Ένας νέος ελεγκτικός μηχανισμός αναμένεται συσταθεί το καλοκαίρι στον «Συνήγορο του Καταναλωτή», με στόχο την προστασία του καταναλωτή. Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος αναμένεται να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει στο τέλος Μαΐου ένα νέο θεσμικό πλαίσιο εποπτείας της αγοράς στον «Συνήγορο του Καταναλωτή».
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζουν την δημιουργία ενός ειδικού μητρώου για τις καταναλωτικές οργανώσεις, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών. Κοινός στόχος και των δύο πρωτοβουλιών είναι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά και οι καταναλωτές να έχουν καλύτερη ενημέρωση για τα δικαιώματά τους.
Νέοι ελεγκτές
O υπουργός Ανάπτυξης στο Yπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει στο τέλος Μαΐου θα παρουσιάσει τη μεταρρύθμιση που θα γίνει στον «Συνήγορο του Καταναλωτή». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στον «Συνήγορο του Καταναλωτή» θα στηθεί ένας πλήρης ελεγκτικός μηχανισμός ο οποίος θα αποτελείται από εξειδικευμένους ελεγκτές, οι οποίοι θα έχουν στην διάθεσή τους έναν ολοκληρωμένο εξοπλισμό για να μπορούν να προχωρούν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την Ελλάδα.
Στο ξεκίνημα του νέου ελεγκτικού μηχανισμού αναμένεται να συμμετέχουν έμπειροι ελεγκτές από υπάρχουσες υπηρεσίες, οι οποίοι θα προχωρούν σε ελέγχους σε εκείνες τις περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι καταπατώνται τα δικαιώματα των καταναλωτών, όπως είναι θέματα που αφορούν στην αισχροκέρδεια, τις παραπλανητικές εκπτώσεις και τα παραποιημένα προϊόντα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει δώσει ξεκάθαρες εντολές να δημιουργηθεί ένας ελεγκτικός μηχανισμός που θα συμβάλει καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και θα εποπτεύει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση και θα προστατεύονται οι καταναλωτές. Για παράδειγμα θα ελέγχεται εάν τηρείται ο Κώδικας Δεοντολογίας από τα σούπερ μάρκετ. Εάν δηλαδή οι προσφορές και οι εκπτώσεις που κάνουν τα σούπερ μάρκετ είναι αληθινές.
Ο νέος ελεγκτικός μηχανισμός θα διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, προκειμένου και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης να προχωρά σε μαζικούς, στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους και να επιβάλει κυρώσεις, όταν διαπιστώνεται καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Σε κάθε περίπτωση στο υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύουν ότι πρέπει να ενταθεί ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός στην αγορά και ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν οι τιμές σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Περισσότεροι έλεγχοι
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες άλλαξε ο επικεφαλής στον «Συνήγορο του Καταναλωτή» με την τοποθέτηση της Άννας Στρατηνάκη. Πέρυσι μάλιστα ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» χειρίστηκε 19.061 υποθέσεις έναντι 16.709 το 2023 καταγράφοντας αύξηση 14,1% με τους κλάδους που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις να είναι τα καταναλωτικά αγαθά (27,9%) και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (21,1%).
Στόχος του «Συνηγόρου του Καταναλωτή» είναι να παραμείνει προσηλωμένος στην επίλυση των διαφορών που προκύπτουν καθημερινά ανάμεσα στον καταναλωτή και την αγορά, συντελώντας μαζί με άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και με άλλες συναρμόδιες Αρχές στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Προκειμένου να μετασχηματιστεί σε έναν σύγχρονο θεματοφύλακα των δικαιωμάτων του καταναλωτή το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στην θεσμική ενδυνάμωσή του. Ο «Συνήγορος του Καταναλωτή», με την σημερινή μορφή που έχει τουλάχιστον, λειτουργεί ως εξωδικαστικό όργανο συναινετικής επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών, αλλά και ως συμβουλευτικός θεσμός της πολιτείας για τη αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.
Ο νέος ελεγκτικός μηχανισμός θα έρθει να προστεθεί στους ελέγχους που κάνει η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι ελεγκτές στις Περιφέρειες της χώρας συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καλύτερη εποπτεία της αγοράς.