Στην ψηφιακή «φάκα» των ελεγκτικών αρχών πιάστηκαν χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν τα είχαν ασφαλίσει, δεν είχαν περάσει τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) ή είχαν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας.
Στις τρεις κατηγορίες αυτές ανήκουν περισσότερα από 300.000 οχήματα, αριθμός προφανώς μεγάλος, ο οποίος «ξεσκεπάστηκε» χάρη στο διευρυμένο σύστημα ελέγχων που έθεσε σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ,. Το ψηφιακό σύστημα ελέγχου αξιοποίησε πληροφορίες από διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, όπως η ΑΑΔΕ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Τροχαία.
Ο πρωταρχικός στόχος των αρχών είναι ο αυτοματοποιημένος εντοπισμός όλων των παραβάσεων, ενώ η δεύτερη φάση του σχεδίου προβλέπει την επιβολή διοικητικών προστίμων και την αποστολή ειδοποιήσεων στους ιδιοκτήτες των οχημάτων.
Η συνολική αυτή προσπάθεια της ΑΑΔΕ συνιστά μία από τις πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις για την πάταξη φαινομένων φοροδιαφυγής και παραβατικότητας στον τομέα των οχημάτων. Το νέο σύστημα αξιοποιεί πλήρως τα ψηφιακά εργαλεία της δημόσιας διοίκησης και συνδυάζει τεχνολογία, επιτόπιο έλεγχο και διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων.
Αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ, εντός του Ιουλίου θα αποσταλούν τα «ραβασάκια» με τα πρόστιμα στους παραβάτες.
Οι ιδιοκτήτες που εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα που φτάνουν:
- 250 ευρώ για δίκυκλα
- 500 ευρώ για επιβατικά
- 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης
Επίσης, αν προκύπτει και οφειλή τελών κυκλοφορίας άνω του ενός έτους, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με τα τέλη, πλέον της οφειλής.
Για όσους ιδιοκτήτες αμέλησαν να περάσουν από ΚΤΕΟ το όχημά τους, το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ
Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται, ενώ αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Αυτά επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων (συμβόλαιο ασφάλισης, δελτίο τεχνικού ελέγχου ή απόδειξη πληρωμής τελών), καθώς και την εξόφληση των προστίμων.
Δεύτερος έλεγχος συμμόρφωσης
Ο νόμος προβλέπει ότι τρεις μήνες μετά την αποστολή της πρώτης ειδοποίησης, πραγματοποιείται υποχρεωτικά δεύτερος ηλεκτρονικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν ο ιδιοκτήτης συμμορφώθηκε. Αν η παράβαση εξακολουθεί να υφίσταται, η υπόθεση προωθείται στην αστυνομική αρχή του τόπου κατοικίας του ιδιοκτήτη, η οποία προχωρά στην άμεση αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας και τα διαβιβάζει στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών.