'
18.5 C
Aigio
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
spot_img

Στα… ύψη η βενζίνη! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Οδηγός στην Πάτρα έβαλε… 1 ευρώ!

ρεπορτάζ: του Αχιλλέα Ροδίτη

Απίστευτο κι όμως αληθινό που αποτύπωσε προ ημερών σε δημοσίευμα της η εφημερίδα “Αχαϊκή ΠΟΛΙΤΕΙΑ”, από την Πάτρα, για περιστατικό που “συνέλαβε” σε βενζινάδικο της πόλης. Όπως γράφει ο ρεπόρτερ Αχιλλέας Ροδίτης, “αν και δύσκολα θα γινόταν πιστευτό ότι υπήρξε οδηγός στην Πάτρα που έβαλε… 1 € απλή βενζίνη στο αυτοκίνητο του, εν τούτοις αυτό συνέβη”!

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι.. όντως υπήρξε τέτοιος οδηγός! Έβαλε 1 ευρώ βενζίνη, μπροστά μας, την ώρα που κάναμε επιτόπιο ρεπορτάζ για τις τιμές, σε πρατήριο της οδού Κορίνθου, ενός νέου σε ηλικία και στο επάγγελμα βενζινοπώλη, που την ίδια ώρα μας έκανε δηλώσεις για την εντυπωσιακά αισθητή μείωση της ποσότητας καυσίμου που βάζουν οι οδηγοί συνεπεία της ασταμάτητων διαδοχικών αυξήσεων.

Επρόκειτο για οδηγό νεαρής ηλικίας, όχι πάνω από 25 ετών, ο οποίος όταν ρωτήθηκε «γιατί έβαλε μόνο 1 ευρώ βενζίνη», απάντησε ότι… «τουλάχιστον να το φτάσω μέχρι τον από κάτω δρόμο και να το παρκάρω κάπου…». Φοβήθηκε ότι αλλιώς μπορεί και να ξέμενε, βλέποντας τον δείκτη στο τέρμα της ρεζέρβας και διαπιστώνοντας ότι δεν είχε περισσότερα χρήματα για μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου.


«ΒΑΖΟΥΝ ΒΕΝΖΙΝΗ ΜΕ… 5€»
«Δεν είναι τυχαίο», σχολιάζει στην «Πολιτεία» άλλος βενζινοπώλης. Λέγοντας ότι η εκτίναξη της τιμής της βενζίνης, που στην Πάτρα έχει φτάσει το 1,85€ για την απλή, οδήγησε σε δραστική μείωση των χρημάτων που ξοδεύουν οι οδηγοί σε κάθε στάση τους σε πρατήριο. «Πριν μερικούς μήνες έβαζαν 20ρικα, μετά 10αρικα και τώρα πια οι περισσότεροι βάζουν βενζίνη με 5ευρα», δηλώνει. Το επιβεβαιώνει κι άλλος βενζινοπώλης, ο Νώντας Κ., εξηγώντας μάλιστα ότι έτσι τα οχήματα κινούνται μονίμως στα κατώτατα όρια της ρεζέρβας με κίνδυνο την ξαφνική ακινητοποίηση τους. Γεγονός που δικαιολογηθεί απόλυτα την περίπτωση του νεαρού που έβαλε 1 ευρώ καύσιμο!


ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΟΧΗΜΑΤΑ… ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ

Ο πρατηριούχος Τάσος Κολοκυθάς μιλά για αισθητή μείωση κίνησης οχημάτων στα βενζινάδικα

Ο πρατηριούχος Τάσος Κολοκυθάς, μιλώντας στην «Πολιτεία» δίνει κι άλλη διάσταση στο θέμα, λέγοντας ότι πέραν του περιορισμού της ποσότητας βενζίνης που βάζουν οι οδηγοί, έχει γενικότερα μειωθεί η ζήτηση στα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων.

Με άλλα λόγια, άρχισε πλέον να γίνεται ορατό το πρόβλημα και σε πρακτικό επίπεδο, αφού τα οχήματα που σταματούν σε βενζινάδικα είναι πολύ λιγότερα από παλαιότερες περιόδους, σύμφωνα με τον κ. Κολοκυθά. Διευκρινίζει μάλιστα ότι αυτή η μείωση έγινε πολύ αισθητή τον προηγούμενο μήνα, τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Όσο διήρκησε το μίνι λοκντάουν και δεν λειτουργούσαν τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης μετά τις 12 τη νύχτα, η κίνηση… έπεσε στο ναδίρ. Ο κόσμος έπαψε να βγαίνει και δεν κυκλοφορούσε τίποτα. Αλλά αυτό είχε συνέπεια και στη διάρκεια της μέρας που και πάλι παρέμενε πολύ χαμηλά η κίνηση οχημάτων στα πρατήρια». Όσο για ποσοστά; Μεταξύ σοβαρού κι αστείου απάντησε: «Σε σύγκριση με ποια περίοδο; Με πέρυσι; Με πρόπερυσι;… Το σίγουρο είναι ότι τέτοια μείωση δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα υπάρξει…».


ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ
Εννοείται πως οι επιπτώσεις στις αντίστοιχες επιχειρήσεις, είναι προφανείς κι αυτονόητες. Και είναι… ολέθριες. Οι δύο παραπάνω παράγοντες – δηλαδή, από τη μια η μείωση των οχημάτων που φτάνουν στα βενζινάδικα και από την άλλη τα λιγότερα χρήματα που ξοδεύουν για βενζίνη όσοι ακόμα κυκλοφορούν με αυτοκίνητο – αφήνουν άδεια τα ταμεία των πρατηρίων.

Οι ιδιοκτήτες βλέπουν καθημερινά τις καθημερινές εισπράξεις και τον συνολικό τζίρο να πέφτουν συνεχώς και επικίνδυνα , με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Και είναι απαραίτητο αυτό να επισημανθεί ώστε να γίνει αντιληπτό πως η συνεχής αύξηση στην τιμή της βενζίνης ουδόλως δεν συνεπάγεται κερδοφορία για τους βενζινοπώλες.

Αφού όπως δηλώνει τρίτος βενζινοπώλης στην «Πολιτεία»: «πολλοί δυστυχώς στήνουν στον τοίχο εμάς και νομίζουν ότι όσο ανεβαίνει η βενζίνη εμείς γεμίζουμε το πορτοφόλι μας… Κάτι που φυσικά δεν ισχύει». Για αυτό άλλωστε σε αντίθεση με ότι ίσχυε παλιά, σήμερα τα περισσότερα πρατήρια στην Πάτρα ανήκουν σε μεγάλες εταιρίες και δεν είναι ιδιόκτητα, αφού οι ιδιοκτήτες είναι λιγότεροι από δέκα, στο σύνολο των πρατηρίων σ’ όλη την πόλη!


ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ
Αυτό που εξηγούν οι βενζινοπώλες είναι ότι το κέρδος τους παραμένει ίδιο, όσο κι αν βλέπουμε να ανεβαίνει η τιμή της βενζίνης. Ο κ. Κολοκυθάς εξηγεί ότι το κέρδος τους κυμαίνεται στα 4 με 5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο και δεν έχει αλλάξει όλο αυτό το διάστημα. Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις που γίνονται είναι συνεπεία μόνο της αύξησης της διεθνούς τιμής πετρελαίου.

Τώρα, γιατί κάπου η βενζίνη είναι πανάκριβη και αλλού φθηνή; Εξαρτάται από το αν ο βενζινοπώλης είναι ο ιδιοκτήτης και έχει την ευχέρεια να είναι πιο ανταγωνιστικός ή ανήκει σε εταιρεία και βάζει ό,τι τιμή επιβάλλει εκείνη. Όσο τώρα για το γιατί σε άλλα κράτη είναι φθηνότερη η βενζίνη και στην Ελλάδα όχι, η απάντηση αφορά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Που μαζί με τον ΦΠΑ και τις γενικότερες αυξήσεις, αλλά και το κέρδος των εταιρειών, διαμορφώνουν την τελική τιμή του καυσίμου.


ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ… 2€!

Βενζινοπώλης μας έλεγε ότι η βενζίνη ανεβαίνει κατά 1 λεπτό σχεδόν κάθε μέρα. Προβλέποντας ότι ως το Πάσχα θα φτάσει στην Πάτρα στο 1,95€ η απλή! Και ότι μην εκπλαγούμε, αν δεν υπάρξει διεθνής μείωση, το καλοκαίρι να δούμε να φτάνει και τα 2€!
Πάντως, στην τρέχουσα περίοδο, πχ στην αναζήτηση μας την περασμένη Τετάρτη, στο «Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η τιμή της 95αρας βενζίνης κυμαινόταν στα στην Πάτρα από 1,794 € μέχρι 1,978 €!

Στο γράφημα για την τιμή βενζίνης στην Πάτρα, την περίοδο 25 Οκτωβρίου 2021 – 31 Ιανουαρίου 2022 φαίνεται η κατά μέσο όρο τιμή. Στο 1.74€ τον Οκτώβριο, στο 1.71€  τον Δεκέμβριο και στο 1.80€ τον Ιανουάριο. Με την διεθνή μέση τιμή τα μόλις 1.49€.
Παράλληλα, η Ελλάδα είναι η 6η σε 42 χώρες με την ακριβότερη βενζίνη όπως φαίνεται στον πίνακα κατάταξης που δημοσιεύουμε δίπλα (τιμές δολαρίου).

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα