'
26.8 C
Aigio
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
spot_img

Αχαιοί πέτυχαν την είσοδο τους στην ΕΣΕΕ – Πώς ανοίγει ο δρόμος διεκδικήσεων για τον νομό…

Ρεπορτάζ: Του Αχιλλέα Ροδίτη

Πριν μήνες ξεκίνησε η προσπάθεια ομάδας πατρινών ελευθέρων επαγγελματιών, με πρώτο τη τάξει τον Γιώργο Βαγενά, για να κερδίσουν την υπεροχή στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), στο ανώτατο δηλαδή συμβουλευτικό όργανο εκπροσώπησης των Ελλήνων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών.

Η ευχάριστη είδηση τελικώς ακούστηκε με την έκδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών που έγιναν προ ημερών στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλη την ελληνική επικράτεια.

Η ομάδα του κ. Βαγενά «σκαρφάλωσε» στο ποσοστό του 15% αυξάνοντας τη δύναμη της κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Άνοδος εντυπωσιακή και πολλαπλώς σημαντική για την ίδια την Πάτρα και το λιανεμπόριο της, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης που συνδικαλιστές εκπρόσωποι του κλάδου πετυχαίνουν να κάνουν το «άλμα» σπάζοντας το «φράγμα» που παραδοσιακά κρατούσε… εκτός, μέλη από την αχαϊκή πρωτεύουσα, δίνοντας την πρωτοκαθεδρία της ΕΣΕΕ μόνον σε Αθηναίους και Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες.

Ο Γιώργος Βαγενάς, που πέτυχε την είσοδο στο Δ.Σ. της ΕΣΕΕ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΡΟΛΟΙ

Ο συνδυασμός του Γιώργου Βαγενά, «Α.Δ.Ε.Κ.Ε.”, κατέκτησε 3 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ κερδίζοντας αμεσότερη εκπροσώπηση εντός του 8μελούς Προεδρείου και αναλαμβάνοντας καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της ΕΣΕΕ. Ενώ στο πλαίσιο του διαπαραταξιακού προεδρείου ο κ. Βαγενάς έκανε δεκτή την πρόταση του επανεκλεγέντα προέδρου της ΕΣΕΕ, Γιώργου Καρανίκα, να καταλάβει τη θέση και του Αναπληρωτή Οικονομικού Επόπτη, πόστο κρίσιμης σημασίας για τις διεκδικήσεις των μικρομεσαίων, κι όχι μόνο, Ελλήνων ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρηματιών.

«ΑΝΟΙΓΕΙ» Ο ΔΡΟΜΟΣ… ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το τι σημαίνει για την Αχαϊα γενικότερα αυτή η συνδικαλιστική επιτυχία. Σε έναν οργανισμό που δύσκολα μπορούσε να ανελιχθεί κάποιος από την δική μας περιοχή, αφού την… πρωτοκαθεδρία είχαν και έχουν επιχειρηματίες από το “κέντρο”, δηλαδή την πρωτεύουσα, αλλά και τη συμπρωτεύουσα. ‘Βήμα – βήμα όμως φτάνεις στον προορισμό σου’ κι αυτό φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στον σχεδιασμό που από δεκαετίες υπήρχε, ώστε κάποιος Αχαιός συνδικαλιστής να μπορούσε κάποτε να πετύχει τον απώτερο στόχο, δηλαδή να φτάσει ως το ανώτερο αξίωμα της ΕΣΕΕ, ακόμα και αυτό το Προέδρου.

Η ως τώρα αποδοχή του κ. Βαγενά απ’ το σύνολο των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας και των 15 Συνομοσπονδιών Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, αφού μάλιστα επανεξελέγη πρόεδρος με συντριπτικό ποσοστό και στις εκλογές της ΕΣΕΕΕ στην Πελοπόννησο, ΝΔ Ελλάδα και Ιόνια νησιά. δείχνει πως ο ίδιος έχει «στρωμένο» δρόμο μπροστά του. Ή τουλάχιστον, έχει «ανοίξει» διάπλατα τον δρόμο για τους επόμενους, εξ Αχαΐας ορμώμενους. Άλλωστε είναι σημαντικό ότι στην επαρχία, από την Λαμία και κάτω, οι ψήφοι «πήγαν» στον Πατρινό-Αχαιό εκπρόσωπο.

«Όλα αυτά μας δίνουν το έναυσμα να προχωρήσουμε παρακάτω παροτρύνοντας τους εμπορικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα να συσπειρωθούν δίπλα μας για να κερδίσουμε ότι χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια», σχολιάζει ο ίδιος.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ

Για τον Γιώργο Βαγενά η επιτυχία δεν είναι η εκλογή του αλλά το αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει να κάνει από εδώ και πέρα. «Διανύουμε δυο χρόνια πανδημίας και η ζωή όλων μας έχει αλλάξει.

Μαζί με αυτή έχουν αλλάξει και οι καταναλωτικές συνήθειες, η ψυχολογία του κόσμου. Προβλήματα οικονομικά, περιορισμοί, ανασφάλεια δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας για όλους, κυρίως για την ‘μικρή’ και ‘πολύ μικρή’ επιχειρηματικότητα». Με αυτά ως δεδομένα διαμόρφωσε ήδη την ατζέντα που θα προωθηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο:

  • Ακατάσχετος λογαριασμός,
  • ρυθμίσεις οφειλών,
  • πρόσβαση στο χρηματοδοτικό σύστημα,
  • εξέλιξη και ανάπτυξη σε νέο περιβάλλον επιχειρηματικότητας, αποτελούν τα άμεσης προτεραιότητας διεκδικητικά σημεία – «στοιχήματα».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα