'
23.1 C
Aigio
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ | Διεκδίκηση πλήρους κατάργησης των δημοτικών τελών εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Δ. Πλέσσας

«Διεκδικούμε τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών με χρηματοδότηση των Υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό», δήλωσε στην εισήγηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, σήμερα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας.

Όλα αυτά στη συζήτηση με θέματα τον καθορισμό συντελεστών έτους 2022 για:

α) Τέλη καθαριότητας και φωτισμού για την αντιμετώπιση των δαπανών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και άλλης δαπάνης από πάγια παρεχόμενες  δηµοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα,

β) Φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και

γ) Τέλους ακίνητης περιουσίας και Τέλη Κοινοχρήστων Χώρων και Διαφημίσεων έτους 2022.

Μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο κ. Πλέσσας, τόνισε:

«Συζητάμε τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού καθώς και τα τέλη κοινοχρήστων χώρων. Γνωρίζουμε όλοι  την κατάσταση των οικονομικών του Δήμου, όπως την παρουσίασε ο Δήμαρχος  τόσο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, όσο και στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κινητοποίηση στην Αθήνα. Γνωρίζετε την υποχρηματοδότηση σε σχέση με τα ποσά παίρνουν οι Δήμοι για να λειτουργήσουν και τους νόμους που έχουν θεσπιστεί από τις κυβερνήσεις.

Οι θεσμοθετημένοι πόροι -που πληρώνει ο λαός κάθε χρόνο- για τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης ανέρχονται περίπου στα 6 δις. Είναι πηγές από τη φορολογία εισοδήματος, του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ που ως λαός πληρώνουμε και ποσοστό αυτών είναι για τη λειτουργία των  Δήμων. Τι πήραν όμως οι Δήμοι το 2021 από τα περίπου  6 δις που έπρεπε να πάρουν για τη λειτουργία τους;  1 δις 914 εκατ. ευρώ.

Ίδια κατάσταση και στα προηγούμενα μνημονιακά  χρόνια. Παρακράτηση χρηματοδότησης δηλαδή πάνω από 65%, ενώ για το 2022 από τον κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε , παρακρατούν ακόμα περισσότερο από τους Δήμους, 134 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό για το Δήμο μας; 65 εκατ. ευρώ λιγότερα κάθε χρόνο από τα μνημόνια και έπειτα μέχρι σήμερα και 455 εκατ. ευρώ τα τελευταία 7 χρόνια είναι τα παρακρατηθέντα από την κάθε κυβέρνηση  από το Δήμο Πατρέων.

Είναι γνωστό ότι η κυρίαρχη πολιτική είτε εκφράζεται από τη ΝΔ, είτε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είτε από το ΣΥΡΙΖΑ, θέλει τους Δήμους αποψιλωμένους  από οικονομικούς πόρους και από προσωπικό, προκειμένου τα «φιλέτα» των Υπηρεσιών τους να ιδιωτικοποιηθούν σε επιχειρηματικούς  ομίλους.  

Αυτός είναι ο λόγος που παρακρατούν τα  κονδύλια αυτά στα πλαίσια των πολιτικών της Ε.Ε., ενώ με εγκυκλίους για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων κάθε χρόνο, η κάθε κυβέρνηση δίνει   οδηγίες αύξησης των δημοτικών τελών για να ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός, γιατί από το κράτος ούτε ευρώ από αυτά που δικαιούνται οι Δήμοι.

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων βρίσκεται η Δημοτική μας Αρχή με πολιτικές και διεκδικήσεις για τον Πατραϊκό λαό που εκπροσωπούμε.

Όμως βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί, όχι μόνο να μην αυξήσουμε  τα ανταποδοτικά τέλη, αλλά και να τα μειώνουμε και να απαλλάσσουμε από αυτά σύμφωνα με τον πολιτικό μας προσανατολισμό,  λειτουργώντας παράλληλα τις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού.

Εξαρχής  έχουμε δηλώσει ότι ως Δ.Α. διεκδικούμε τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών με χρηματοδότηση των Υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διότι τα δημοτικά τέλη αυτά που πληρώνουν οι δημότες τα έχουν ήδη προπληρώσει πολλαπλάσια μέσω της ληστρικής φορολόγησης  κάθε μορφής.

Διεκδικούμε:

  • Την κατάργηση των ανταποδοτικών  τελών με πλήρη Χρηματοδότηση των Δημοτικών Υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς «επενδυτικό» τοπίο για επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Την επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών.
  • Να αποδίδεται κατ’ έτος  το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των Υπηρεσιών των Δήμων με βάση την κείμενη νομοθεσία
  • Κατάργηση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα καύσιμα.
  • Κατάργηση του προστίμου /τέλους ταφής των απορριμμάτων.
  • Ο Δημοτικός Φωτισμός να μην περιλαμβάνει ΦΠΑ.
  • Να εντάσσεται στο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών και όχι στο οικιακό τιμολόγιο όπως είναι σήμερα.
  • Προσλήψεις Προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στα Νοσοκομεία με ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό και απαιτούμενο προσωπικό, στις Μονάδες Υγείας και σε κάθε Δημόσια Υπηρεσία με παράλληλη κατάργηση της κάθε πράξης  Υπουργικού Συμβουλίου κατ’ έτος για αναστολή-ουσιαστικά απαγόρευση- των προσλήψεων

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟΣ  ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ:

Δικαιούχοι
  Άποροι    Πλήρης απαλλαγή.
  Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 .    Πλήρης απαλλαγή.  
  Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000 €.    Απαλλαγή κατά το 50%.
  Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 .    Πλήρης απαλλαγή.  
  Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 25.001 έως 30.000 .    Απαλλαγή κατά το 50%.  
  Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67%, και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000€ .    Πλήρης απαλλαγή.  
  Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000€.    Απαλλαγή κατά το 50%.  
  Χήρος-Χήρα που δεν έχει τελέσει άλλο γάμο,  με  1 ή 2 προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημa έως 20.000€.    Πλήρης απαλλαγή.    
  Μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου –ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€.    Πλήρης απαλλαγή.  
Μακροχρόνια Άνεργοι( πάνω από 1 έτος) οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ,  δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ  για τον χώρο  κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000€.    Απαλλαγή κατά το 50%.  
Μακροχρόνια Άνεργα Ζευγάρια ( πάνω από 1 έτος ) οι οποίοι  είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ,  δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000€.  Πλήρης απαλλαγή.  
Δικαιούχοι ΚΕΑ που δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ για τον χώρο κύριας χρήσης.  Απαλλαγή κατά το 50%.  

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα