35.1 C
Aigio
Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025

Το Υπ. Παιδείας ετοιμάζει Επιβράβευση-Κίνητρο για μαθητές με υψηλή επίδοση…

Ελληνικής Pisa: Τι ζητά το υπουγείο Παιδείας να μάθει από ους εκπαιδευτικούς στ πλαίσιο σχετικής έρευνας που διεξάγει

Τη θεσμοθέτηση της επιβράβευση,ως κίνητρο, των μαθητών/τριών που θα σημειώσουν υψηλή επίδοση στις εξετάσεις της Ελληνικής Pisa ετοιμάζει το υπ. Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες του esos.

Το υπουργείο  Παιδείας οδηγείται προς αυτή  την κατεύθυνση διότι εκτιμά  ότι έτσι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών, καθώς μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους/τις εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών στα συγκεκριμένα μαθήματα..

Ηδη το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για τις εξετάσεις  της Ελληνικής Pisa έχει ζητήσει από τους εκπαιδευτικούς να απαντήσουν στο ερώτημα εάν συμφωνούν  να  μπορούσε να δοθεί επιβράβευση (ως κίνητρο) στους μαθητές που θα σημειώσουν υψηλή επίδοση στις εξετάσεις διαγνωστικού τύπου.

Επίσης , στο πλαίσιο αυτής της έρευνας το υπουργείο θέτει   προς τους εκπαιδευτικούς, και άλλς  ερωτήσεις , όπως:

1. Οι ερωτήσεις του διαγνωστικού τεστ είναι συμβατές

α. με τους στόχους που θέτει το Π.Σ. του μαθήματος της οικείας βαθμίδας ;

β. με  το περιεχόμενο των διδακτικών εγχειριδίων του μαθήματος;

γ. με τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘΑ σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος  ;

δ.  με αυτά που διδάσκουν και ζητούν οι εκπαιδευτικοί στο μάθημα;

2. Το κοινωνικο-πολιτισμικό υπόβαθρο των μαθητών του σχολείου μας  βοηθά να απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις του διαγνωστικού τεστ;

3. Οι μαθητές του σχολείου μας αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα  και τη χρησιμότητα του μαθήματος;

4. Οι μαθητές του σχολείου μας έχουν σημαντικά μαθησιακά κενά στο γνωστικό αντικείμενο  

α. επειδή, κατά κανόνα, δεν καλύπτεται ολόκληρη η προβλεπόμενη διδακτέα ύλη κάθε σχολική χρονιά, λόγω ανεπάρκειας των προβλεπόμενων ωρών διδασκαλίας;

β. εξ’ αιτίας του αυξημένου βαθμού δυσκολίας του προγράμματος σπουδών του οικείου μαθήματος;

γ. εξ αιτίας της καθυστερημένης κάλυψης των κενών σε διδακτικό προσωπικό;

5. Ο τρόπος που γίνεται το μάθημα προσελκύει το ενδιαφέρον των μαθητών;

6. Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του Διαγνωστικού Τέστ για το εξεταζόμενο μάθημα;

7. Υπάρχει κάτι που θα προτείνατε  να αλλάξει στη διδασκαλία του εξεταζόμενου μαθήματος; Αν ναι, τι είναι αυτό;

Οι εξετάσεις της  Ελληνικής Pisa 

Η  συμμετοχή των σχολικών μονάδων που επιλέγονται για τις εξετάσεις είναι υποχρεωτική.

Οι εξετάσεις  διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο,  για τους μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων.

Οι   εξετάσεις αφορούν σε θέματα σχετικά με τα περιεχόμενα των προγραμμάτων σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών με σκοπό την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων κριτικής σκέψης των μαθητών και μαθητριών, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά αναφέρονται ή περιγράφονται στα Προγράμματα Σπουδών των ανωτέρω γνωστικών αντικειμένων.

Υπ. Παιδείας: Η αποστήθιση και τα σχολικά βιβλία είναι η αιτία της χαμηλής κατάταξης των μαθητών στις εξετάσεις “Pisa” 

Σύμφωνα με την υπουργό  Παιδείας  Σοφία Ζαχαράκκη τα ελληνόπουλα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις  ερωτήσεις της “Pisa”a γιατί στηρίζονται σε σύνθεση γνώσεων και όχι σε απλή αποστήθιση που έχουν μάθει να εξετάζονται στο σχολείο η ποία ενισχύεται και  μέσω των βιβλίων και των μεθόδων μάθησης που όπως ανέφερε αρχίζουν από το Νηπιαγωγείο.

Ειδικότερα, η Σοφία Ζαχαράκη είπε τα εξής:

“Είναι διαφορετικός ο τρόπος μάθησης  . Είναι διαφορετικός ο τρόπος και των βιβλίων  και της πρόσληψης της μάθησης . Άρα όλο αυτό  αποδίδεται μετά  και στο γραπτό . Άρα όταν έχει και τα Νέα Ελληνικά  και τα Μαθηματικά  που εξετάζεται το παιδί  αυτό  φαίνεται και στον τρόπο που  μπορεί ή δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτού του τύπου ερωτήσεις . 

Τι έγινε φέτος για πρώτη φορά;

Έχουν αλλάξει όλα τα προγράμματα σπουδών στα μαθήματα  και σε δυο χρόνια θα έχουμε τα νέα βιβλία,  να μπορούμε να φτάσουμε  σε ένα σημείο όχι απλά να πηγαίνουμε καλά  στην έρευνα  “Pisa”, αλλά να μπορούμε να μαθαίνουμε  διαφορετικά  και να αποδίδουν τα παιδιά και σ ένα κείμενο  το οποίο θα είναι σύνθεση . Δεν θα είναι μόνο η απόδοση  ή αποστήθιση ενός κειμένου  το οποίο  πρέπει να θυμηθούμε καλά  για να πάμε να το πούμε να το γράψουμε . Άρα δεν είναι μόνο μια ανάγνωση που συνδέεται   με ένα  διαγωνισμό ή με μια έρευνα . Είναι μια συνολική προσέγγιση  το πως μαθαίνουν  τα παιδιά  και μαθαίνουν από το Νηπιαγωγείο  και δεν πιάνουμε το  νήμα μόνο στη Β ή Γ Λυκείου”. 

(esos.gr – Σ. Σκλατηνός)

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement - spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα