11.8 C
Aigio
Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου, 2025

Μοσχάρι, αμνοερίφια και σοκολάτα… οι «πρωταγωνιστές» της ακρίβειας

– Στον αντίποδα Γαλοπούλα και Κουραμπιέδες που… δεν «πέταξαν» φέτος

 – Την ώρα που η παραδοσιακή επιλογή του κρέατος για το γιορτινό τραπέζι συνοδεύεται φέτος από «τσουχτερές» τιμές, οι ιδιοκτήτες των κρεοπωλείων πασχίζουν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές ρισκάροντας το ισοζύγιο της επιχείρησής τους.

Σε «γρίφο» για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού φέτος και στην Πάτρα, καθώς οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ της «Πολιτείας», την προηγούμενη εβδομάδα, για το μοσχάρι που έφθασε να πωλείται σχεδόν στα 20 ευρώ το κιλό, αλλά και με βάση τα τελευταία στοιχεία από την τοπική αγορά, το εορταστικό δείπνο αναμένεται σημαντικά ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων καταγράφουν τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις.

Οι βασικοί «υπαίτιοι» που ανεβάζουν τον τελικό λογαριασμό στα νοικοκυριά φαίνεται πως είναι το κρέας (κυρίως το μοσχάρι και τα αμνοερίφια) καθώς και τα γλυκίσματα που έχουν ως βάση τη σοκολάτα.

«ΦΩΤΙΑ» ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΡΕΑΤΩΝ

Την ώρα που η παραδοσιακή επιλογή του κρέατος για το γιορτινό τραπέζι συνοδεύεται φέτος από «τσουχτερές» τιμές, οι ιδιοκτήτες των κρεοπωλείων πασχίζουν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές ρισκάροντας το ισοζύγιο της επιχείρησής τους. Όπως προκύπτει από την έρευνα στην τοπική αγορά, δύο είναι οι κατηγορίες που πιέζουν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό:

  1. Το Μοσχάρι:Αποτελεί βασική επιλογή για πολλά νοικοκυριά τα Χριστούγεννα, ωστόσο η τιμή του έχει πάρει την ανηφόρα και στην τοπική αγορά, συμπαρασύροντας το κόστος για το κυρίως πιάτο.
  2. Τα Αμνοερίφια:Παρόλο που συνδέονται περισσότερο με το Πάσχα, τα αμνοερίφια (αρνί και κατσίκι), που τιμούνται δεόντως και τα Χριστούγεννα στην περιοχή μας, πωλούνται φέτος σε τιμές που προκαλούν προβληματισμό, κάνοντας τους καταναλωτές πιο διστακτικούς στις ποσότητες που θα προμηθευτούν από τους κρεοπώλες της γειτονιάς τους.

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ

ΚΡΕΑΤΑ

Όπως σημείωνε η «Πολιτεία» και την προηγούμενη εβδομάδα, στο αντίστοιχο ρεπορτάζ της, η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ένα άκρως «εκρηκτικό» κλίμα και στους κρεοπώλες οι οποίοι εκπέμπουν SOS για τη δική τους βιωσιμότητα.

Οι μειωμένοι τζίροι σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, έχουν δημιουργήσει ασφυχτικές συνθήκες και όπως επεσήμαινε η πλειονότητα των επαγγελματιών, «αν η αγορά δεν βρει τον βηματισμό της και συνεχιστεί η καλπάζουσα κι ανεξέλεγκτη ακρίβεια, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουμε να βλέπουμε κρεοπωλεία της πόλης να έρχονται κοντά με τον κίνδυνο κλεισίματος μη μπορώντας να αντέξουν την πίεση από την δυσαναλογία εσόδων – εξόδων».

Προς αυτή την κατεύθυνση ενισχυτικά θα λειτουργήσει και η τάση πολλών αντί να ψωνίζουν μένοντας πιστοί στη σπιτική διατροφή, να στρέφονται στο φαγητό απ’ έξω βλέποντας πως το κόστος είναι πάνω – κάτω, ίδιο. Που σημαίνει ότι την μη εορταστική περίοδο οι τζίροι πέφτουν ακόμα πιο κάτω καταλήγοντας η αγορά του κρέατος να γίνεται σε μειωμένες δόσεις και με το σταγονόμετρο.

ΠΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ… ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Δεν είναι μόνο το κυρίως γεύμα που ακριβαίνει, αλλά και το επιδόρπιο, με τα ζαχαροπλαστεία της Πάτρας να καλούνται να διαχειριστούν το αυξημένο κόστος πρώτων υλών. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν φέτος οι ανατιμήσεις στα σοκολατένια είδη.

Η διεθνής άνοδος στην τιμή του κακάο έχει περάσει πλέον στο ράφι και στις βιτρίνες των καταστημάτων της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι τα γλυκά που περιέχουν σοκολάτα – από τις πατρινές βασιλόπιτες με επικάλυψη, μέχρι τα σοκολατάκια και τους χριστουγεννιάτικους κορμούς – αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που «φουσκώνουν» το συνολικό κόστος του τραπεζιού.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Μπροστά σε αυτό το κύμα ακρίβειας που καταγράφει η «Πολιτεία», η κίνηση στην αγορά της Πάτρας διαμορφώνεται ανάλογα. Οι καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί, κάνοντας έρευνα αγοράς στο κέντρο και τις συνοικίες πριν καταλήξουν στις επιλογές τους. Πολλοί αναμένεται να περιορίσουν τις ποσότητες ή να στραφούν σε οικονομικότερες εναλλακτικές λύσεις (π.χ. χοιρινό αντί για μοσχάρι, κοτόπουλα αντί γαλοπούλας και παραδοσιακά γλυκά ταψιού αντί σοκολάτας), προκειμένου να μην ξεφύγει ο οικογενειακός προϋπολογισμός μέσα στις γιορτές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

images

–          ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Οι τιμές της γαλοπούλας στην Πάτρα δείχνουν να είναι σταθερές ή ελαφρώς αυξημένες φέτος σε σχέση με πέρσι, με τις φρέσκες/ελληνικές να κυμαίνονται συνήθως από 8.50 έως 12 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν γύρω στα 8 με 10 ευρώ. Ακριβότερες είναι οι «κομμένες/επεξεργασμένες», (ρολά, κιμάδες), που πωλούνται γύρω στα 13 με 15 €/kg. Πέρσι, οι τιμές για ολόκληρες γαλοπούλες ξεκίνησαν γύρω στα 8 με 9 ευρώ το κιλό και η φετινή ελαφρώς μεγαλύτερη τιμή οφείλεται καθαρά στην αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας.

  • ΜΟΣΧΑΡΙ

Η μέση τιμή για το μοσχάρι κυμαίνεται πλέον μεταξύ 16 και 17 ευρώ το κιλό, ενώ ορισμένα κομμάτια προσεγγίζουν ή και αγγίζουν τα 20 ευρώ το κιλό! Οι τιμές λιανικής πώλησης είναι αυξημένες κατά 10% έως 25% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ειδικότερα για τον μοσχαρίσιο κιμά η αύξηση μπορεί να φθάνει έως και το 50%, με την τιμή να ξεκινά από τα 12 €/κιλό έναντι των 8 €/κιλό που ίσχυε το 2024.

  • ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ – ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Οι επαγγελματίες του ζαχαροπλαστικού κλάδου στην Πάτρα, επέλεξαν να διατηρήσουν τις τιμές στα περυσινά επίπεδα παρά την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών (ζάχαρη, λάδι, βούτυρο) κατά 30 με 40%, πλην βέβαια της σοκολάτας. Έτσι, οι τιμές για μελομακάρονα και κουραμπιέδες δείχνουν να παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές ή να παρουσιάζουν μικρές αποκλίσεις σε σύγκριση με το 2024. Στα ζαχαροπλαστεία της πόλης, οι τιμές κυμαίνονται ως εξής:

  • Μελομακάρονα: Από 14 έως 16 ευρώ το κιλό.
  • Κουραμπιέδες:Από 14 έως 18 ευρώ το κιλό.
  • Αλλά… Μελομακάρονα με σοκολάτα:Περίπου 15 ευρώ το κιλό.

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ / ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement - spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα