ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ & ΛΟΓΙΣΤΩΝ/ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Για την προωθούμενη κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Αιγίου και την επέκταση της κεντρικοποίησης των Φορολογικών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια.
Η εμπειρία ενός χρόνου από την κατάσταση στα αστικά κέντρα είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτική.
Η κατάργηση των επιμέρους Δ.Ο.Υ. και η δημιουργία «υπερ-εφοριών» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δημιούργησε τη νέα ασφυκτική και δυσλειτουργική πραγματικότητα, με επιπτώσεις στην καθημερινότητα τόσο των λογιστών όσο και των εφοριακών.
Κυρίως, όμως, οι επιπτώσεις αφορούν τους ΑΜΕΣΑ ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους εξυπηρετούμενους πολίτες της χώρας, είτε ιδιώτες είτε επαγγελματίες.
Η κατάργηση των κατά τόπους αυτοτελών Δ.Ο.Υ. (συγκεκριμένη χωρική αρμοδιότητα / πλήρες εύρος αντικείμενων) και η αντικατάστασή τους με την αντίστροφη προσέγγιση (διευρυμένη αρμοδιότητα / περιορισμένο εύρος) έχει οδηγήσει στα εξής εφιαλτικά αποτελέσματα:
- Λιμνάζοντα αιτήματα προς διεκπεραίωση με χρόνους αναμονής που φτάνουν ολόκληρους μήνες
- Αδυναμία αυτοπρόσωπης παρουσίας ή επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου για παροχή διευκρινήσεων ή άμεση επίλυση ζητημάτων
- Απρόσωπη επικοινωνία αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας «Αιτήματα» ή μέσω e-mail τα οποία συχνά μένουν αναπάντητα
- Επαγγελματική εξουθένωση των λογιστών/φοροτεχνικών λόγω αδυναμίας προγραμματισμού και διεκπεραίωσης εργασιών
- Εντατικοποίηση των ρυθμών και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εφοριακών υπαλλήλων
- Υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών
Συμπερασματικά, το ελληνικό κράτος (μέσω της «ανεξάρτητης» οντότητας Α.Α.Δ.Ε.) ξεκίνησε μία διαδικασία αναδιοργάνωσης του μοντέλου λειτουργίας ολόκληρου του φορολογικού μηχανισμού, λειτουργώντας σαν μία κολοσσιαία ιδιωτική επιχείρηση με αποκλειστικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους…
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Στην περιοχή μας τις συνέπειες τις ζήσαμε ήδη από πρώτο χέρι με την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Ακράτας, Καλαβρύτων και Κλειτορίας και την ενσωμάτωσή τους στη Δ.Ο.Υ. Αιγίου, με την ταυτόχρονη παραμέληση και υποστελέχωση αυτής.
Η προωθούμενη κατάργηση και της Δ.Ο.Υ. Αιγίου θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερη την υπάρχουσα κατάσταση. Πόσο μάλλον όταν αυτή συνδυαστεί όχι απλά με ενσωμάτωση στη Δ.Ο.Υ. Πατρών (με πλήρες εύρος αντικειμένων), αλλά με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία αντίστοιχων «υπερ-εφοριών» σε επίπεδο Περιφέρειας.
Δηλαδή ο φορολογούμενος πολίτης του Αιγίου, της Ακράτας ή των Καλαβρύτων θα πρέπει να απευθύνεται στην Πάτρα για θέματα Εισοδήματος ή Φ.Π.Α., στην Ηλεία για θέματα Μητρώου ή Κεφαλαίου, και στην Αιτωλοακαρνανία για θέματα Ελέγχων ή Οφειλών/Διακανονισμών!!!
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Οι Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας, παρά την υποβάθμιση και την υποστελέχωσή τους, διατηρούν ένα αρκετά υψηλό επίπεδο γνώσεων εξυπηρέτησης. Ιδιαίτερα η Δ.Ο.Υ. Αιγίου απαρτίζεται από ικανότατα στελέχη, τα οποία εξυπηρετούν τη μισή έκταση του 3ου μεγαλύτερου πληθυσμιακά Νομού της Ελλάδας!
Η βίαιη ψηφιοποίηση και ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών που προωθεί η Α.Α.Δ.Ε. δεν μπορεί να αντικαταστήσει ούτε τη σημασία και την ταχύτητα της άμεσης/αυτοπρόσωπης εξυπηρέτησης, ούτε την προσωπική επαφή φορολογούμενου/λογιστή/εφοριακού.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Με το παρόν ψήφισμα ο Σ.Ο.Λ./Φ.Ε.Ε. Αιγιαλείας & Καλαβρύτων εκφράζει την έντονη αντίθεσή του τόσο στο κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Αιγίου όσο και στο σχέδιο κεντρικοποίησης των Φορολογικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Ο πληθυσμός και η έκταση του Νομού, το εύρος επιχειρηματικής δραστηριοποίησης (βιομηχανία, εμπόριο, τουρισμός, αγροτική παραγωγή κ.α.), το επίπεδο εξυπηρέτησης κ.α., όχι μόνο δικαιολογούν αλλά επιτάσσουν την ύπαρξη 2 Δ.Ο.Υ. στην Αχαΐα, καθώς και τη διατήρηση του πλήρους εύρους αντικειμένων αυτών.
Οποιαδήποτε διαφορετική ενέργεια από πλευράς κράτους και Α.Α.Δ.Ε. δε θα σημαίνει τίποτα άλλο από ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των συνθηκών εργασίας λογιστών/εφοριακών και ακόμα περισσότερη υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών της χώρας.
Μίας χώρας που ως κράτος/μέλος της Ε.Ε. και του «ανεπτυγμένου» δυτικού κόσμου θα έπρεπε (θεωρητικά) να στοχεύει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση…
Το Δ.Σ. του Σ.Ο.Λ./Φ.Ε.Ε.
Αίγιο, 13/05/2025