Η έκθεση του ΙΟΒΕ που δείχνει ότι εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά είναι στη χειρότερη θέση στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη εν μέσω… ανάπτυξης
Στη χειρότερη θέση των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά όπως καταγράφει για πολλοστή φορά η έρευνα του ΙΟΒΕ, που έχει ιδρυθεί από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα, δεν αποταμιεύουν, δεν μπορούν να προβούν σε αγορές, φοβούνται την ακρρίβεια και ανησυχούν για το μέλλον τους, σύμφωνα με την έρευνα για τον μήνα Απρίλιο.
Όλες οι διαπιστώσεις του ΙΟΒΕ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα κοινωνικής και οικονομικής ευμάρειας που προβάλει η κυβέρνηση, λόγω των εμφανιζόμενων ρυθμών ανάπτυξης και των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Αναλυτικότερα η έρευνα του ΙΟΒΕ κατέγραψε τα ακόλουθα:
- Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι στις -46,8 μονάδες με τους Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με διαφορά από τους επόμενους, με τους καταναλωτές στην Εσθονία με επίπεδο δείκτη –36,7 και τη Σλοβενία (-29,3) να ακολουθούν. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -16,0 μονάδες στην ΕΕ και στις -16,7 μονάδες στην Ευρωζώνη.
- Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προηγούμενους 12 μήνες ενισχύθηκαν στις -46,4 (από -44,8) μονάδες.
- Το 62% των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 5% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -10,7 και -11,1 μονάδες αντίστοιχα.
- Το 58% (από 55%)των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 6% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -5,9 και -6,3 μονάδες αντίστοιχα.
- Ο δείκτης για την πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) διαμορφώθηκε στις -47,8 (από -44,7) μονάδες, ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -14,6 μονάδες στην ΕΕ και στις -15,6 μονάδες στην Ευρωζώνη.
- Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε ελαφρά στις –67,2 μονάδες από -62,9 τον Μάρτιο.
- Το 85% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 15% (από 17%) τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +7,9 μονάδες στην ΕΕ και στις +8,3 στην Ευρωζώνη.
- Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες αποκλιμακώθηκε τον Απρίλιο, στις +10,5 μονάδες, από +12,0 τον Μάρτιο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προέβλεψε μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 32%, με το 21% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +27,6 και +27,4 μονάδες αντίστοιχα.
- Ενίσχυση των προβλέψεων για άνοδο των τιμών με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις +34,3 μονάδες, έναντι +26,9 μονάδων τον Μάρτιο. Το 64% (από 57%) των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 15% αναμένει σταθερότητα. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +30,5 και +29,6 μονάδες αντίστοιχα.
- Το ποσοστό των νοικοκυριών που «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 61% (από 63%), ενώ στο 11% (από 8%) διαμορφώθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.
- Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν 20% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκε στο 8% από 6% τον προηγούμενο μήνα.
- Το 59,8% έκρινε τον Απρίλιο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, από 54,4% τον προηγούμενο μήνα.
- Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών διαμορφώθηκε στο -93,3 (από -94,1) μονάδες, ισοζύγιο επίσης αρκετά χειρότερο από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς αυτός διαμορφώθηκε στην ΕΕ στις -77,5 και στην Ευρωζώνη στις -78,8 μονάδες, όσο και το προηγούμενο τρίμηνο.
- Μόλις το 2,3% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο.