'
17.4 C
Aigio
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ: “Χωρίς μέτρα, δεν θα προλαβαίνετε να μετράτε λουκέτα στο Εμπόριο”

του Αχιλλέα Ροδίτη (Αχαϊκή Πολιτεία)

Και ενώ βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη το θέμα της διαμάχης για τη «Λευκή Νύχτα» μεταξύ Εμπορικού Συλλόγου Πατρών και Εργατικού Κέντρου, οι πατρινοί έμποροι μετρούν ακόμα τις πληγές τους, μόλις δύο ημέρες πριν την εκπνοή των θεριμνών εκπτώσεων. Που κι αυτές όμως δεν στάθηκαν ικανές για να δώσουν μια μικρή ανάσα επιβίωσης στους καταστηματάρχες της πόλης.

«Η κίνηση ήταν μηδενική. Δεν υπήρξε αγορά. Είμαστε πολύ πιο κάτω ακόμα και από πέρυσι, που είχαμε πανδημία, και το ποσοστό πτώσης του τζίρου ξεπερνούσε το 30 με 40%. Ακόμα και το περυσινό καλοκαίρι φαντάζει πολύ καλύτερο από το φετινό», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος ως Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών.

Χαρακτηρίζει επίσης «ασπιρίνες» τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ακρίβεια στο ρεύμα «αν και», όπως λέει, «ήταν θετικό που συμπεριελήφθησαν και οι εμπορικές επιχειρήσεις». Τίποτα όμως από αυτά δεν βοηθά τους εμπόρους να ανακάμψουν, αντιθέτως ατενίζουν άμεσο μέλλον με απαισιοδοξία και φόβο.

«Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει ο φετινός χειμώνας. Κι αυτός ο φόβος είναι διάχυτος και επικίνδυνος. Όταν το κόστος ζωής και μετακίνησης έχει φτάσει σε δυσθερώτητα επίπεδα, τι αγοραστική κίνηση να περιμένεις; Αλλά και να υπάρξει, τι θα πρωτοκαλύψεις από τα υπέρογκα έξοδα;», αναρωτιέται ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Ν/Δ Ελλάδος και Νησιών Ιονίου και Αναπληρωτής Γ.Γ. της ΕΣΕΕ, Γιώργος Βαγενάς, (ένθετη φωτογραφία), κάνει στην «Πολιτεία» μια ανησυχητική πρόβλεψη:

«Αν δεν ληφθούν εδώ και τώρα τα μέτρα στήριξης που έχουμε ζητήσει θα δείτε πολλά λουκέτα. Δεν θα προλαβαίνετε να μετράτε λουκέτα…»!

Εξηγεί ότι η πρόβλεψη του αυτή δεν αφορά μια καθ’ υπερβολή εκτίμηση, αλλά το συμπέρασμα των στοιχείων που συλλέγονται σε καθημερινή βάση και των μηνυμάτων που καταφθάνουν από πληθώρα εμπόρων. Και είναι μηνύματα που δείχνουν ότι οι έμποροι ροκάνισαν το χρόνο για να αντέξουν στην τριετία της πανδημικής κρίσης αλλά τώρα που μπήκε και η ακρίβεια ως κερασάκι στην τούρτα σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

«Πρέπει να το καταλάβουμε, δεν αντέχουν άλλο οι μικρομεσαίοι μαγαζάτορες. Και ταυτόχρονα, σε τοπικό επίπεδο, δεν γίνεται τίποτα για να τονωθεί λίγο η πόλη και η αγορά», τονίζει.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα