'
19.5 C
Aigio
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

ΑΧΑΪΑ: Τι περιμένει η Αγορά από μια νέα κυβέρνηση; Δείτε σε τίτλους όλα τα προβλήματα…

του Αχιλλέα Ροδίτη – (από εφημερίδα “Πολιτεία”)

Ανεξάρτητα από το ότι παρά την θριαμβευτική νίκη της ΝΔ οδεύουμε ολοταχώς για δεύτερες εκλογές μες τον Ιούνιο, το ζητούμενο που αναζήτησε η “Πολιτεία” σε ένα εκτενές ρεπορτάζ της, ήταν τι… ακριβώς περιμένει η Αγορά της πόλης, ανά κλάδο, από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Το παρόν ρεπορτάζ είναι απλώς μια καταγραφή των όσων προτάσσουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των μελών της εστίασης. Οι οποίοι αναμένουν ως «μάννα» εξ ουρανού οι όποιες προεκλογικές εξαγγελίες να πάρουν «σάρκα» και «οστά» ώστε η αγορά να πάρει τα… πάνω της.

ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Μιλώντας στην «Πολιτεία» ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας κ. Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος απαριθμεί σε τίτλους τα θέματα βάζοντας πρώτο στη λίστα το ζήτημα του «Ακατάσχετου».

50% ΜΕ… «ΜΠΛΟΚ»

ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ !

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι στην Πάτρα αντιμετωπίζει πρόβλημα το 50% των μελών! Δηλαδή, οι μισοί έμποροι έχουν πρόβλημα με τον τραπεζικό τους λογαριασμό, λόγω χρεών, ως εκ τούτου αδυνατούν να κάνουν συναλλαγές, να αγοράσουν εμπόρευμα, να πληρώσουν προμηθευτές κ.λπ. Όπως λέει, πολλοί οδηγήθηκαν στην «λύση» της δημιουργίας μιας δεύτερης ΙΚΕ. «Μόνο που κι αυτή χρεώθηκε για πολλούς και βρέθηκαν πάλι στο ίδιο σημείο», επισημαίνει.

Επιπροσθέτως δίνει ένα ακόμα άκρως ανησυχητικό στοιχείο αναφέροντας ότι το 15 με 20% των επαγγελματιών του κλάδου δεν μπορούν ούτε καν να κάνουν συναλλαγές με τραπεζική κάρτα και διώχνουν πελάτες αν δεν έχουν να πληρώσουν με χαρτονομίσματα!

ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

  • Συνεχίζοντας τη λίστα των απαιτήσεων, ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρει:
  • Αφορολόγητο
  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
  • Δημιουργία Τράπεζας Μικροπιστώσεων
  • «Χαμηλή» ενέργεια
  • Αξιοποίηση Ταμείου Ανάκαμψης από τους πολλούς και όχι από λίγους

Και σε τοπικό επίπεδο, επισημαίνει ότι πρέπει να τελειώσουν τα μεγάλα έργα (υπογειοποίηση τρένου, Πατρών-Πύργου κ.λπ.). «Να δοθούν μεροκάματα, για να κινηθεί η αγορά», τονίζει.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου Νοτιοδυτικής Ελλάδας Ζακύνθου Κεφαλληνίας και Ιθάκης και Αν. Γραμματέας της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Βαγενάς κάνει λόγο για «Ανασφάλεια». «Αν δεν υπάρξουν άμεσες, σοβαρές λύση, τελειώσαμε». Τονίζοντας ότι πρέπει επειγόντως να υπάρξει ανάταση της αγοράς, μέσω αύξησης μισθών, και στο δημόσιο, 13ης σύνταξης κ.λπ., καθώς και γενναία στήριξη στους επαγγελματίες, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το ότι μόλις ένας στους 100 κατάφερε να ενταχτεί στο πρόγραμμα ρυθμίσεων!

ΕΣΤΙΑΣΗ

Μία από τις περιγραφές μας την έδωσε ιδιοκτήτης καφετέριας. Ξεκινώντας με τη φράση: «Η εστίαση πεθαίνει, δεν περιμένει…», τόνισε στην «Πολιτεία» ότι για να μη συμβεί αυτό θα πρέπει η επόμενη Κυβέρνηση να φροντίσει άμεσα την μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα, το φθηνότερο ρεύμα και την επιβολή πλαφόν στα ενοίκια ανά περιοχή. Εξηγώντας ότι τα μαγαζιά παραπαίουν, με την ακρίβεια να «γκρεμίζει» τη βιωσιμότητα τους.

ΣΚΕΑΝΑ

Ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ κ. Τάσος Γιατράς, δίνει την απάντηση στο… τι περιμένει η εστίαση από την επόμενη Κυβέρνηση.

«Η εστίαση καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου παρακολούθησε τις προγραμματικές δηλώσεις των κομμάτων απογοητευμένη, αφού απουσίαζε από αυτές, για την συντριπτική πλειοψηφία των σχηματισμών που κατέρχονται στις προσεχείς εκλογές. Αν δεν σχηματιστεί Κυβέρνηση, κάθε προσδοκία για ένα συνεκτικό σχέδιο εξορθολογισμού και βιωσιμότητας του κλάδου μετατίθεται για επαναληπτικές εκλογές του Ιουλίου. Η επίλυση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο αποτελούν μοναδική ίσως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Επιμέρους ζητήματα λειτουργίας χωρίς δημοσιονομικό κόστος, όπως τα πνευματικά δικαιώματα, η χρήση Αιγιαλού ή τα decibel, προϋποθέτουν την πολιτική βούληση, ενώ λύσεις στον οικονομικό τομέα, όπως η μείωση του ΦΠΑ, η κατάργηση των ΕΦΚ, είναι εξαρτώμενα από την γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας».

ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πολλά μένει να γίνουν και στον εργασιακό τομέα. Διότι είχαμε και «έκρηξη» της μερικής απασχόλησης τον Απρίλιο 2023 αλλά και το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος ‘23, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας («Εργάνη»).

Συγκεκριμένα, 40 στους 100 εργαζομένους που καταγράφηκαν για τον μήνα Απρίλιο, ήταν με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και μισθό 400 ευρώ μεικτά (340 ευρώ καθαρά).

Αντίστοιχα, για το 4μηνο Ιανουάριος-Απρίλιος ’23, 45 στους 100 στους καταγεγραμμένους εργαζομένους ήταν με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και μισθό 400 ευρώ μεικτά (340 ευρώ καθαρά).

Το χειρότερο στοιχείο όλων είναι ότι… 2.936 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής  ή εκ περιτροπής…!

Με άλλα λόγια η μείωση της ανεργίας ναι μεν υπάρχει, ανακύπτει όμως ζήτημα ποιότητας εργασίας, ως προς την εργασιακή σχέση που υφίσταται στην πλειονότητα των εμφανιζόμενων στα μητρώα ως «εργαζόμενοι» και κατ’ επέκταση των μηνιαίων αποδοχών τους και αν αυτές επιτρέπουν την διαβίωση με παράλληλη διοχέτευση χρήματος στην αγορά. Κυριότερα, εάν οι εν λόγω απασχολήσεις έχουν «σταθερότητα» σε βάθος χρόνου ή απλώς «κρύβουν» τελικά το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί…

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα