'
23.7 C
Aigio
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και περιμένει απλώς να ολοκληρωθεί ο θανατηφόρος κύκλος της πανδημίας

Συνέντευξη του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (Δημήτρης Τερζής)

«Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και περιμένει απλώς να ολοκληρωθεί ο θανατηφόρος κύκλος της πανδημίας»

«Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από τη διαχείριση της πανδημίας και περιμένει απλώς να περάσει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί ο θανατηφόρος κύκλος της», τονίζει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Τα κρούσματα σπάνε το ένα θλιβερό ρεκόρ μετά το άλλο, ο αριθμός των διασωληνωμένων αγγίζει τα όρια αντοχής του συστήματος –στη Βόρεια Ελλάδα τα έχει ξεπεράσει προ πολλού-, χάνουμε περίπου 350 ανθρώπους την εβδομάδα, το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι σε αδιέξοδο και γιατροί καταρρέουν μπροστά στις κάμερες», εξηγεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σημειώνει δε ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, «η κυβέρνηση μας λέει να σταματήσουμε να μετράμε κρούσματα, όσοι δεν εμβολιάστηκαν μη σώσουν να εμβολιαστούν, συγχωνεύει σχολικές τάξεις, κλείνει μονάδες εντατικής θεραπείας, φροντίζει να χαϊδεύει τα αυτιά διάφορων μειοψηφικών θρησκόληπτων και υπερσυντηρητικών πολιτών».

Στον αντίποδα, επαναλαμβάνει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ, μισθολογικές αυξήσεις στο προσωπικό του, μόνιμες προσλήψεις και επενδύσεις στις υποδομές του, εξασφάλιση μονοκλωνικών αντισωμάτων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, αυστηροί έλεγχοι στις εστίες υπερμετάδοσης στους μεγάλους χώρους εργασίας, αύξηση των σχολικών τμημάτων και προσλήψεις προσωπικού στα σχολεία, ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και φυσικά επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος».

Αναφερθείς στο θέμα της ακρίβειας, υπογραμμίζει ότι «με την ιδεοληψία και τον νεοφιλελεύθερο φανατισμό του ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζει μια ακόμη ανθρωπιστική κρίση». «Η κυβέρνηση παρακολουθεί απλώς το κύμα ανατιμήσεων», επισημαίνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την αναστολή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και στα καύσιμα αλλά και μια αποφασιστική παρέμβαση στην αγορά για να σπάσουν τα καρτέλ ελέγχου των τιμών», αναφέρει. «Πράγματα τα οποία δεν μπορεί εξ ορισμού να κάνει μια κυβέρνηση η οποία εξυπηρετεί συμφέροντα μιας ελάχιστης μειοψηφίας», προσθέτει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, δηλώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα συγκροτήσει μια προοδευτική κυβέρνηση». Σημειώνει, τέλος, ότι οι προγραμματικοί στόχοι μιας τέτοιας κυβέρνησης, είναι σαφείς: «ανάταξη της ελληνικής οικονομίας με αύξηση μισθών και ρύθμιση της αγοράς εργασίας, συγκρότηση ενός νέου ισχυρού κοινωνικού κράτους, αναπροσανατολισμός των πόρων υπέρ των μικρομεσαίων και διαγραφή χρεών, θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση σε κράτος και κοινωνία για να μπει ένα τέλος στον ακροδεξιό αυταρχισμό της σημερινής κυβέρνησης και η ελληνική κοινωνία να αισθανθεί επιτέλους ελεύθερη και ασφαλής».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι έχει πετάξει λευκή πετσέτα στο θέμα της πανδημίας. Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι θα τα είχατε καταφέρει καλύτερα στη διαχείριση αυτής της υγειονομικής κρίσης, την ώρα που σε όλο τον κόσμο τα εθνικά συστήματα υγείας δοκιμάζονται σκληρά;

Είναι κοινή ομολογία πλέον ότι η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από την διαχείριση της πανδημίας. Σχεδόν το ομολόγησε ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν στην προ ημερών συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι δεν έχει χαθεί ο έλεγχος, τη στιγμή που τα κρούσματα σπάνε το ένα θλιβερό ρεκόρ μετά το άλλο, ο αριθμός των διασωληνωμένων αγγίζει τα όρια αντοχής του συστήματος –στη Βόρεια Ελλάδα τα έχει ξεπεράσει προ πολλού-, χάνουμε περίπου 350 ανθρώπους την εβδομάδα, το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι σε αδιέξοδο και γιατροί καταρρέουν μπροστά στις κάμερες. Όταν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης προβαίνει σε αυτόν τον αδιανόητο ισχυρισμό, αυτό σημαίνει ότι αρνείται να αντικρύσει την πραγματικότητα και αυτονόητα δεν μπορεί να κάνει το οτιδήποτε για να την αλλάξει, να αναστρέψει την καταστροφική τάση. Αυτό σημαίνει πετάω λευκή πετσέτα. Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από τη διαχείριση και περιμένει απλώς να περάσει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί ο θανατηφόρος κύκλος της πανδημίας. Πρόκειται για εγκληματική στάση και είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να αναλάβει την διαχείριση της κατάστασης μια επιτροπή επιστημόνων κοινής αποδοχής ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα που η κυβέρνηση αρνείται να πάρει. Και αυτά είναι ακριβώς τα μέτρα που έχουμε από την αρχή προτείνει: πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ, μισθολογικές αυξήσεις στο προσωπικό του, μόνιμες προσλήψεις και επενδύσεις στις υποδομές του, εξασφάλιση μονοκλωνικών αντισωμάτων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, αυστηροί έλεγχοι στις εστίες υπερμετάδοσης στους μεγάλους χώρους εργασίας, αύξηση των σχολικών τμημάτων και προσλήψεις προσωπικού στα σχολεία, ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και φυσικά επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος. Αντί αυτών η κυβέρνηση μας λέει να σταματήσουμε να μετράμε κρούσματα, όσοι δεν εμβολιάστηκαν μη σώσουν να εμβολιαστούν, συγχωνεύει σχολικές τάξεις, κλείνει μονάδες εντατικής θεραπείας, φροντίζει να χαϊδεύει τα αυτιά διάφορων μειοψηφικών θρησκόληπτων και υπερσυντηρητικών πολιτών. Χυδαιότητα και κυνισμός καθοδηγούν όλες τις επιλογές της. Όσον αφορά δε τη διεθνή εικόνα είναι πραγματικότητα ότι όλα τα εθνικά συστήματα πιέζονται, ο νεοφιλελευθερισμός εξάλλου έχει βαθιές ρίζες, όμως ελάχιστα είναι τα κράτη του αναπτυγμένου καπιταλισμού που βρίσκονται σε τέτοια δεινή θέση όπως η Ελλάδα ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Πλην της πανδημίας κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει την κοινωνία έρμαιο της ακρίβειας. Η ίδια υποστηρίζει πως πρόκειται για κάτι παροδικό και πως τα μέτρα που έχει εξαγγείλει επαρκούν, προς το παρόν τουλάχιστον. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι;

Και στο θέμα της ακρίβειας γινόμαστε μάρτυρες της χρεοκοπίας της πολιτικής της κυβέρνησης η οποία θεωρούσε ενάμιση μήνα πριν ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με 150 εκ. και σήμερα τρέχει κάτω από την πίεση της κοινωνίας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα παρακολουθεί απλώς το κύμα ανατιμήσεων που σε τελευταία ανάλυση αποτελεί άλλον ένα μηχανισμό αναδιανομής χρήματος προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Δείτε την περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος: η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει τα καρτέλ και στο όριο θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα επιδοτεί κιόλας με χρήματα των φορολογουμένων. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αγαθά δεν υπάρχει καμία απολύτως παρέμβαση: οι τιμές στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο, στα τρόφιμα, σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχουν εκτιναχτεί με αποτέλεσμα τα εισοδήματα εργαζομένων και μικρομεσαίων νοικοκυριών να συμπιέζονται σε τέτοιο βαθμό που δημιουργούνται ακόμα και συνθήκες υλικής στέρησης. Απέναντι στο κύμα ακρίβειας η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την αναστολή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και στα καύσιμα αλλά και μια αποφασιστική παρέμβαση στην αγορά για να σπάσουν τα καρτέλ ελέγχου των τιμών. Πράγματα τα οποία δεν μπορεί εξ ορισμού να κάνει μια κυβέρνηση η οποία εξυπηρετεί συμφέροντα μιας ελάχιστης μειοψηφίας. Αυτά είναι μέτρα που βρίσκονται απολύτως έξω από τον ιδεολογικό και πολιτικό της ορίζοντα. Το πρόβλημα είναι όμως ότι με την ιδεοληψία και τον νεοφιλελεύθερο φανατισμό του ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζει μια ακόμη ανθρωπιστική κρίση.

Τελικά έπειτα από 2,5 χρόνια στην εξουσία υπάρχει κάτι που κατά την άποψή σας έχει κάνει καλά αυτή η κυβέρνηση; 

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στρατηγικά σε όλα τα πεδία. Και όταν μιλώ για στρατηγική αποτυχία το εννοώ με όλη τη σημασία της φράσης. Δεν πρόκειται εδώ απλώς για μια αποτυχία διαχείρισης που οφείλεται απλώς και μόνο στην ανικανότητα και την ανεπάρκεια. Πρόκειται για αποτυχία ιδεών. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό θα λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας ενώ στην πραγματικότητα τα επιδεινώνει. Απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, μειώσεις μισθών, κατάρρευση του ΕΣΥ, περιβαλλοντική υποβάθμιση, απαξίωση του δημόσιου σχολείου, αδιαφάνεια και θεσμική αποψίλωση, δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεων, καθεστώς αποκλεισμού και εξαγοράς των μέσων ενημέρωσης, κρατικός και αστυνομικός αυταρχισμός, πολιτικός και ιδεολογικός εναγκαλισμός με την ακροδεξιά για να διατηρηθούν προσβάσεις σε σκληρά δεξιά ακροατήρια συνθέτουν μια εικόνα κοινωνικής, θεσμικής και οικονομικής παρακμής που έχουν την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρ’ όλα αυτά που αναφέρετε, οι δημοσκοπήσεις λένε άλλα. Σας ανησυχεί το γεγονός ότι εδώ και μήνες και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση σημειώνει φθορά, εσείς δεν την καρπώνεστε; Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει κάτι καλά με αποτέλεσμα να μην ανακτά την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας; 

Το μοναδικό «επιχείρημα» που έχει απομείνει στη Νέα Δημοκρατία είναι οι δημοσκοπήσεις πράγμα που αποδεικνύει και το πολιτικό της αδιέξοδο. Τι λένε όμως στην πραγματικότητα οι δημοσκοπήσεις; Εδώ και αρκετούς μήνες και παρά τις μεθοδολογικές αντιρρήσεις και μια εύλογη καχυποψία που τις συνοδεύει, καταγράφουν μια μεγάλη φθορά της κυβέρνησης αλλά και μια πλειοψηφική πλέον αίσθηση ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς την λάθος κατεύθυνση. Και τούτο είναι πάντοτε προμήνυμα μετατοπίσεων και πολιτικής αλλαγής. Εξάλλου δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν καρπώνεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ενδεχομένως όχι όσο θα θέλαμε, σύμφωνοι, αλλά  να σας θυμίσω ότι οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου και το τελικό αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά τις δικαίωσε.

Ως γραμματέας του κόμματος και με κομβικό ρόλο στη διεξαγωγή του συνεδρίου, ποιο εκτιμάτε ότι θα είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πάντα τις διαφορετικές φωνές στο κόμμα που συχνά πυκνά εκφράζουν μια άλλη άποψη απ’ αυτή της ηγεσίας;

Στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν υπάρχουν στρατηγικού χαρακτήρα διαφωνίες. Υπάρχει ιδεολογικός προβληματισμός, αποχρώσεις και  συζήτηση επί της τακτικής με μόνη έγνοια την νίκη στις εκλογές και την διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Και το Συνέδριο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανθίσει όλος αυτός ο γόνιμος πολιτικός διάλογος σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής μας δράσης και της επικοινωνίας μας με την κοινωνία. Σε αυτό εξάλλου αποσκοπεί και η μεγάλη πολιτική εξόρμηση που ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα με πρώτο σταθμό την Εύβοια.

Εμφανίζεστε σίγουροι για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει τον πρώτο λόγο σ’ αυτήν. Το πρώτο μου ερώτημα έχει να κάνει με τις προϋποθέσεις που θέτετε προκειμένου κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα. Ποιες είναι δηλαδή οι κοινές γραμμές πλεύσης; Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το σενάριο που το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το κόμμα; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα συγκροτήσει μια προοδευτική κυβέρνηση. Οι προγραμματικοί στόχοι της εξάλλου είναι σαφείς: ανάταξη της ελληνικής οικονομίας με αύξηση μισθών και ρύθμιση της αγοράς εργασίας, συγκρότηση ενός νέου ισχυρού κοινωνικού κράτους, αναπροσανατολισμός των πόρων υπέρ των μικρομεσαίων και διαγραφή χρεών, θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση σε κράτος και κοινωνία για να μπει ένα τέλος στον ακροδεξιό αυταρχισμό της σημερινής κυβέρνησης και η ελληνική κοινωνία να αισθανθεί επιτέλους ελεύθερη και ασφαλής.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα