'
20.5 C
Aigio
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Πέντε νέες δράσεις του ΟΑΕΔ για 39.000 ανέργους

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, θα ξεκινήσει η υλοποίηση δυο νέων προγραμμάτων για 20.000 ανέργους με πόρους που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 232 εκατ. ευρώ και τριών προγραμμάτων με πόρους 123 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει ο ΟΑΕΔ για 19.000 ανέργους.Τελευταία νέα

Συνολικά τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς θα διατεθούν 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία επιπλέον 54.500 νέων θέσεων απασχόλησης πλήρους απασχόλησης, ανεβάζοντας τον αριθμό των ωφελούμενων στις 93.500. Οι δράσεις θα δώσουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ενισχύσουν το προσωπικό τους και στους ανέργους να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης επισημαίνει ότι ο Οργανισμός έχει σχεδιάσει μία «νέα γενιά» στοχευμένων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των ανέργων, με ισχυρά κίνητρα μέσω αυξημένων ποσοστών επιχορήγησης μισθού και εισφορών, απλουστευμένες προϋποθέσεις συμμετοχής, ταχύτερες διαδικασίες ένταξης, πρόσληψης και αποπληρωμής, καθώς και ενεργό ρόλο των εργασιακών συμβούλων στη διαδικασία της συμβουλευτικής και της σύζευξης.

Προγράμματα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Τα πρώτα 2 προγράμματα που θα υλοποιηθούν με πόρους ύψους 232 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τα εξής

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ.

Η δράση αφορά στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας, με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και κυκλικής οικονομίας, με διάρκεια επιχορήγησης 18 μηνών και μηνιαίο ποσό επιχορήγησης που θα κυμαίνεται στα 700 ευρώ.

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 111 εκ. ευρώ.

Ωφελούμενοι της δράσης θα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι, νεαρά παραβατικάάτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, διεμφυλικάπρόσωπα και θύματα εμπορίας ανθρώπων, καθώς καιάνεργοι που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας όπως μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών ή ηλικίας άνω των 55 ετών, άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ.

Η διάρκεια του προγράμματος θα κυμαίνεται από 1-2 χρόνια, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου, ενώ η μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών θα κυμαίνεται στα 720 ευρώ.

Τα υπόλοιπα προγράμματα που θα υλοποιηθούν με κονδύλια ύψους 268 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν:

Μέσω των προγραμμάτων όπως επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης «Δίνουμε τη δυνατότητα στους ανέργους να εργαστούν και στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, ενισχύοντας την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Ο ΟΑΕΔ επενδύει στο ανθρώπινο κεφάλαιο και δίνει έμφαση στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας».

Επιπλέον προγράμματα ΟΑΕΔ
Προ των πυλών βρίσκονται τρία νέα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας του ΟΑΕΔ για 19.000 ανέργους.

Σύντομα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τον Β κύκλο του προγράμματος επιδότησης της εργασίας για 5.000 ανέργους 30 ετών και άνω, με έμφαση στις γυναίκες, στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βόρειου Αιγαίου και Κρήτης. Το 12μηνης διάρκειας πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και τα ποσά της επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης κυμαίνονται από 466,5 ευρώ το μήνα (5.598 ευρώ ετησίως) έως 700 ευρώ το μήνα (8.397 ευρώ ετησίως). Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 65 εκατ. ευρώ.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν 2 ακόμη νέα προγράμματα με 14.000 νέες θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο των νέων δράσεων ανάσχεσης της ανεργίας. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 νέους ανέργους 18-29 ετών, διάρκειας 7 μηνών, στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και την αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού, καθώς και πρόγραμμα 12μηνης επιδότησης της εργασίας για 4.000 ανέργους 30 ετών και άνω, με έμφαση στις γυναίκες, στις Περιφέρειες Αττικής και Ν. Αιγαίου, προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ.

Ανοικτά προγράμματα ΟΑΕΔ
Κενές θέσεις για την υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος εξακολουθούν να υπάρχουν σε επτά προγράμματα του ΟΑΕΔ για 30.300 ωφελούμενους ανέργους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας, η απορροφητικότητα των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας του ΟΑΕΔ συνεχίζει να καταγράφει πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα 7 ανοικτά προγράμματα που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση είναι τα εξής:
1. Πρόγραμμα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830€ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830€ μηνιαία.

2. Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών με 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.

3. Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης με 3.400 νέες θέσεις εργασίας για την πρόσληψη ανέργων, πρώην εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, διάρκειας 12-18 μηνών. Η επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους κυμαίνεται μεταξύ 75-100%, ενώ το μηνιαίο ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται μεταξύ 700-933 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου και του κλάδου της επιχείρησης που εργαζόταν.

4. Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-30 ετών με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Ο ΟΑΕΔ καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το 100% του κατώτατου μισθού (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).

5. Πρόγραμμα Δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας για 3.000 ανέργους, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και στις γυναίκες, για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες και το ποσό επιχορήγησηςκυμαίνεται από 12.000 € (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 € (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους), ενώ η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί κατά 12 μήνες και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης θα κυμανθεί από 20.000 € έως 36.000 €, κατόπιν αίτησης.

6. Ειδικό Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας για 2.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών, περιοχών των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης, διάρκειας 7 μηνών. Ο ΟΑΕΔ καταβάλει στους συμμετέχοντες μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

7. Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα