'
19.1 C
Aigio
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_img

COVID | Τι προβλέπει ο Α. Βανταράκης για τον φετινό χειμώνα

του Αχιλλέα Ροδίτη (ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

«Είναι δεδομένο ότι το χειμώνα θα έχουμε μεγάλη διασπορά κρουσμάτων και θα ζοριστούμε» προειδοποιεί με δηλώσεις του στην «Πολιτεία» ο Καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων κ. Απόστολος Βανταράκης. Και οι εκτιμήσεις του βαρύνουν ακόμα πιο πολύ υπό την διαπίστωση πως όσα έλεγε από την αρχή της πανδημίας όχι μόνο επαληθεύτηκαν αλλά ακόμα και όσοι διαφώνησαν μαζί του, τελικά… ήρθαν στα λόγια του.

Αυτό που εν ολίγοις εξηγεί ο κ. Βανταράκης είναι ότι το συμπέρασμα για μεγάλη διασπορά προκύπτει από το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση που αναμέναμε εντός καλοκαιρινής περιόδου δεν έφτασε στα επιθυμητά επίπεδα, όταν μάλιστα καταγράφηκαν και πολλές παραλλαγές του ιού. Συγκεκριμένα τονίζει ότι θα έχουμε μεγάλη διασπορά καθώς «αναμέναμε μείωση των κρουσμάτων, κάτι που όμως δεν συνέβη Και αυτό θα επιβαρύνει την κατάσταση σε συνδυασμό με το ότι δεν έχουμε επαρκή επιτήρηση, τεστ, αλλά και πρόοδο στους εμβολιασμούς.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Επικεντρώνοντας στην «κρατική ευθύνη» ο γνωστός ακαδημαϊκός συστήνει «μεγάλη προσοχή» και υπογραμμίζει ότι «επιβάλλεται η συστηματική, οργανωμένη και σοβαρή επιτήρηση». Διευκρινίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπως αντιθέτως συμβαίνει σε άλλες χώρες οι οποίες εξ αφορμής αυτού έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να προβαίνουν σε χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων. Κάτι που η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει ελλείψει Π.Φ.Υ..

«Άρα λοιπόν, το κράτος οφείλει να επαναφέρει την συστηματική επιτήρηση» επισημαίνει ο κ. Βανταράκης δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

ΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στο παράδειγμα των σχολείων ο Καθηγητής δηλώνει με νόημα ότι το κράτος πρέπει να επιτηρεί τα σχολεία με τέτοια προσοχή σαν να είναι κλειστά! «Επειδή θα έχουμε και προβλήματα που το ένα θα προσκρούει στο άλλο. Όπως το να πρέπει να υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα και να αερίζονται οι αίθουσες αλλά από την άλλη, λόγω ενεργειακής κρίσης, δεν θα υπάρχει θέρμανση. Συνεπώς θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στον τρόπο επιτήρησης στα σχολεία», εξηγεί. Προσθέτοντας ότι έστω και με ελάχιστα συμπτώματα ένας μαθητής θα πρέπει να πηγαίνει σπίτι του.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΜΑΣΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;

Στο ερώτημα αυτό, αν δηλαδή η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται στα σχολεία ή όχι, ο κ. Βανταράκης δηλώνει ότι είναι «σημαντικό αλλά όχι κρίσιμο» υπό την έννοια ότι και πέρυσι που υποτίθεται χρησιμοποιούσαν μάσκες οι μαθητές τελικά κανείς δεν ξέρει αν όντως αυτό συνέβαινε καθολικά ή η υποχρεωτικότητα έμενε στα «χαρτιά» και δεν εφαρμοζόταν όπως θα έπρεπε στην πράξη.

«Λέγαμε δηλαδή ότι οι μαθητές χρησιμοποιούσαν μάσκες αλλά τελικά χρησιμοποιούσαν; Αυτό είναι ένα θέμα. Άρα είναι σημαντικές οι μάσκες όχι όμως κρίσιμο ζήτημα. Εκείνο που επιβάλλεται είναι να υπάρχει συνεχής και αυστηρός έλεγχος», καταλήγει στο θέμα αυτό.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ

ΖΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Εξίσου τεράστιας σημασίας πτυχή, κατά τον κ. Βανταράκη, είναι και η Ευλογιά των Πιθήκων για την οποία καλεί σε επαγρύπνηση μέσω της αυστηροποίησης ελέγχων σε εισόδους της χώρας.Εστιάζει ακόμα και στην περίπτωση της Πάτρας υπογραμμίζοντας ότι τέτοιοι έλεγχοι επιβάλλεται να διενεργούνται τόσο στο λιμάνι της πόλης, όσο ακόμα και στο αεροδρόμιο του Αράξου. Και γενικώς οπουδήποτε υπάρχει «οδός» εισόδου, άρα σε όλα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας. Διασαφηνίζοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να είναι επίσης τυπικοί, σολκαστικοί, αυστηροί και στατικοποιημένοι.

Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Σε ότι αφορά την ευθύνη του καθενός μας, ο εμβολιασμός είναι ο μονόδρομος. Με τον πατρινό επιστήμονα να προτρέπει σε εμβολιασμό σημειώνοντας όμως ότι η 4η δόση δεν χρειάζεται να είναι υποχρεωτική για υγιή άτομα εφόσον έχει επιτευχθεί η ανοσία στον επιδιωκόμενο βαθμό.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα