα που θέλουμε έχουν τεράστια σημασία για την Πάτρα.

Η Πάτρα δεν είναι ένα χωριουδάκι.

Οι πατρινοί δεν είναι πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Η κυβέρνηση έδωσε σε χρόνο ρεκόρ άδειες και χρηματοδότηση για Μαρίνα μεγάλων σκαφών, αλλά για τη Μαρίνα της πόλης βασανιζόμαστε 3 χρόνια και δεν έχουμε τελειώσει. 2 χρόνια για να μας δώσουν την δυνατότητα να κάνουμε σε ένα νεκρό χείμαρρο, τον Διακονιάρη, ανάπλαση. Δεκαετία για να αναπλάσουμε ένα σκουπιδότοπο, που το Υπερταμείο το βλέπει ως χαρτοφυλάκιο. Χρηματοδοτήσανε το στάδιο του Ηρακλείου, του Βόλου, ξεχνάνε την Πάτρα, περιμένουμε…

Αλλά πολύ περισσότερο περιμένουμε από τον πατραϊκό λαό, που θα δώσει την απάντησή του, σ’ όσους τον περιφρονούν και τους έχουν για δεύτερη κατηγορία.

Σας ευχαριστώ».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement - spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα